Keratinski tretman – prva pomoć

By  |  2 Comments

Pre nego što se odlučite za keratinski tretman, važno je da se informišete o njegovim efektima i mogućim posledicama.

Naslovna foto: Crop Pinterest Photo

Proizvodnja keratina, koji se nalazi u kosi, ali i u noktima, zubima, koži, usporava se starenjem. Nedostatak keratina je glavni razlog slabljenja kose, a oštećenju vlasi svakako doprinosi i konstantno izlaganje kose hemijskim preparatima i visokoj temperaturi.  Jedan od načina da se ovaj problem reši je keratinski tretman.

Keratinski tretman, poznat i pod nazivima brazilsko feniranje i keratinsko ispravljanje kose, predstavlja spas za suvu, oštećenu i neposlušnu kosu, ali svakako ima i svoje mane.

Prednosti keratinskog tretmana

Keratinski tretman kosi daje čvrstinu, ali je i čini otpornom na uticaj spoljašnjih faktora poput blajhanja i farbanja ili izlaganja visokim temperaturama prilikom korišćenja aparata kao što su pegla za kosu i figaro. Takođe, keratin čini kosu svilenkastom, blistavom i ravnijom, otklanjajući naelektrisanje kose – nebitno da li tretman sprovodite u kućnim ili salonskim uslovima. Efekat popularnog tretmana za ispravljanje i regeneraciju kose, koji je pogodan za sve tipove kose, uz pravilnu negu, traje (nekoliko dana – kućni keratinski tretman) od 3 meseca do pola godine.

hair-straighteners.jpg

Mane keratinskog tretmana

Pored pozitivnih efekata koje keratin ima, važno se osvrnuti i na mane tretmana. Keratinski tretman nije preporučljiv trudnicama i deci ispod 12 godina. Cena ovog tretmana, koja se određuje u zavisnosti od dužine kose i potrošnje keratina, nije mala. Postupak fiksacije keratina za vlas može trajati do nekoliko sati, a često podrazumeva i isparavanje formaldehida koji je kancerogen i može da iziritira oči i pluća te ne biste trebali raditi keratinski tretman koji sadrži više od 0,2% formaldehida. Takođe, 72 sata nakon tretmana nije dozvoljeno pranje, vezivanje kose, upotreba šnalica, rajfova, traka  ili stavljanje kose iza ušiju. Može se desiti i da kosa počne da opada ili da dođe do alergijske reakcije u vidu svraba, osipa, preckanja.

Povezano: 5 načina za ispravljanje kose!

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

2 Comments

 1. Milena

  30.03.2017. at 17:57

  Keratinski tretman nije nikakvo rješenje. Nakon 3 mjeseca kosa izgleda mnogo gore nego prije tretmana. Ja sam svoju bojanjem uništenu kosu spasila uljem Senso Duo. Potpuno je prirodno i sigurno po zdravlje.

  • GospodjicaJ

   07.05.2017. at 21:56

   Draga Milena,

   Keratinski tretman je jako dobar tretman ako se koriste kvalitetni preparati i ako ga sprovodi strucno osposobljena osoba. Nazalost na trzistu ima dosta losih preparata ali i nestrucnih frizera :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!