Da li je vaš lak za nokte toksičan?

By  |  0 Comments

Pretpostavljamo da znate da su isparenja laka toksična i da bi trebalo da sređujete nokte u provetrenoj prostoriji ili još bolje napolju. Ali da li ste znali da nanoseći lak za nokte nokatnu površinu premazujete mešavinom različitih otrova?

Lista sastojaka koji se nalaze u sastavu laka za nokte, ali i drugih preparata za negu noktiju i zanoktica, pomalo je zastrašujuća, ali ne brinite, sigurne opcije postoje.

Vrlo je važno da prilikom kupovine laka za nokte proverite da li se na sadržaju na pakovanju nalaze oznake 3 ili 5 free. Ovi lakovi ne sadrže opasne sastojke kao što su Formaldehyde, Dibutyl Phthalate i Toluene, odnosno Formaldehyde Resin i Camphor – kako biste ih lakše uočili, namerno smo napisali toksične sastojke na engleskom jeziku.

Ukoliko vaš omiljeni lak za nokte sadrži neke od navedenih sastojaka, koji osim udisanjem, dospevaju u vaš organizam preko nokta ili kože, važno je da vas upozorimo da nakon dugogodišnjeg korišćenja možete osetiti ozbiljne posledice po vaše zdravlje kao što su alergijske reakcije, opadanje kose i one gore – neplodnost ili rak.

S obzirom da se proizvođači trude da proizvedu i plasiraju što kvalitetnije lakove za nokte, na etiketama mnogih brendova možete pronaći i oznake 9 ili 10 free koje, pored navedenih, ne sadrže ni štetne materije Xylene, Ethyl Tosylamide, Parabens, Lead i Tert-butyl Hydroperoxide. Takođe, alternativa su i ekološki lakovi na vodenoj bazi.

Povezano: Lak za nokte – Šta se desi kada prestanete da ga koristite?

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!