3 zanimljive poslastice od lisnatog testa

By  |  0 Comments

Hrskave i ukusne poslastice od lisnatog testa najbolji su izbor kada nemate puno vremena a jede vam se nešto slatko.

Zahvaljujući video tutorijalima na različitim društvenim mrežama, danas je zaista lako biti kuvar ili poslastičar. Dostupnost jela i deserta zbog kojih nam voda krene na usta, mnogima pokrene i želju za pripremom istih. Za 3 zanimljive poslastice od lisnatog testa koje vam donosimo u nastavku današnjeg teksta nije vam potrebno preterano umeće ni trud, a verujemo da ćete ih praviti i tokom predstojećih praznika, kao i za proslave rođendana, neplanirana druženja s prijateljima ili će vam čak postati sastavni deo trpeze tokom nedeljnog ručka.

Kako se pripremaju poslastice od lisnatog testa?

Potrebni sastojci:

  • lisnato testo – kupovno ili domaće (recept u nastavku),
  • punjenja po želji – eurokrem, džem od višnje, kajsije, šljive ili slana varijanta sa sirom, ajvarom, paštetom.
Oreo čizkejk

Pogledajte i: Oreo čizkejk– kremasti kolač bez pečenja!

Način pripreme:

Rastanjite lisnato testo pa čašom oblikujte krugove. Ovaj korak je isti za svaku od ove 3 zanimljive poslastice od lisnatog testa. Drugačiji je način spajanja testa i redanja u kalup.

Možete premazati oblikovani krug celom dužinom, preklopiti ga na pola pa spojiti krajeve i tako formirane komade redati u kružni kalup. Drugi način premazivanja podrazumeva stavljanje željenog punjenja na sredinu krugu pa spajanje krajeva polovina testa, a formirane komade nižete jedan do drugog u kružni kalup. Treći način oblikovanja krugova je najzanimljiviji – zarežite poluprečnik kruga, premažite polovinu pa oblikujte ružice koje biste trebali da redate u kružni kalup u krug, ali tako da vam je prvi red položen na dno kalupa, a ostale ružice uspravne.

Oblikovane poslastice od lisnatog testa pecite 10-15 minuta u prethodno zagrajanoj pećnici na 220°C.

Pogledajte i video tutorijal pravljenja poslastica od lisnatog testa!

A post shared by wow resep (@wowresep) on

Recept za domaće lisnato testo

Potrebni sastojci:

  • 250 gr brašna T-500,
  • 1 jaje,
  • ½ šolje hladne vode,
  • soli po želji,
  • 250 gr margarina ili maslaca (podeljen na 3 dela).

Način pripreme:

Kada pomešate i dobro izmesite i sjedinite sve sastojke osim margarina, odnosno dobijete čvrsto testo ali lako za dalju obradu, umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite na pola sata u frižider.

Razvucite testo rukama u kvadratni oblik pa polovinu premažite 1/3 margarina (a možete i izrendati margarin). Prebacite praznu polovinu preko margarina pa lagano – krećući od sredine prema krajevima – razvucite testo. Kada dobijete kvadrat debljine 1 cm, preklopite polovine i stavite testo na još 30 minuta u frižider. Ponovite ovaj korak još dva puta.

Gotovo lisnato testo ostavite umotano u foliju preko noći ako ćete ga koristiti odmah ili ga stavite u zamrzivač do sledeće upotrebe.

Povezano: Poslastica u zadnji čas: Banana-Snickers štanglice!

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!