Sprečite i izlečite opekotine od sunčanja

By  |  1 Comment

Opekotine od sunčanja, mogu trajati danima i predstavljati ozbiljan problem, praćen bolnim osećajem stalne neprijatnosti pri pokretima. Uz to, opekotine od sunčanja mogu izazvati i drhtavicu, kao i povišenu telesnu temperaturu.


Usled ovog problema, biće vam teško čak i da podnesete odeću na sebi ili pronađete odgovarajući položaj za spavanje. Ono što je najveći problem, jeste činjenica da opekotine od sunčanja gotovo nikada nećete osetiti u toku samog sunčanja. Baš zato, nećete ni biti svesni da ih imate. One se uglavnom jave tek nekoliko sati nakon sunčanja i upravo tada javljaju se i sve propratne komplikacije izazvane opekotinama.

Kako da sprečite opekotine od sunca?

Zato, kako bi sebe poštedeli opekotina i na taj način izbegli nepotrebne komplikacije nakon sunčanja vodite računa na vreme.

 • Prilikom sunčanja uvek koristite kremu ili mleko sa zaštitnim faktorom koji je prilagođen tipu vaše kože.
 • Nikada nemojte predugo biti izloženi direktnom uticaju sunca, posebno ukoliko nemate podlogu za boju, odnosno ukoliko vaša koža već nije potamnela od sunčanja.
 • Sunčajte ravnomerno svaku stranu tela. Predugo zadržavanje u jednom istom položaju, može uzrokovati pojavu opekotina na određenim površinama kože.
 • Ne dozvolite da vas boravak u vodi zavara. To što ste u vodi, ne znači da ste eliminisali rizik od pojave opekotina. Naprotiv, sunčevi zraci prolaze i kroz vodu i ono što dodatno može pojačati rizik od nastanka opekotina, jeste morska so, koja je sadržana u morskoj vodi.
 • Kada izađete iz vode, posebno ukoliko ste svetlog tena i nepotamneli od sunčanja, kožu isperite od morske vode, pre nego što nastavite sunčanje.

Za brz oporavak kože od opekotina od sunčanja

Ukoliko vam se opekotine od sunčanja ipak pojave i ukoliko budete izloženi toj neprijatnosti, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u tome da to što brže i što bezbolnije prevaziđete:

 • Direktno na opekotine bar tri do četiri puta tokom dana nanesite gazu natopljenu hladnom surutkom. Surutka odlično eliminiše osećaj bola i upale i otklanja povišenu temperaturu. Ukoliko nemate pri ruci surutku, možete upotrebiti i kiselo mleko ili jogurt koji ste rastvorili u hladnoj vodi.
 • Tuširajte se što hladnijom vodom i što duže i potrudite se da nakon tuširanja ne koristite peškir kojim bi ste mogli da iziritirate opekotine. Hidratacija kože koja je pretrpela opekotine je izuzetno bitna. Zato, poželjno je da se tuširate i više puta na dan. Idealno bi bilo da tokom tuširanja koristite gel za tuširanje na bazi mente, koji rashlađuje i osvežava kožu.
 • Pijte dovoljno tečnosti. Hidratacija iznutra ima jednako važan uticaj kao i hidratacija kože spolja.
 • Oblačite što širu i što svetliju garderobu od prirodnih materijala. Uska, tamna odeća, posebno ukoliko je od veštačkih materijala, može pogoršati stanje opekotina.
 • Spavajte i pokrivajte se tankom posteljinom od prirodnog materijala.
 • Nemojte se direktno izlagati jakom suncu sve dok opekotine potpuno ne budu izlečene.

Opekotine od sunca je svakako bolje sprečiti nego lečiti!

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

1 Comment

 1. Pingback: Kajsija, zaštitnica lepote | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *