Kako da PRAVILNO negujete masnu i problematičnu kožu?

salicilna kiselina

Masna i problematična koža lica je veoma zahtevan tip kože za negu: sklona je pojačanom lučenju sebuma koji uzrokuje upale, začepljene pore, bubuljice. Uz sve to, vlasnice ovog tipa kože često preteruju za čišćenjem lica, izazivajući još više problema koristeći neadekvatne proizvode. Zato saznajte u nastavku kako da PRAVILNO negujete masnu i problematičnu kožu lica kod kuće.

Iako će vam svako savetovati da ako imate dugotrajne probleme sa kožom lica u vidu začepljenih pora, bubuljica, pojačanog mašćenja i upala da odete kod kozmetičara ili dermatologa, svesni smo da nismo uvek u prilici ni vremenski ni finansijski da se profesionalno pozabavimo našom kožom. Zato vam donosimo predloge za najbolju negu koju možete ovom tipu kože priuštiti kod kuće.

Najbolja nega masne i problematične kože

Pravilno čistite kožu

Najvažniji deo rutine prilikom čišćenja kože je da ne preterujete! To znači umivanje samo dva puta dnevno, ujutru i uveče. Umivajte se mlakom vodom, ne vrućom, koristeći gelasto ili penasto sredstvo za umivanje, koje ne sadrži sulfate niti sapune. Ova jedinjenja imaju tendenciju da isuše kožu, usled čega će ona produkovati još više sebuma i tako ulazite u začarani krug. Odaberite sredstvo za umivanje koje sadrži benzoil peroksid, salicilnu kiselinu, AHA kiseline i cink koji imaju pročišćavajuća svojstva.

Pravilno umivanje

Tonirajte kožu

Nakon čišćenja lica pore su otvorene i sklone ulasku bakterija i prljavštine. Zato vam je neophodan tonik kako dodatni korak – on će zatvoriti pore, povratiti pH vrednost koži i otkloniti zaostatke nečistoće. Odaberite tonik koji ne sadrži alkohol jer će vam on dodatno isušiti kožu. Neka vaš tonik sadrži neke od sastojaka poput hamamelisa, aloja vere, limuna, zelenog čaja, cinka itd. Izbegavajte pantenol i glicerin u tonicima jer će vam zapušiti pore.

Mi vam savetujemo Prima Skinology Tonik za lice sa hamamelisom, koji skuplja pore i deluje protiv upala.

Krema za lice – lagana i bez ulja

Velika je zabluda da masnoj koži ne treba krema za lice. Svakom tipu kože je neophodna hidratacija i produžena nega koju krema pruža. Osobe sa masnom kožom treba da biraju kremu koja ne sadrži ulja, a ima hidrirajuća svojstva. Birajte lagane gelaste teksture krema koje sadrže hijaluron za hidrataciju i neke od sledećih sastojaka koji deluju pročišćavajuće: ihtiol, salicilnu kiselinu, ekstrakt čajnog drveta, hamamelisa itd.

Naša preporuka je Prima Skinology Ihtiol krema za lice, namenjena masnoj i problematičnoj koži, ne sadrži ulja, a ihtiol deluje antibakteriijski i pročišćavajuće.

Lagana dnevna krema

Serum za lice je vaš prijatelj

Danima kada vam je krema za lice preteška, kožu možete hidrirati samo laganim serumom. Birajte one na bazi hijalurona ili aloe vere, koji neće opteretiti kožu, a pružiće joj laganu i dubinsku hidrataciju. Jer često se dešava da je masna koža dubinski dehidrirana, a spolja se masti.

Naš predlog je Prima Skinology Hydrofeel serum sa hijaluronskom kiselinom, za dubinsku hidrataciju, lagane teksture.

Maske za lice

Jednom do dva put nedeljno, počastite vašu kožu maskom za masnu i problematičnu kožu. Najefektivnije maske su one na bazi gline, koja će upiti višak masnoće, matiraće vaš ten, i pročistiće pore. Preporučuju se i maske na bazi crnog uglja, tzv “crne maske”, koje čiste pore i mitisere. Redovnom upotrebom maski, postićićete mnogo bolji efekat.

Naša preporuka je Schaebens Dead Sea mud mask, maska sa glinom za masnu kožu i Prima Skinology Umirujuća maska sa kamilicom namenjana masnoj i problematičnoj koži.

Glinena maska

Pametno birajte šminku

Kada je reč o šminkanju, često se dešava da probleme na koži želimo da zamaskiramo slojevima teške šminke. Zapravo, na ovaj način koži činimo veliku štetu: teški puderi su često puni ulja i komedogenih sastojaka koji će zapušiti pore i napraviti još veći nered na licu. Zato bi trebalo da vam ključna reč prilikom kupovine pudera bude “oil-free” – formula bez ulja. Dakle, birajte pudere na bazi vode, izbegavajte silikonske prajmere, a T zonu matirajte transparentnim puderom na bazi minerala. Bubuljice i upale prekrijte antibakterijskim korektorom.

Korigujte ishranu

Kako biste smanjili lučenje sebuma i probleme na koži, neophodno je se zdravo hranite – nije dovoljna samo kozmetika. Izbacite iz ishrane mlečne proizvode, jer su oni okidač za akne, potom jako masnu i začinjenu hranu, smanjite slatkiše i kupovne sokove. Okrenite se ishrani koja uključuje mnogo svežeg voća i povrća, pijte cedjene sokove, smutije i zeleni čaj. Jer zdrava koža je lepa koža, a zdravlje organizma se itekako vidi na koži.

 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!