Pramenovi koji vam najbolje stoje prema boji kože, kose i očiju

pramenovi prema pigmentu kose

Želite da osvežite izgled, ali niste spremni promeniti boju kose? Pramenovi su najbolje rešenje za vas jer su zahvalni za održavanje (stavljaju se svaka tri do četiri meseca). Postoji veliki broj opcija, ali ne slažu se sve boje sa svakim tipom kože. Pronađite one koji vam sigurno dobro stoje i otkrijte boje i nijanse koje ne samo da ističu vašu frizuru već i vaše lice.

Odredite ton kože

Postoje tri glavna pigmenta koje određuju boju: hemoglobin, koji je crven; melanin, koji može biti plavo – smeđ ili crveno – žut; i karoten, koji je žuto – narandžast. Vaš DNK određuje kako će se ovi pigmenti kombinovati da bi stvorili vašu jedinstveni ton kože. Količina melanina određuje da li ste hladan ili topao (osnovni ton) tip kože, a hemoglobin i karoten će utvrditii vašu varijaciju (podton) u okviru hladnog ili toplog tipa, kao što su da li ste tamno ili svetlo hladan, ili tamno ili svetlo topao tip kože.

Hladan tip kože: plavi podton u kojem je dominantan plavo – braon melanon.

Topao tip kože: žuti podton u kojem je dominantan narandžasto – braon melanin.

Isti pigmenti određuju i boju kose, tako da na osnovu vaše prirodne boje kose možete shvatiti koji tip kože imate. Koristeći pokazatelje kao što su prirodna boja kose i boja očiju ili čak držanje tkanina raznih nijansi pored vaše kože da biste shvatili kojem podtonu ili tonu kože pripadate.

Kako da odredite ton kože

Tamno hladan tip kože

Osnovne karakteristike:

 • čisto bela, maslinasta ili bleda koža,
 • nemaju prirodno rumene obraze,
 • tamnosmeđe, sive, ledeno plave ili intenzivno zelene oči prave kontrast od beonjača,
 • imaju prirodno crnu ili tamno/srednje/svetlo braon boju kose bez kestenjastih ili crvenkastih nijansi u korenu,
 • odlično im stoje prenaglašeni crno – beli i draguljasti tonovi kao što su kraljevska plava, tamno ljubičasta, roza, svetlo plavo – crvena i zeleno smaragdna.

Kada je reč o pramenovima, postoji nekoliko opcija kada je ovaj tip kože i pitanju. Ukoliko želite postići celokupan svetliji izgled, a polazite od vaše prirodne boje kose, meki, pepeljasti pramenovi su idealni za vas (bez narandžastih ili crvenih podtonova). Ukoliko imate tamniju kosu ili radite sa prethodno farbanom kosom, odlučite se da posvetlite osnovu sa hladnijom, pepeljastom nijasnom farbe.

pramenovi
foto: maneinterest.com

Svetlo hladan tip kože

Osnovne karakteristike:

 • svetlo maslinasta koža koja čezne sa sunčanjem,
 • prirodno rumeni obrazi,
 • oči su uglavnom plave, plavičasto zelene, sivkasto plave ili zelene; takođe imaju smeđe oči sa plavim, sivim ili zelenim presijavanjem,
 • imaju svetlo plavu do tamno ili prljavo plavu prirodnu boju kose bez vidljivih narandžastih nijasni u korenu,
 • najbolje im stoje hladniji tonovi kao što su plavo – crvena ali sa svetlijim nijansama (pastelno plava, boja lavande, boja sleza, svetlo siva, prljavo bela).

Ukoliko kao osnovnu boju kose i kože imate prirodno pepeljastu boju, najbolje će vam stojati plavičasti, srebrno pepeljasto plavi pramenovi bez narandžastih ili crvenih nijasni.

pepeljasti pramenovi
foto: chaptersbys.com

Tamno topli tip kože

Osnovne karakteristike:

 • kremasto bela koža, sa ili bez pega,
 • koža lako pocrveni na suncu,
 • obrazi su obično bez mnogo boje,
 • oči sijaju u svim tonovima zelene, plave i tirkizne,
 • prirodna boja kose je kestenjasta, bakarna, narandžasto – crvena ili braon sa crvenim nijansama od korena,
 • izgledaju najbolje u toplim bojama, kao što su narandžasto – crvena, boja breskve, zlatna, šumsko zelena, maslinasta, tirkizna i braon.

Tamno crveni i kestenjasti pramenovi će dodati sjaj i bogatstvo na ovu kombinaciju toplog tona kože i kose. Pramenovi boje karamele ispod linije rasta kose obezbediće joj prasak boje i živost pokreta kose.

pramenovi
foto: therighthairstyles.com
[adsense_inserter id=”12825″]

Svetlo topli tip kože

Osnovne karakteristike:

 • kremasta boja slonovače, breskvasto roza boja kože, sa ili bez pega,
 • mogu pocrveneti i imaju rumene obraze,
 • oči su svetlih boja od svetloplave do zelene,
 • prirodna boja kose im je jagodičasto plava ili zlatno plava sa narandžastim tonovima od korena,
 • obrve i trepavice su svetlo plave ili narandžaste boje,
 • izgledaju najbolje u narandžsto – crvenoj, svetlijoj boji breskve, koralnoj, svetlo ljubičastoj, plavoj, svetlo tirkiznoj, žućkastoj i kremastoj boji slonovače.

Sa ovom kombinacijom tople kože boje breskve i jagodičasto plave ili prirodno narandžaste boje kose, idealno je da za pramenove koristite prirodno toplije nijanse. Dodavanje hladnijeg, tamnijeg tona “izbrisaće” boju vaše kože. Odlučite se za svetlije i neutralno zlatne pramenove, nebitno da li su to tanki pramenovi, suptilni ili gušći pramenovi u balajaž stilu (nanošenje boje slobodnim stilom; pri korenu kose boja se nanosi u tankom sloju, a na vrhovima u gustom, dobijete debele široke pramenove koji izgledaju kao da su posvetlili prirodnim putem).

pramenovi
foto: yulita.xyz

*************************************************************************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*************************************************************************

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!