21-dnevna prolećna DETOX dijeta uz suplemente

detox dijeta

Priuštite sebi pravo prolećno čišćenje organizma – pomozite vašem organizmu da se reši toksina, hemikalija i masnoća. Kako ne možemo da ograničimo izlaganje toksinima, barem možemo da umanjimo njihovo dejstvo procesom detoksikacije. U tome će vam pomoći ova sjajna dijeta doktora alternativne medicine Gaetana Morela koji je osmislio ovaj tronedeljni program prolećne detoksikacije.

Živeći u zagađenom okruženju i konzumirajući procesuiranu hranu, svakodnevno izlažemo svoje telo štetnim hemikalijama, toksinima i njihovim nusproduktima. Uz manjak svežeg voća, povrća, i fizičke aktivnosti, čini se da  je period nakon zime najpogodniji za pravu detoksikaciju organizma.

Detox program

Prema dr Morelu, detoksikacija ima dve faze: u prvoj fazi organizam razlaže toksine, a u drugoj ih eliminiše iz sistema. Toksini koji se razlažu, ali se ne eliminišu uz tela se na kraju recikliraju, uzrokujući neželjene efekte poput umora, bolova u telu, promenljivih raspoloženja i generalnog lošeg osećaja. Međutim kvalitetna nutritivna podrška će pomoći procesu detoksikacije.

Povezano: Prolećni detoks – očistite i preporodite vašu kožu

Morelov program započinje pripremajući telo šta da radi sa razloženim toksinima, pre detox koraka. Na ovaj način, izbećiće se neželjena dejstva. Njemu je na prvom mestu povećanje zaliha antioksidanata u organizmu kroz sveže ceđene sokove ili režim suplemenata. Suplemente potražite u specijalizovanim radnjama ili apotekama.

Suplementi

Tok prolećne detox dijete uz suplemente

Prva i druga nedelja

Jedite ono što inače jedete uz sledeće suplemente svakog dana:

  • vitamin C: 3-5 grama
  • N-acetil-cistein (NAC): 1500 mg
  • ekstrakt semenki grožđa: 200-300 mg
  • alfa-lipoinska kiselina: 200 mg

Treća nedelja

Jedite zdravu ishranu bez šećera, sa zdravim nezasićenim mastima. Crveno meso zamenite organskom piletinom, jedite dosta povrća, i manje porcije nego uobičajeno. Smanjenje kalorija je ključ – jer je telesna mast najveći depozit toksina. Gubitak masnoća započinje detoksikaciju. Ove nedelje izbegavajte svaku vrstu hrane koju inače ne podnosite dobro, bilo da su to jaja, mlečni proizvodi, soja, žitarice.

Uz to, svakog dana uzimajte sledeće suplemente:

  • kurkumin: 2 grama
  • suplementi mlečnog čkalja (gujine trave): 600 mg
  • vlakna: najmanje 6 grama dnevno u suplementima poput lanenog semena ili psilijuma

Grilovana piletina uz povrće

Kurkumin pomaže da se izbalansiraju faza 1 i faza 2 procesa detoksikacije, kako bi se toksini što manje reciklirali i uzrokovali probleme. Kurkumin pojačava fazu 2, a usporava fazu 1, kako se ne bi ogromna količina toksina pustila odjednom iz masnih naslaga u sistem. Mlečni čkalj pomaže jetri da preradi toksine, dok su dodatna vlakna potrebna kako bi se vezala toksine za sebe i izbacila ih iz organizma.

Tvorac dijete preporučuje da se ovaj program radi 3 puta godišnje i da se svaki put uzimaju sve manje doze kurkumina i ekstraka semenki grožđa kako bi pojačali sposobnost organizma da se sam izbori sa toksinima.

Saveti plus

Kako biste boost-ovali ovaj detoks program, preporučuje se suvo četkanje kože 5 minuta svakog dana sa lufom ili organskom četkom, četkajući u smeru ka srcu. Pijte barem 3 litre vode dnevno. Natapajte se u kupki 20 minuta, u koju ste sipali 2 šolje Epsom soli za detoksikaciju tela.

Pročitajte još i: Suvo četkanje kože – Za zdravlje i lepotu

 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!