Suvo četkanje kože: Za zdravlje i lepotu

Svaki dan peremo zube i češljamo kosu, pa zašto onda ne bismo priuštili sebi i suvo četkanje kože? Ovih 5 prednosti će vas podstaći da počnete da praktikujete suvo četkanje kože.

Pre nego što se osvrnemo na prednosti koje će vam obezbediti suvo četkanje kože, važno je da vam objasnimo kako se ova (vrlo korisna za negu kože) tehnika sprovodi.

Kako se sprovodi suvo četkanje kože?

Suvo četkanje kože podrazumeva masiranje kože četkom napravljenom samo od prirodnih materijala. Četka sa drškom je savršena jer pruža mogućnost pilingovanja nepristupačnih delova tela.

Počinjete od nogu, prelazite na ruke, a završavate piling sa četkanjem stomaka i leđa, a može i obrnuto – nema pravila, najbitnije je da izmasirate celo telo.

Suvo četkanje kože se radi dugačkim, ravnim pokretima i uvek, obavezno ka srcu, osim leđa. Koristite lagani pritisak u područjima gde je koža tanka i jači pritisak na mestima poput tabana. Izbegavajte osetljive oblasti ili ako imate osip kože, neku ranu, posekotinu ili infekciju.

A photo posted by Solamita Sabaliauskaitė (@healthyhappened) on

Preporučuje se dnevno pilingovanje u trajanju od 15 minuta, najbolje ujutro pre tuširanja, a najmanje 3 puta nedeljno. Završite suvo četkanje kože tuširanjem sa toplim i hladnim ciklusima kako biste dodatno okrepili kožu i stimulisali cirkulaciju krvi.

Očistite četku koristeći sapun i vodu nakon svakog korišćenja. Ostavite četku na otvorenom, suvom mestu, kako bi se osušila i da sprečite pojavu plesni.

Budite strpljivi jer prednosti suvog četkanja kože su neverovatno korisne za izgled i zdravlje vaše kože.

5 prednosti suvog četkanja kože

Smanjuje celulit

Prva i najbitnija prednost suvog četkanja kože je uklanjanje ili drastično smanjivanje pojave celulita. Pošto se celulit sastoji od toksičnih masnih naslaga koje dovode do boranja, gužvanja kože (najčešće na bedrima i bokovima), suvo četkanje kože je veoma korisno i za detoksikaciju organizma. Veruje se da masiranje kože četkom od prirodnih materijala zateže epiderm i “razbija” ove toksične materijale. Suvo četkanje kože na oblasti celulita možete praktikovati pet do 10 minuta dva puta dnevno i najvažnije je da budete strpljivi i dosledni.

Uklanja mrtve ćelije kože

Naša koža diše te je potrebno dnevno ukloniti mrtve ćelije kože i toksine s njene površine, inače može doći do perutanja ili čak do psorijaze i ekcema. Suvo četkanje uklanja mrtve ćelije kože sa začepljenih pora, omogućavajući novim da se mnogo brže formiraju. Nakon pilinga četkom, koža postaje glađa, mekša i sjajnija.

Povezano: Najdelotvorniji prirodni proizvod protiv celulita!

Poboljšava cirkulaciju

Suvo četkanje kože pored što povećava protok krvi, poboljšava i proces oslobađanja toksina kroz znoj. Osetićete i nalet energije prilikom masiranja četkom, a aktiviranjem ciruklacije možete sprečiti i proširene vene. Pravilna vežba, začinjena hrana i tehnike disanja takođe podstičnu normalnu cirkulaciju.

Poboljšava mišićni tonus

Važna korist suvog četkanja kože je i stimulacija nervnog sistema pri kojoj se aktiviraju mišićna vlakna i poboljšava mišićni tonus. Idealna je tehnika za sve koji su smršali i žele da zategnu opuštenu kožu jer raspoređuje masne naslage, ali i za invalide koji nisu u mogućnosti da vežbaju.

Čisti limfni sistem

Jedna od najvažnijih prednosti suvog četkanja kože je navodni efekat koji ima na limfni sistem. Limfni sistem kanalima i krvnim sudovima transportuje limfu po celom telu. Pošto se većina limfnih sudova kreće tačno ispod kože, redovno suvo četkanje kože, u kombinaciji sa vežbama, stimuliše normalan protok limfe u telu, jača imuni sistem i obezbeđuje telu prirodnu detoksikaciju.

Povezano: 4 DIY pilinga za sjajnu kožu!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!