10 načina kako da brinete o koži BEZ kozmetike

briga o koži bez kozmetike

Za lepu i zdravu koža koja odoleva i prkosi vremenu, ponekad nisu potrebni skupi skincare proizvodi. Štaviše, postoji mnogo načina koje možete da brinete o koži, a oni ne uključuju kozmetiku! Dok genetika zaista igra značajnu ulogu u izgledu naše kože, postoji mnogo faktora koji jesu ipak u našoj moći. U nastavku saznajte na kojih 10 načina možete učiniti da vam koža lica izgleda mladoliko i negovano.

Kako možete da brinete o koži bez kozmetike?

#1: Zaštitite kožu od sunca

Ovo je savet br. 1 koji će vam dati svaki dermatolog. Nadamo se da ćete ovo poslušati, ako vam kažemo da je čak 90% starenja kože uzrokovano sunčevima UV zracima! Dakle, uvek idite delom ulice gde je hlad, nosite veliki šešir, i naočare za sunca, a SPF krema je obavezna na svaka dva sata! Nemojte zaboravite da je najbolja anti-age krema koju možete da kupiti zapravo običan SPF faktor!

#2: Spavajte na satenskoj ili svilenoj jastučnici

Pamučne jastučnice su poznate po tome da upijaju svu vlagu, a to znači da tokom noći isisavaju vlažnost iz vaše kože. Osim toga, grublji materijal, kakav je pamuk, uzrokovaće “gužvanje” i boranje lica, dok se okrećete tokom noći. Sve ove probleme izbećićete ako pamučne jastučnica zamenite onim svilenim ili satenskim!

Povezano: Večernja nega kože – pripremite je za beauty sleep!

briga o koži bez kozmetike

#3: Redovno skidajte šminku

Nošenje šminke dok spavate je jedan od najvećih skincare grehova! Ono će zapušiti pore i uzrokovati upale kože. Ako ste umorni kada dođete uveče iz grada, držite pored noćnog stočića pakovanje vlažnih maramica za skidanje šminke (iako ih inače ne preporučujemo, ali dobro su instant rešenje), i uklonite šminku dok ležite!

#4: Redovno spavajte

Jedna od najgorih stvari za kožu je nedovoljan san! Ako spavate manje od 8 sati, i pritom ležete kasno, vaša koža će izgledati sivo, beživotno, i imaćete podočnjake. Koža se samoobnavlja upravo tokom noći, zato se postarajte da ovaj period dana dobro iskoristite!

#5: Pijte dovoljno vode

Kad ste dehidrirani, vaša koža pati! Dovoljna količina vode će učiniti da ćelije kože izgledaju puno, jedro i sveže! Koža će izgledati svetlije, bistrije i zaglađeno. Voda će definitivno pomoći da zadražite sjaj kože, kojim svi težimo.

briga o koži bez kozmetike

#6: Konzumirajte antioksidante i dobre masnoće

Ono smo što jedemo – ovo pravilo važi i za kožu! Ako jedete loše namirnice, poput prerađene, “junk food” hrane, vaša koža će upravo tako i izgledati! Kako biste joj pomogli da izgleda najbolje moguće, postarajte se da unosite dovoljne količine antioksidanata kroz ishranu (vitamini A, C, E, B), kao i nezasićene masne kiseline (zdrava ulja, avokada, orašasti plodovi).

Povezano: 5 anti-age smutija za mlađu kožu

#7: Vežbajte

Znate onaj osećaj posle dobrog treninga? Znojenje posle vežbanja je kao mini tretman lica za vašu kožu. Pore se otvaraju i sva nečistoća i sebum izlaze napolje! Samo obavezno operite lice posle vežbanja, kako se ove “loše stvari” ne bi vratile nazad u pore!

#8: Izbegavajte alkohol i cigarete

Alkohol i cigarete su dve najgore stvari koje činite vašoj koži na dnevnoj bazi! Ova dva poroka značajno ubrzavaju prirodno starenje kože, čine da koža izgleda ispijeno, sivo, izborano i beživotno! Setite se ovoga, dok budete kupovali skupu kremu za lice, u nadi da će vam pomoći – ipak je ključ u vašim navikama!

briga o koži bez kozmetike

#9: Ne čačkajte kožu!

Znamo da je najteže suzdržati se pred uveličavajućim ogledalom, posebno ako imate “šta da vidite”. Loša navika čačkanja, ceđenja i diranja kože će samo pogoršati njeno stanje. Ekstrakciju sadržaja iz pora treba da radi stručno lica u sterilnim uslovima, kako bi sve prošlo sa minimalnom invazijom na kožu. U suprotnom, ako ste same svoj majstor – rizikujete ožiljke, upale i krastice na koži!

#10: Redovno čistite make-up četkice

Ovo možda zvuči kao nebitna stvar, ali znajte da su make-up četkice rasadnici bakterija, ukoliko ih delite sa nekim, retko operete ili čuvate u neadekvatnim uslovima. Bakterije obožavaju vlažne sredine, poput korišćene četke za tečni puder, zato sprečite upale i bubuljice na koži, time što ćete četkice za kremastu šminku prati posle svake upotrebe, a one za praškaste proizovode – jednom nedeljno!

Pročitajte još i: Ovo su osnovni skincare proizvodi koji su potrebni svakoj rutini nege!

 

 

error: Content is protected !!