Obnova kolagena: 5 načina da usporite starenje

antioksidanti

Mladolikost, snaga i elastičnost vaše kože zavise od kolagena i njegove „saradnje“ sa elastinom. Tokom godina kolagen se troši te koža postaje tanka i naborana. Starenje je neizbežno, ali znamo neke odlične načine pomoću kojih možete usporiti vidljivost procesa starenja, ali i povećati proizvodnju kolagena kako bi vaša koža izgledala zdravije i mlađe.

Kolagen za podmlađenu i zategnutu kožu lica

Prestanite da pušite

Jedan od krivaca za prevremeno pojavljivanje bora i opuštanje kože oko usana i očiju su toksini iz cigareta koji doprinose uništavanju kolagena, ali i smanjuju sposobnost stvaranja novog kolagena. Izbegavanjem pušenja, ali i dima drugih pušača, omogućićete vašem telu da nastavi normalnu proizvodnju kolagena i smanjićete dodatno boranje kože.

Više unosite vitamin C

Vitamin C je ključan za zdravlje kože i proizvodnju kolagena – deluje kao antioksidant, oslobađa telo slobodnih radikala koji pospešuju starenje i ometaju prirodnu proizvodnju kolagena. Namirnice bogate vitaminom C pospešuju povećanje proizvodnje kolagena te je važno da obogatite vašu ishranu agrumima i zelenim, lisnatim povrćem.

Povezano: Borba protiv bora – Hijaluron, elastin, kolagen, retinol, vitamin C!

Masirajte lice

Kako biste podstakli proizvodnju kolagena, ublažili i zaustavili pojavljivanje bora te ojačali mišiće lica svakodnevno masirajte lice (uvek u pokretima prema gore). Masaža lica će ojačati i zategnuti kožu, poboljšati cirkulaciju i proizvodnju kolagena te pružiti maksimalni sjaj i mladalački izgled vašoj koži.

Vežbajte

Vežbajte, znojite se i oslobodite stres jer redovna fizička aktivnost poboljšava protok krvi i kiseonika, stvara deblju i glađu kožu te poboljšava proizvodnju kolagena. Takođe, vežbanje obnavlja imuni sistem koji zauzvrat obnavlja ćelije i eliminiše toksični stres (koji pojačava potrebu za vitaminom C) koji se ispušta u vidu znojenja, ostavljajući kožu osveženom.

Kreme sa retinolom

Jedan od najboljih načina da smanjite znakove starenja i obnovite kolagen su kreme sa retinolom. Retinol, odnosno vitamin A je odgovoran za stvaranje kolagenih vlakana te će svakodnevna primena kreme posle čišćenja lica hidrirati i ojačati vašu kožu, smanjiti sitne bore te učiniti kožu glatkom.

Povezano: Prkosite starenju: Hit tretman umivanja kiselom vodom!

error: Content is protected !!