Kosa

Šta su tvisteri?

Tvisteri su uvijači za kosu od sunđera, tj.gume unutar kojih se nalazi žica. Uvijaju se kao vikleri ali nemaju „poklopac“, već se obaviju oko „sebe“. Kada se skidaju treba ih razvući pa ih tek onda skinuti. Omogućavaju lepe i kompaktne lokne.

Kako se bira regenerator?

Regenerator služi da zatvori dlaku nakon šamponiranja i da je nahrani i nanosi se od sredine kose do krajeva, nikako u koren. Bira se prema tipu dlake i da li je kosa tretirana ili ne. Regenerator za suvu i kovrdžavu kosu uvek je „jači“od onoga za ravnu i masnu. Treba razlikovati one koji su za suvu od onih koji su za hemijski tretiranu kosu.

Kako izabrati šampon za kosu?

Šampon za kosu se bira prema tipu kose i korenu.Ako vam je kosa tanka i masti se, uvek se preporučuju šamponi za volumen ili oni za masno teme i suve krajeve. Izbegavajte šampone za suvu kosu, bez obzira što vam dlaka može suva. Takvi šamponi su samo za kosu koja je iz korena suva, a takva je obično kovrdžava kosa. Za hemijski tretiranu (farbana, ispravljanja, mini val) kosu takođe postoje specijalni šamponi, a ukoliko uradite tretman brazilskim keratinom poželjno je da koristite one bez sulfata.

Šta je preliv za kosu i kako se pravi?

Preliv za kosu služi da bi se osvežila boja koja se isprala, da se cela kosa ne bi tretirala ili da bi se neutralisao određeni ton sa kose, npr.žuti ton kod plave kose ili pramenova. Pravi se tako što se boja razmuti sa slabijim hidrogenom, a zatim se dodaju šampon za kosu i mlaka voda. Preliv se utrlja u kosu i ostavi da stoji od minut do 15 minuta, zavisno od boje. Sa tzv.grafitom treba biti posebno oprezan.

Šta su efilirke?

Efilir makaze su makaze za proređivanje kose. Sa jedne strane imaju ravno sečivo, a sa druge imaju proreze, koji mogu biti različite veličine, pa što su prorezi ređi, proređuje se više kose i obrnuto. Potrebno ih je oprezno koristiti jer ako se više puta pređe preko istog pramena može nastati oštećenje. Bolje su za proređivanje kratke kose i muških frizura, nego duge kose.

Šta su toneri?

Toneri su specijalne boje koje se dodaju standardnim bojama za kosu da bi pojačali neko njihovo svojstvo ili pak neutralisali pigment prirodne kose. Proizvođači obično prave crveni, plavi, narandžasti i zeleni toner, kao i ultra beli i sivi. Neki se koriste kod plave kose, neki kod smeđe, crvene… Svima im je zajedničko da ih treba koristiti oprezno, onako kako je to proizvođač propisao.

Šta je dubinsko pranje kose?

Dubinsko pranje kose je tretman za uklanjanje naslaga preparata nagomilanih na kosi, kako onih za stajling, tako i šampona, maski i regeneratora. Preporučuju se osobama sa masnom kosom, jer nakon ovog tretmana kosa naprosto „prodiše“, manje se masti, sjajnija je i dobija na volumenu. Takođe, regeneratori i maske dublje prodiru u dlaku. Tretman se obično sastoji iz 3 koraka, šampona, kreme i regeneratora i obično se u drugom koraku toplotno zagreva.

Šta je trajno ispravljanje kose?

Trajno ispravljanje kose je tretman gde je krajnji efekat ravna, glatka i sjajna kosa koja se lako fenira i koja će i po vlažnom vremenu ostati ravna. Ovaj tretman nije poželjno raditi na kosi bojenoj ili blajhanoj sa hidrogenom jačim od 6%. Ovaj tretman ne treba mešati sa tretmanom brazilskim keratinom, jer se trajno ispravljanje radi kiselinama i ima jače dejstvo u smislu ispravljanja.

Šta su hairstraightener-i?

Hairstraightnener-i su preparati za lakše ispravljanje kose prilikom feniranja. Mogu biti u spreju, tečnom obliku ili kremi. Osim što se pri njihovom korišćenju kosa lakše ispravlja i frizura duže traje, mnogi od njih su otporni na vlagu, pa i kada jje vreme takvo kosa će ostati ravna.ž

Kako postići volumen u kosi?

Volimen u kosi je moguće postići feniranjem, preparatima, slojevitim šišanjem i samolepljivim viklerima. Nanošenjem preparata za volumen (pena, gel, losion,…), po mogućstvu bez alkohola i izdizanjem pramenova pri feniranju postiže se znatna bujnost. Stepenasto šišanje takođe pomaže, kao i samolepljivi vikleri koji kosu podižu iz korena i prave postojanu frizuru.

error: Content is protected !!