Šta vam fali reći će vam vaša koža

By  |  0 Comments

Koža štiti od invazivnih bakterija, reguliše telesnu temperaturu i kupi podatke od stimulacija dodira, pritiska, bola, toplote i hladnoće. Na primer, dijabetes je generalno tiha bolest, ali može dovesti do različitih promena na koži. Koža, zapravo, može biti prvi pokazatelj onoga što se dešava u vašem telu i može vam pomoći da prepoznate neke bolesti na osnovu promena na njoj. Evo nekih stvari koje vaša koža govori o vašem zdravlju.

Obratite pažnju na:

Povećane, crvene fleke

Upozoravaju vas da imate psorijazu (pomerećaj imunih ćelija zbog kojih dolazi do zapaljenja ispod kože, što dovodi do stvaranja fleka na koži). Neki ljudi imaju gene koji ih čine više podložnim ovoj autoimunoj bolesti. Iako možete dobiti psorijazu u svakom životnom dobu, dva su udarna termina za dijagnozu: prvi kod tinejdžera ili u ranim 20-im i drugi kod osoba u 50-im, 60-im godinama (uzrokovan zbog stresnog događaja, kao smrt u porodici ili razvod). Kod osoba koje boluju od psorijaze postoji povećan rizik za mnoge druge unutrašnje bolesti, kao što su bolesti srca, rak i depresija.

Bubuljice na bradi, vilici ili vratu

Krivac je menstruacija. Hormoni, kao što su testosteron, fluktuiraju tokom ciklusa pri čemu vaše žlezde proizvode više ulja, što na kraju može da blokira pore i rezultira bubuljicama. Nedelju dana pre menstruacije redovno koristite sredstvo za čišćenje lica i vrata da biste sprečili pojavu akni (npr. salicilnu kiselinu) ili se konsultujte sa dermatologom da vam preporuči neke druge vrste hormonske terapije.

bubuljice

Braonkasto-sive fleke

Alarmiraju na dijabetes. Ova vrsta promene boje (akantoza) obično se pojavljuje u naborima i pregibima oko prepona, pazuha i vrata i može biti rani znak upozorenja za tip 2 dijabetes (povišen nivo hormona insulina).

Suva koža

Ukazuje na nedostatak omega-3 masnih kiselina koje podržavaju funkciju mozga, smanjuju upale, a mogu smanjiti i rizik od dobijanja srčanih bolesti, raka i artritisa. Ključne su za zdravlje kože jer jačaju ćelijske membrane i regulišu promet ćelija, što osigurava da koža ostane hidrirana i blistava. Najbolji način da se omega-3 masne kiseline unesu u organizam je kroz ishranu (jedite puno lososa, sardina, lanenog semena, orasa i soje).

Intenzivan svrab

Upozorava na (Ne)Hočkin limfom. Imate osećaj kao da je nešto ispod vaše kože i nijedna krema protiv svraba ili antihistaminici vam ne mogu pomoći. Ukoliko primetite i bezbolno oticanje limfnih čvorova, neobjašnjiv gubitak težine, umor i nedostatak daha, obratite se svom lekaru.

svrab koze

Žućkasta koža

Ukazuju na probleme s jetrom ili kamen u bubregu. Žuto obojena koža izazvana je viškom bilirubina (žuta supstanca koja nastaje kada se mrtve krvne ćelije raspadnu u jetri) u sistemu. Novorođenčad često imaju žuticu ili žutu boju kože, jer ona proizvode više bilirubina nego odrasli. Kod odraslih žuta boja ukazuje na probleme s jetrom ili zloupotrebu alkohola koja može dovesti do ciroze ili ožiljaka na jetri.

Promena mladeža i lezija

Ukazuju na kancer kože, melanom, karcinom skvamoznih ili bazalnih ćelija. Lezije ili mladeži koji menjaju boju i oblik ili krvare i ne zarastaju javljaju se zbog oštećenja od sunca ili je genetika kriva za njih.

Crno oko očiju i nadutost

Hronične alergije šire krvne sudove i mogu prouzrokovati njihovo curenje, što stvara nadutost i tamno ljubičasto-plave nijasne na koži. Alergeni pokreću oslobađanje histamina, hemikalije koja doprinosi nadutosti i dovodi do iritacije, svraba i promene boje oko očiju.

Ljubičaste mrlje

Nekoliko je mogućih uzroka njihovog pojavljivanja: poremećaj krvarenja, nedostatak vitamina C (skorbut). Obično se javljaju kod starijih osoba zbog tanje kože i oslabljenih krvnih sudova. Preveliki unos aspirina, vitamina E ili ginko bilobe, koji starije osobe često uzimaju da povećaju memoriju, može pogoršati stanje. Nakon povrede, klasična modrica pocrni i poplavi, a ljubičaste mrlje se javljaju i bez povrede, najčešće na rukama i nogama.

Prevremeno starenje

Proteini i masti daju koži njen mladalački izgled (odnosno kolagen i elastin). Previše oksidacije slobodnih radikala (uzrokovane zbog loše ishrane, stresa i pušenja) može da ošteti tkivo kože i učiniti da izgleda staro pre vremena.

*Napomena: Ako ste primetili nešto od navedenog na svojoj koži, posetite lekara. Ne postavljajte sebi dijagnozu i nemojte se lečiti bez nadzora lekara!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!