Manikir

Šta su color gelovi?

Color gelovi su gelovi u boji, koji se koriste za nail art preko gela ili akrila ili za trajno lakiranje noktiju od gela ili akrila. Nanose se u dva sloja i suše pod UV lampom. Njima se nokti ne mogu izlivati.

Šta je gelak?

Gelak je manikir novijeg datuma, koji omogućava trajanje laka 2 nedelje. Moguće ga je naneti i na prirodne i na veštačke nokte. Pre nanošenja boje nanosi se pogloga, a nakon dva sloja boje i završni sjaj. Svaki sloj se suši pod UV lampom. Osim lakiranja, moguće je uraditi i french manikir. Korekcija se radi tako što se sa nokta sav materijal skine „soak-off“ metodom, pa nema nikakvog oštećenja.

Šta je duster?

Daster je aparat za manikir, koji se koristi prilikom turpijanja, usisava nokatnu prašinu i time sprečava udisanje iste, na šta su mnogi alergični. Vrlo je koristan, ali ga, na žalost, mnogi saloni nemaju.

Šta su cangle?

Cangle su manikir i pedikir alat. Razlikuju prema veličini, kvalitetu izrade i nameni. Koriste se za skraćivanje noktiju, prirodnih i veštačkih i oblikovanje zanoktica.

Šta je „soak-off“ metoda?

Soak-off je metoda uklanjanja materijala (akrila ili gela) sa noktiju, tako što se blaznice ili komadići vate natope sredstvom za skidanje ili čistim acetonom, stave na nokatnu ploču i uviju aluminijumskom folijom. Nakon 10-ak minuta materijal se bukvalno sljušti sa nokta. Ovom metodom najlakše se skidaju tipse i nokti od akrila, mada danas postoje i gelovi koji se tako mogu skinuti.

Šta su omekšivači zanoktica?

Omekšivači zanoktica su  preparati koji omekšavaju suvu kožu i regiju zanoktica, pa samim tim olakšavaju manikir i ukljanjanje zanoktica. Pošto je potrebno da malo odstoje na noktima, to vreme možete iskoristiti za oblikovanje noktiju turpijom. Mogu biti u tečnom obliku ili kremi.

Šta je SPA manikir?

Razlika između standardnog i SPA manikira je u broju preparata koji se koriste. U SPA manikiru koriste se: sugar scrub ( piling), parafin, maska za ruke i čak tople rukavice na kraju, pa je tako proces SPA manikira duži, ali je i efekat dugotrajniji.

Šta je top coat?

Top coat je završni sjaj za nokte, nanosi se preko laka, daje sjaj i produžava trajanje laka, a isto tako može i ubrzati njegovo sušenje. Da bi vam lak duže imao sjaj, savetuje se dva dana nakon lakiranja ponovo nanesete jedan sloj top coat-a.

Koje vrste top coat-a postoje?

Postoje: top coat za visoki sjaj, za brzo sušenje, sa UV filterima i protiv žutila noktiju.

Šta je base coat?

Base coat je podloga za lak, koja se brzo suši i obično nema sjaj, a njenim nanošenjem lak duže traje. To se posebno odnosi na nokte koji se lome ili listaju.

Koje vrste base coat-ova postoje?

Postojstandardni čija je uloga da pripreme nokat za lak, da bi on duže trajao, ali postoje i oni protiv žutila noktiju, za brži rast, sa kalcijumom, proteinima, i sl.

Kako da imate  duge i lepe prirodne nokte?

Vaši nokti mogu biti zdravi i dugi ukoliko jednom nedeljno uradite manikir i potisnete zanoktice. Ako lakirate  nokte, dva dana nakon nanšenja istog, nanesite sloj top coat-a da zaštiti lak od skidanja i vrati mu sjaj. Dobro je da nanesete ulje za zanoktice da ne bi bile suve.

Od čega se sastoji manikir?

Manikir se sastoji od: skraćivanja i oblikovanja noktiju, potiskivanja zanoktica i masaže ruku. Osim što doprinosi lepšem izgledu vaših ruku, on takođe poboljšava rast noktiju i zdravlje kože.

Koji proizvodi su potrebni za manikir?

Za manikir je potrebno imati: skidač laka bez acetona, štapić od narandžinog drveta (drveni štapić) ili metalni potiskivač zanoktica, turpija sa granulacijom ne manjom od 180, losion za ruke, tečnost ili krema za odstranjivanje zanoktica, ulje za zanoktice, base coat (podloga za lak), lak za nokte (ako ih lakirate) i top coat (završni sloj).

 Šta su tipse?

Tipse su veštački nokti od plastike koji se koriste za nadogradnju noktiju. Za prirodni nokat vezuju se lepkom i preko njih se nanose gel ili akril. Postoje u različitim oblicima i bojama, kao i one za french manikir i sa već urađenim nail art-om. Skidaju se skidačem ili čistim acetonom.

Šta je parafinski tretman?

Parafnski tretman može se sprovesti na rukama i stopalima. Njime se dubinski regeneriše koža i ubrzava cirkulacija (pogodno za osobe kojima su noge i ruke hladne). Šake ili stopala se urone u otpljen parafin vosak i uvijaju u foliju i frotirske rukavice ili čarape. Posle 10-ak minuta koža je savršeno meka i regenerisana.

Šta je granulacija turpije?

Granulacija predstavlja jačinu turpije, odnosno koliko je turpija gruba ili meka. Profesionalne turpije imaju jasno obeležen broj koji označava granulaciju (manje broj- manja granulacija- veća jačina). Za prirodne nokte najbolje su turpije sa oznakom 180 i mekše (veći broj). Za skraćivanje noktiju od gela ili akrila možete koristiti turpije sa granulacijom 80, 100 i 120. Za poliranje se koriste one sa visokom granulacijom od 400 do čak 12000!

 

Zašto je bitna granulacija turpije?

Ukoliko imate veštačke nokte, tj.nokte od gela ili akrila, potpuno vam je nebitno koju turpiju ćete koristiti. Međutim, ako su prirodni, granulacija je jako bitna da se nokti ne bi listali i lomili. Nokte ne polirajte turpijama kojima ih turpijate. Za poliranje postoje posebne turpije.

 

Koje sve vrste turpija postoje i po čemu se razlikuju?

Turpije se koriste za skraćivanje, oblikovanje i poliranje oktiju, a razlikuju se upravo prema toj nameni, kao i po obliku i materijalu od koga su izrađene. Za skraćivanje se koriste najgrublje, za oblikovanje mekše, a za poliranje najmekše turpije, tj. one sa najvećom granulacijom. Turpije mogu imati različit oblik, pa tako npr.postoje ravne, četvrtaste, oble, banana oblika. Blok turpje ili buffer-i  su turpije u obliku kvadra, koje imaju više različitih granulacija, obično tri. Njihova najjača strana se koristi za uklanjanje neravnina i brazdi na noktima, srednja granulacija je za uklanjanje ulja prirodnog nokta i najblaža daje visoki sjaj prirodnom noktu.

error: Content is protected !!