7 efikasnih saveta kako da sprečite pojavu strija

strije

Strije, poznate i pod medicinskom dijagnozom “striae distensae”, izgledaju kao tanke, udubljene linije unutar kože. One mogu biti crvene, ljubičaste ili srebrnkaste. Ovo stanje pogađa veoma veliki procenat žena, a mogu ih imati čak i mršave osobe. Iako normalna pojava, strije često predstavljaju estetski problem većini žena. Zato vam u nastavku donosimo proverene savete kako da sprečite pojavu ovih neželjenih linijica po telu!

Strije – kako, zašto i gde?

Strije se mogu pojaviti na stomaku, grudima, kukovima, zadnjici i butinama. Vrlo su česte u trudnoći, a možemo ih razviti u bilo kojoj fazi života (pa čak i u tinejdžerskom dobu). Neke osobe su jednostavno, podložnije nastanku strija. Sklonost kao strijama je i genetski uslovljena. Čak i ako spadate u tu grupu ljudi, postoje neke stvari koje možete učiniti, a da sprečite nastanak strija!

strije

#1: Održavajte zdravu težinu

Jedan od najefikasnijih saveta za prevenciju strija, jeste održavanje zdrave telesne težine. Strije se dešavaju kada se koža razvlači usled brzinskog dobijanja ili gubitka kilaže. Neke osobe razvijaju strije tokom procesa naglog rasta, koji se dešava u pubertetu. Drugi ljudi razvijaju strije usled vežbanja i širenja mišićne mase. Zato je važno da održavate zdravu ishranu i kontrolišete težinu. Ako uočite naglo dobijanje ili gubljenje kilaže, možda bi trebalo da posetite lekara.

#2: Ostanite hidrirani

Ispijanje dovoljne količine vode održaće vašu kožu hidriranom i mekanom. Meka kože nema tendenciju ka razvijanju strija, kao što to ima suva koža. Preporučena količina je oko 2-2.5 litre vode na dan. Unošenje kofeinskih napitaka zapravo povećava rizik od razvijanja strija. Ako pijete kafu, izbalansirajte njen unos uz dovoljne količine vode, biljnog čaja i drugih bezkofeinskih napitaka.

#3: Unosite mnogo nutrijenata

Strije se mogu pojaviti i kao razlog manjka nutrijenata u određenoj oblasti ishrane. Unošenje svežih i zdravih namirnica može pomoći. Neka vaša ishrana bude bogata vitaminima C, D, E cinkom i proteinima. Unosite i šarenolike namirnice, kako biste zadovoljili ceo spektar potreba organizma.

strije

#4: Uključite vitamin C u ishranu

Kolagen igra važnu ulogu u prevenciji strija i održavanju snage i elastičnosti kože. Smanjuje vidljivost bora, ali i deluje preventivno na strije. Vitamin C je veoma važan nutrijent za razvoj kolagena. Vitamin C se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća, poput pomorandži, limuna, crvene paprike, bobičastih plodova itd.

#5:  Upijte vitamin D

Jedna studija je pokazala povezanost niskih nivoa vitamina D sa incidencom pojave strija. Mnoga novija istraživanja sugerišu da održavanje optimalnih nivoa vitamina D smanjuje rizik od pojave strija. Najlakši način za sintetisanje vitamina D jeste izlaganje suncu, a kroz ishranu ga možete uneti u vidu hleba, žitarica i mlečnih proizvoda.

#6: Jedite namirnice bogate cinkom

Cink je veoma važan nutrijent za zdravlje kože. Smanjuje upale i igra važnu ulogu u procesu zaceljivanja rana. Postoji jako malo dokaza o povezanosti cinka i strija, ali uključivanje namirnica bogatih cinkom u ishranu, poput orašastih plodova i ribe, može održati vašu kožu zdravom.

#7: Treirajte strije čim se pojave

Ako ne možete u potpunosti sprečiti pojavu strija na koži, onda možete učiniti sav napor da smanjite njihov izgled, kao ne bi bile vidljive dugoročno. Zakažite predlog kod dermatologa i porazgovarajte sa njim oko opcije koje imate za sveže strije. Doktor će odrediti uzrok, i predložiti efikasan tretman. Kod kuće možete mazati hranljiva ulja koja deluju na fleksiblnost kože i time sprečavaju pojavu strija.

strije

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!