Tehnika šminkanja za besprekoran baršunast ten: Baking

baking

Sigurno ste se susretale sa situacijom da vam se tečni korektor uvuče u linije oko očiju već posle nekoliko sati, a o izgledu korektora na kraju radnog dana da i ne govorimo. Zato vam donosimo tehniku šminkanja koju morate savladati ze besprekoran finiš ispod očiju ali i celog tena. U pitanju je “baking” – tehnika koju je popularizovala Kim Kardašijan zajedno sa svojim šminkerom. Za baking će vam trebati samo tečni korektor i puder u prahu.

Šta je baking?

Baking (čita se: bejking) na engleskom jeziku znači doslovno “pečenje”, a sreće se i pod nazivom “cooking” (eng. kuvanje). Ovaj kulinarski termin je zapravo veoma pogodan, jer sama tehnika podrazumeva nanošenje transparentnog pudera u prahu koji treba da odstoji na licu 10-15 minuta, dopuštajući da toplota lica, pod slojem praha, pospeši stapanje korektora ili tečnog pudera u kožu. Nakon što je puder u prahu stajao na licu određeno vreme, jednostavno se višak otrese pufnastom četkom. Na ovaj način dobija se besprekoran, baršunast ten bez uvlačenja šminke u pore i bore, sa dugotrajnijim efektom.

A post shared by FASHION.HR (@fashionhr) on

Baking se ne radi na celom licu – naprotiv, namenjen je ne samo fiksiranju šminke, već i blagom efektu posvetljivanja. Zato se primenjuje na zonama lica koje želimo da dodatno posvetlimo – ispod očiju, ispod kontura, i na bradi, nikako na celom licu.

Za koga nije baking?

Izbegavajte baking ako imate suvu kožu i ako ste u zrelim godinama, jer će ova tehnika šminkanja dodatno naglasiti bore i suvoću kože, i neće izgledati lepo. Ova tehnika nikako nije za svakodnevno šminkanje, jer biste mogli isušiti nežnu kožu oko očiju i opteretiti je slojevima šminke. Baking čuvajte za posebne prilike kada vam treba dugotrajni make-up za događaje ili fotografisanje.

Tehnika bakinga: korak po korak

Korak 1 – hidratacija okoloočne zone

Pošto je fokus bakinga na zoni oko očiju, i najviše se primenjuje za fiksiranje tečnog korektora, ova tanka koža će trpeti mnogo šminke. Kako ne biste isušili okoloočnu zonu, neophodno je da je prvo dobro hidrirate bogatim antiridom. Dopustite kremici da se upije bar 15 minuta pre nastavka šminkanja.

Mi vam preporučujemo Prima Antirid kremu.

Korak 2 – nanesite tečni korektor

Utapkajte četkicom ili sunđerom sloj korektora koji će prekriti podočnjake, venice, kapilare i sl., i to od uglova očiju pa sve do vrha jagodične kosti. Ukoliko radite baking ispod linije kontura (ispod jagodične kosti), nema potrebe da nanosite korektor na tu regiju. Nanesite tečni korektor i na bradu kako biste je vizuelno posvetlili.

Naš predlog je City Color Photo Chic tečni korektor, dostupan u 5 nijansi.

Korak 3 – deblji sloj pudera u prahu

Nakon nanošenja korektora, vlažnim beauty blenderom  natapkajte deblji sloj transparentnog ili banana (žutog) pudera u prahu. Ovaj sloj treba da bude dosta deblli nego kada inače fiksirate lice. Ostavite da tako nanet puder odstoji bar 10-ak minuta, kako bi toplota lica delovala i stopila korektor sa kožom, pod debelim slojem prah pudera.

Mi vam savetujemo City Color Banana puder u prahu, idealan za baking.

powder and black brush isolated

Korak 4 – otresite višak

Nakon 10-ak minuta, otresite višak prah pudera velikom pufnastom četkom, ovlaš pokretom, kako ne biste ispomerali šminku. U kožu se upila potrebna količina praha, tako da će sav višak odleteti sa četkom.

Rezultat

I voilà ! Rezultat koji se dobija ovakvom tehnikom je dugotrajnija šminka, bez uvlačenja korektora u linije i bore, baršunast mat finiš, posvetljena zona oko očiju, ispod kontura i na bradi (tačke za hajlajt). Delovaćete ispeglano, matirano, bez vidiljivih nepravilnosti na licu.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!