Kako odabrati kremu za lice prema tipu kože?

Pravilan odabir kreme za lice nije lak. Često nas zavede dobar marketing, niska cena, lepo pakovanje ili preporuka drugarice. Svi ovi faktori definitivno utiču na kupovinu kreme za lice, ali prilikom odabira treba da se rukovodite isključivo potrebama i tipom vaše kože. Saznajte koja krema odgovara normalnoj, masnoj, mešovitoj, suvoj i osetljivoj koži – tekstu koji sledi.

Tipovi kože

Kako biste pravilno odabrale kremu za lice prema tipu kože, potrebno je da poznajete kom tipu vaša koža pripada. U tom smislu, treba da je svrstate u jednu od sledećih grupa: normalna koža (redak tip), kombinovana, masna, suva i osetljiva. Pratite stanje vaše kože, njene reakcije na različite uslove, kako biste to sa sigurnošću utvrdile. U tome vam može pomoći lista osobina svakog tipa kože. Svrha pravilnog odabira kreme jeste da se vaš tip kože što je više moguće približi normalnom tipu, koji je idealan.

Beautiful woman looking at herself in the mirror

Odabir kreme prema tipu kože

Kombinovana koža

Ovo je jedan od najčešćih tipova kože, koji je ujedno i najteži za negovanje. Razlog za to je postojanje dve zone na licu: masne (T zone: čelo, nos i brada) i suve/normalne (U zona: obrazi). Stoga, vaša krema mora podmiriti potrebe obe zone podjednako. U tome će vam pomoći krema lagane kremaste ili gelaste teksture, koja u sebi sadrži hidrirajući kompleks sastojaka, bez dodatih ulja (kako se T zona ne bi zamastila). Birajte kremu koja sadrži hijaluron kompleks, ekstrakte aloje, krastavca, grožđa, zelenog čaja, vitamine koji će delovati hidratantno i osvežavajuće, a izbegavajte kreme koje sadrže glicerin, pantenol, ulja. Ili, kreme sa ovim sastojcima mažite samo na obraze koji zahtevaju dodatnu ishranu.

Mi vam preporučujemo Prima Skinology Gel hidrantnu kremu, lagane gelaste teksture, i bogate moći hidriranje, bez dodatih ulja.

Homemade skin care and body scrub with natural ingredients avoca

Masna koža

Masna koža je veoma često i problematična, a glavni problem je višak lučenja sebuma, akne, miteseri, proširene pore. Birajte kreme namenjene vašem tipu kože. One najčešće sadrže pročišćavajuće sastojke poput: cinka, salicilne kiseline, gline, ekstrakta čajnog drveta, ihtiola, ekstrakt limuna, biljke neem, uz sastojke za matiranje lica poput pirinčanog praha. Uloga krema za masnu kožu je da matiraju lice, smanje lučenje sebuma, a imaju antibakterijsko i umirujuće dejstvo. Izbegavajte kreme koje sadrže ulja i glicerin koji će vam zapušiti pore i dodatno zamastiti kožu.

Naš savet je Prima Skinology Ihtiol krema namenjena nezi masne problematične kože, lake nemasne teksture, bez dodatih ulja.

Normalna koža

Normalna koža je blistava, jedra, bez proširenih pora, akni, suvoće ili bora. Ovom tipu kože je potrebno održavanje hidratacije i elastičnosti, kako bi bila normalni tip što duže. Stoga, opredelite za kreme za normalan tip kože, koje su pretežno hidrirajuće, uz srednje kremastu teksturu. Sastojci u kremama za normalnu kožu su hijaluronska kiselina, aloja, pantenol, glicerin i poneko biljno ulje koji će održavati optimalni nivo ishrane i hidratacije. Leti se možete opredelitei za laganije gelaste kreme, koje će delovati osvežavajuće na visokim temperaturama.

Mi vam preporučujemo Prima Skinology Argan kremu, lagane kremaste teksture koja ne masti kožu, a hidrira.

face cream in jars with sea salt and shell

Suva koža

Suvoj koži nedostaje hidratacija u površinskim ali i dubinskim slojevima kože. Ovaj tip kože traži posebnu zaštitu od vremenskih uslova: vetra, hladnoće i sunca. Zato odaberite kremu gušće teksture, sa hranljivim sastojcima poput uree, pantenola, lipida (masnoća), hijalurona, šea putera, ulja argana, jojobe, badema ili makadamije. Ovi sastojci će stvoriti zaštitni film na koži koji će sprečavati isparavanje vode, i time dužu hidrataciju uz nadoknadu izgubljenih lipida.

Naš predlog je Prima Skinology Aloe Vera krema, namenjena ishrani suve kože, uz bogatu teksturu.

aging and dry face skin concept - woman with magnifying glass

Osetljiva koža

Osetljiva koža je veoma reaktivna na spoljašnje uticaje i kozmetičke preparate  jer je ugrožena prirodna odbrambena funkcija kože. Takva koža reaguje u vidu crvenila, ljuspanja, hrapavosti, oticanja uz neprijatno zatezanje i osećaj žarenja. Krema za osetljivu kožu treba da umiri ove simptome. Samim tim, ne sme da ima sastojke poput veštačkih mirisa, boja i eteričnih ulja koji mogu iziritirati kožu. Birajte kreme koje sadrže D-pantenol, šea puter, bisabolol, vitamin E, aloja veru koji će hidrirati, revitalizovati i zaštititi kožu od reakcija. Najbolji preparati za osetljivu kožu su medicinski brendovi kozmetike, stoga birajte kreme ovih brendova ako vam je koža osetljiva.

Naša preporuka je osetljivu kožu je Prima Skinology Umirujuća krema, posebno formulisana za regeneraciju osetljive kože.

gel kremaihtiol kremaaloe vera kremaumirujuca krema

 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!