Zašto kvalitetna kozmetika ne može da bude JEFTINA?

Odgovor na ovo pitanje je u jednoj rečenici: zato što nema jeftine sastojke. I tu bi ovaj tekst mogao i da se završi, ali ipak smo se odlučili da malo raširimo priču i pojasnimo par stvari. Na primer zašto su dermokozmetički brendovi skuplji, šta znači kad šampon nema sulfate,  i zašto arganovo ulje nazivaju “tečnim zlatom”. Ako vas zanima ova tematika, nastavite sa čitanjem.

Kvalitetna kozmetika = skuplja kozmetika

Naravno da ljudi iz okoline neće znati koliko košta krema koju nanosite svako jutro na lice, ali ono što znaju je izgled i stanje vaše kože. Prema tome se ogleda kvalitet vaše kreme, ali i bilo kog drugog kozmetičkog proizvoda – u efikasnosti delovanja.

Na formiranje cene kozmetičkog proizvoda utiče najpre cena sirovina za izradu i tim stručnjaka koji je razvijao određenu formulaciju kreme i njihovo višegodišnje istraživanje. Kvalitetna kozmetika je zapravo efikasna kozmetika – ona koja “radi ono što obećava na amblaži ili reklami”, koja će rešiti vaše probleme kože ili kose. A efikasna je zbog visoke koncentracije aktivnih sastojaka koji daju rezultate. Aktivni sastojci sa proverenim dejstvom u visokoj koncentraciji dosta koštaju, te je odmah jasno zašto kvalitetna kozmetika mora da košta.

Vodeći kozmetički brendovi, a pogotovo brendovi dermokozmetike, ulažu ogromne svote novca u tim tehnologa, kozmetologa, dermatologa i laboranata koji čak godinama rade na istraživanjima i patentiranju određenog sastojka koji donosi vrhunske rezultate u nezi. U cenu proizvoda tako ulazi i kompleksna tehnologija potrebna za izradu ovih sastojaka i višegodišnje istraživanje velikog tima stručnjaka.

Chemistry Scientist

Sastojci – njihova cena i koncentracija

Svaki kozmetički proizvod na poleđini sadrži listu sastojaka prema internacionalnoj nomenklaturi (INCI). Poredak sastojaka je prema njihovoj koncentraciji – od onog kojeg ima najviše (najčešće je to voda, Aqua), do onog kojeg ima u najmanjem procentu (najčešće konzervansi). Ovo vam može pomoći pri razumevanju zašto baš ta krema protiv bora košta toliko. Pogledajte na kom se mestu nalaze njeni aktivni sastojci – da li su bliže kraju ili početku sastava.

Jasno vam je da su aktivni sastojci koji imaju dokazano kliničko dejstvo na određene probleme kože ili kose visoko cenjeni na tržištu kozmetičkih sirovina, te je i njihova cena u skladu s tim. Još ukoliko je taj sastojak patent određene kozmetičke kuće ili su potrebne godine kako bi se on ispitao u laboratoriji – eto vam računice.

Glass bottles filled with chemicals

Pored hemijskih sirovina, na ceni su i prirodna čista hladno ceđena ulja, poput npr. arganovog. Za dobijanje 1 litra ovog “tečnog zlata” kako ga vekovima zovu, potrebno je uložiti oko 20 sati rada i oko 150 kg plodova argana koji se ručno beru starim metodama u Maroku. Zato je kozmetika na bazi arganovog ulja značajno skuplja od drugih proizvoda.

Pored arganovog, na ceni su i ulja makadamije, avokada i pšeničnih klica, ali i hemijske komponente kao što su hijaluronska kiselina, peptidi, retinol. Među najskupljim kozmetički sastojcima se ubrajaju ekstrakt zlata (smanjuje akne i hiperpigmentacije, i posvetljuje kožu), kavijar (ima antioksidativno dejstvo i blokira UVA i UVB zrake uz ishranu kože), šafran (sprečava delovanje UVA zraka). Jasno je da proizvodi koji sadrže ove sastojke spadaju u luksuznu kozmetiku.

Coconut essential Oils natural Spa Ingredients for scrub ,massag

Sigurno ste čuli do sad za šampone bez sulfata koji su značajno skuplji od standardnih šampona iz drogerije. Sulfati su prosta jedinjenja deterdženta, koja imaju ulogu rastvaranja masnoće i prljavštine, baš kao deterdžentni za veš ili posuđe. To su zapravo – identična jedinjenja, koja su pre svega alergeni i isušuju kožu, ali i brže spiraju farbu sa kose. Kvalitetni šamponi nemaju u svom sastavu sulfate, ali i dalje vrše funkciju čišćenja kose, uz pomoć drugih, manje agresivnih supstanci, koje su logično skuplje. Stoga, sledeći put kada se budete predomišljali da li da uložite i šampon bez sulfata, imajte na umu ove informacije.

Kako da odaberete?

Imajte na umu da ukoliko želite vidljive efekte vaše nege – da li su u pitanju manje vidljive bore, fleke, skupljanje pora, lečenje akni – takav proizvod mora da košta. Ukoliko krema košta npr. 500 RSD, a obećava manje bore za samo tri nedelje, pogledajte njen sastav. Videćete aktivne sastojke poput hijalurona ili koenzima Q 10 maltene pred sam kraj sastava, što znači da ih ima manje od 3% u kremi. Ova koncentracija je preslaba kako bi se pokazali bilo kakvi rezultati.

Ne dozvolite da vas zavaraju šarene teglice sa polica koje obećavaju spektakularne rezultate u kratkom vremenskom roku, a pritom imaju nisku cenu. Smatrajte takvu kozmetiku slabo efektivnom. Za vidljive rezultate radije uštedite novac, i uložite u kvalitetniju profesionalnu ili dermokozmetiku vodećih brendova poznatih po inovacijama i integritetu.

 

 

error: Content is protected !!