Smanjite proširene pore: DIY + preporuke proizvoda

By  |  0 Comments

Pore su sitni otvori na koži kroz koje koža diše i izbacuje višak sebuma. Proširene pore većini žena predstavljaju estetski problem kojeg žele da se reše na razliite načine. Ipak, veličina pora je uslovljena faktorima kao što su genetika, navike u ishrani, pušenje, preparativna nega lica kao i učestalost šminkanja. Stoga vam donosimo predlog “uradi sama” načina za smanjenje pora + preporuke učinkovitih proizvoda.

DIY načini za smanjenje pora:

Led i ledena voda

Još su nas naše bake savetovale da se umivamo ujutru ledenom vodom. Nije ni čudo: hladnoća skuplja tela, pa samim tim – i dosadne pore. Osim toga, ledena voda će pojačati cirkulaciju kože lica, i koža će zablistati prirodnim sjajem. Dodatni “tretman” koži možete pružiti ukoliko nakon umivanja, istrljate celo lice kockicom leda. Pore će se primetno umanjiti.

Closeup of woman washing face

Parenje lica

Kao što se tela na hladnoći skupljaju, tako se na toploti šire. Ovaj kućni tretman će zapravo raširiti vaše pore, ali je poželjan pre čišćenja lica ili nanošenja glinenih maski. Sve što nanesete potom na lice će mnogo bolje delovati, jer će pore biti raširene. Parenje se vrši iznad posude sa skuvanim čajem od kamilice ili proključale vode, tako što se nagnete i pokrijete glavu peškirom, kako bi se sva para skoncentrisala u vaše lice. Potom lice možete mnogo temeljnije očistiti, a pore zatvoriti kockom leda.

Higijenski tretman kod kozmetičara

Koliko god se trudile da čistimo lice u kućnim uslovima, ipak ne možemo to uraditi kao profesionalci. Redovno čišćenje pora će voditi ka njihovom eventualnom smanjenju. Jer, pore se i šire usled nagomilane nečistoće, sebuma, mrtvih ćelija kože itd. Bar jednom mesečno priuštite sebi higijenski tretman čišćenja lica, kojim ćete efikasno očistiti pore.

High angle view of woman receiving facial massage

Tonik od zelenog čaja i limuna

Limun ima dokazano adstrigentno dejstvo – to jest, dejstvo skupljanja pora. Ipak, nikako nemojte nanositi koncentrisani limunov sok na lice, jer vam limunska kiselina može isušiti i oštetiti kožu. Stoga, napravite “uradi sama” tonik za skupljanje pora od sveže skuvanog zelenog čaja, koji ima dokazano antioksidativno i protivupalno delovanje. Tonik se pravi lako: u ohlađeni zeleni čaj nakapajte nekoliko kapljica limunovog soka, prespite u bočicu, i ovako spravljen tonik držite u frižideru najduže 3 dana.

Proizvodi za smanjenje pora:

Voćne (AHA) kiseline

Dokazano dejstvo na smanjenje pora imaju i AHA kiseline, dobijene iz voća. Tretman voćnim kiselinama smeju da izvode samo obučena lica u salonskim uslovima, dok u kućnim uslovima smete da koristite tonik sa do 5% AHA kiselina. Prilikom upotrebe ovakvih proizvoda, neophodna je zaštita lica od sunca, jer su ovi proizvodi fotoosetljivi. Zato ovakve tonike koristite samo uveče, u periodu jeseni i zime, kada je UV zračenja sunca smanjeno.

beautiful woman cleaning her face with cotton pads.

Redovnom upotrebom, AHA kiseline će delovati na čišćenje pora i njihovo smanjenje. Ukoliko osetite blago peckanje, to je normalno, međutim, ukoliko vam koža burno reaguje, prekinite upotrebu AHA kiselina.

Mi vam preporučujemo Prima Skinology Tonik sa 5% AHA kiselina.

Glinene i peel-off maske

Pore možete efikasno očistiti i smanjiti upotrebom maski za lice na bazi gline ili aktivnog uglja. Ova dva sastojka takođe imaju adstrigentno dejstvo. Važno je da ove maske uvrstite u svoju rutinu bar dva puta nedeljno, kako biste videle rezultate. Peel-off maske sa aktivnim ugljem su posebno učinkovite, jer se njihova lepljiva tekstura zalepi za nečistoće u porama, te ih izvuče napolje prilikom skidanja maske. Pore će nakon ovog kućnog tretmana biti pročišćene i smanjene, a koža lica matirana. Nakon maske, obavezno nanesite laganu hidratantnu kremu.

Mi vam predlažemo Schaebens Masku sa glinom iz Mrtvog mora, i M Beauty Peel-off crnu masku sa ugljem.

Spa Mud

Piling za lice

Redovnim pilingovanjem lica, otklonićete zaostale mrtve ćelije i nečistoće iz pora, koji ih neminovno šire. Stoga, uvrstite kvalitetan piling za lice u vašu rutinu nege, koji ćete koristiti 1-2 puta nedeljno, na prethodno očišćenu kožu lica. Možete se odlučiti za mehaničke pilinge, koji eksfolijaciju vrše uz pomoć sitnih čestica, ili za enzimske, koji deluju uz pomoć hemijskih suptanci – enzima, najčešće iz voća. Ovakve pilinge nanosite na lice u tankom sloju i ispirate nakon određenog vremena, prema uputstvu.

Mi preporučujemo Prima Skinology Piling sa kafom, koij pobuđuje sva čula, ukoliko volite mehaničke pilinge, dok se možete odlučiti i za enzimski piling serum istog brenda, koji kao aktivnu supstancu ima papain, enzim iz papaje.

tonik ahamaska ugaljpiling enzimski

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!