Da li masna koža znači i manje bora kada ostarite?

By  |  0 Comments

Za masnu kožu nas vezuje par stereotipa, poput pojave proširenih pora, sjajne kože i sklonosti aknama i mitiserima. Još jedno često verovanje je da ovaj tip kože bolje stari i dobija manje bora nego drugi tipovi kože, posebno suva. Dakle, u nastavku otkrivamo istinu koja stoji iza ovog verovanja!

Kratak odgovor bi bio: masna koža stari drugačije od ostalih tipova kože, ali to nužno ne znači manje bora. To samo znači da će ovaj tip kože imati drugačiji TIP bora. Hajde da u nastavku popričamo kako koža stari prvenstveno.

Koji su znaci starenja kože?

Postoji mnogo znakova starenja kože, a formiranje bora je samo jedan pod njih, iako se on smatra najvećim.

Drugi znaci starenja su:

  • razvijanje pigmentacija
  • pucanje krvnih sudova
  • istanjivanje kože
  • uvećane pore
  • gubitak čvrstine i tonusa

masna koža i bore

 Razlog formiranja bora nije lučenje sebuma – naprotiv. Ono se dešava jer kolagen i elastin propadaju, a oni su odgovorni za potporu i strukturu kože. Ovo se dešava zbog unutrašnjeg starenja organizma, ali i životnog stila, repetitivnih facijalnih ekspreija, prisustva gravitacione sile i naravno – oštećenja od sunca! Svi ovi faktori utiču na baš SVE tipove kože.

Povezano: 9 načina da izgledate mlađe bez operacije!

Suva vs. masna: Kako stare različiti tipovi kože?

Genetski, suva koža je tanja, pore su manje i koža deluje zaglađenije. Ali fine linije i bore deluju mnogo više izražene, nego kod masne kože. S druge strane, masna koža ima šire pore i deblja je. Ovo pruža efekat dodatnog “jastučeta” koži, tako da su bore manje vidljive. Tu gde ima više lojnih žlezda, koža deluje deblje, što znači da će se bore na čelu manje videti. Ipatk, masna koža može imati dublje bore na donjoj polovini lica, gde se masnoća manje luči, te je neizbežan gubitak tonusa.

Što se tiče okoloočne regije, tu  zaista nije važan tip kože – lepezaste bore oko očiju pogađaju i suvokošce i masnokošce.

Povezano: Tačno i netačno – zbog čega nastaju bore?

masna koža i bore

Šta možete da uradite?

Najbolja stvar, bez obzira na tip kože, jeste da svakodnevno nosite SPF zaštitni faktor, ostavite pušenje, hranite se pravilno i dovoljno spavate. Proizvodi sa peptidima i hijaluronskom kiselinom su sjajno rešenje za “punjenje” finih linija.

Za dublje bore koje se formiraju na donjoj polovini lica, kozmetički proizvodi ne mogu puno učiniti, jer je uzrok bora primarno muskularni. U tom slučaju vam mogu pomoći fileri, laseri ili facijalna akupunktura. Svaki tip kože ima svoje prednosti, ali to nužno ne znači da je bolje imati jedan nego drugi tip kože. Svi starimo različito, i svima je potreban drugačiji anti-aging protokol.

Kao prvu liniju protiv starenja, predlažemo vam Skinology Argireline 10% + hijaluron serum za lice, koji deluje na bore poput botoksa!

argireline
Pročitajate još i: Anti-aging iz bočice – 4 sastojka koja na bore deluju poput botoksa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!