9 načina da izgledate mlađe bez operacije

By  |  0 Comments

Dok je plastična hirurgija popularnija nego ikada, odlazak pod nož nosi značajne rizike (ali i jaku cenu), koja je čini nepoželjnom za mnoge. Na sreću, moguće je da povratite mladalački sjaj kože bez operacije.

Prema Allure magazinu, 56% žena je zabrinuto oko fizičkih znakova starenja. Fine linije, tamni krugovi, staračke fleke i kosa koja se stanjuje su samo neki od neizbežnih aspekata starenja koji nas noću drži budnima. Dok je plastična hirurgija popularnija nego ikada, odlazak pod nož nosi značajne rizike (ali i jaku cenu), koja je čini nepoželjnom za mnoge. Na sreću, moguće je da povratite mladalački sjaj kože bez operacije.

Šta nas čini starijima?

Ako postavite dve fotografije sebe jednu pored druge, slikane sa razmakom od pet godina, siguno je da izgledate starije. Međutim,  promene su toliko suptilne i postepene, tako da možete tačno pokazati prstom na momenat kada počnete izgledati zrelije. Koje su to promene? Često je to gubitak masnoće na licu. Pun, mek izgled lica koji povezujemo sa mladošću, se gubi kako se struktura kostiju menja i facijalno masno tkivo nestaje, a kao rezultat ostaje vam opuštena koža koja visi.

izgledati mlađe bez opracije

Mlada koža takođe ima elastičnost. Kako starimo, vlakna odgovorna za čvrst i gladak izgled kože oslabljuju. Oštećenje od sunca je još jedan važan faktor koji doprinosi starijem izgledu. Godine sunčanja u solarijumu i nezaštićeno izglaganje suncu se vidi na našem licu u vidu finih linija, bora, pigmentnih fleka i grubih delova. Kako bi dodatno pogoršalo stanje, male lojne žlezde koje kožu čine mekom i punom smanjuju svoj broj godinama i time doprinose isušivanju kože kako starimo.

Kvaliteti koji čine da izgledamo mlađe

U studiji, sprovedenoj na Dankinjama i Britankama uzrasta između 45 i 81 godine, istraživači su otkrili da žene koje deluju mlađe imaju nekoliko zajedničkih stvari. One imaju velike usne, izbegavaju izlaganje suncu i blagoslovene su vibrantnom kosom i manjim brojem bora. Ova studija takođe pokazuje da je uzrast koji dodelimo nekome bolji indikator stanja kože, kose i facijalnog starenja nego hronološki uzrast. Drugim rečima, godine su samo broj.

Bez obrzira na to koliko je svećica na vašojh rođendanskoj torti ove godine, postoji mnogo načina kako možete preokrenuti znake starenja za mladji, vibrantniji izgled. A najbolji deo je? Čak ni ne morate otići pod nož. Evo ih 9 načina kako da izgledate mlađe bez operacije.

1. Vitamin C

Beauty blogerke i dermatolozi hvale vitamin C zbog svog anti-age dejstva. On može poboljšati izgled i teksturu kože za mladalčki izgled. Vitamion C je jedan od tri antioksidanta, za koje je dokazano da umanjuje štetne efekte sunca na kožu i sprečava buduća oštećenja. Takođe stimuliše proizvodnju kolagena kako bi promovisao elastičnog kože i umanjio izgled finih linija i bora. Štaviše, ovaj čudesni antioksidant cilja i na uporne diskoloracije kože i umanjuje izgled hiperpigmentacija, crvenila i krugova ispod očiju.

Najbolji način da dodate vitamin C u vašu rutinu nege kože je serum. Nakon čišćenja i toniranja, nanesite Vitamin C serum u veličina zrna graška na lice i pustite ga da se upije par minuta pre nego što nastavite sa kremom i šminkanjem.

izgledati mlađe bez opracije

2. Dermalni fileri

Ove anti-aging injekcije popunjavaju bore i udubljenja, nadoknadjuju izgubljeni volumen i izgledjuju kožu, kako bi provisali ujednačen ten. Dermalni fileri poput Restylane-a i Juvéderm®-a koriste hijaluronsku kiselinu, šećer koji se prirodno nalazi u telu, da bi omekšai facijalne bore i nadoknadile volumen.

“Kao generalno pravilo, preferiram filere na bazi hijaluronske kiseline jer daju najprirodniji izgled i najveću mogućnost da konturišem pacijentovo lice”, kaže dr Davis Nguyen, sertifikovani plastični hirurg sa Beverli Hilsa.

Kada se injektuje u kožu, hijaluronska kiselina otiče i daje zaglađujući, popunjavajući efekat tamo gde je potrebno nadoknaditi volumen. Efekti hijaluronske kiseline traju izmedju 6 i 12 meseci. Važno je da pronađete iskusnog doktora koji razume anatomiju lica i može vam dati prirodne rezultate koje želite. Kada počnete da primećujete da se anti-age efekat umanjuje, vreme je da zakažete korektivni tretman.

3. Microneedling

Kao što ime sugeriše, microneedling uključuje bockanje kože iglicama, što čini kožu mlađom. Svrha microneedlinga je da se naprave mikroskopski kanalići u koži, za anti-age proizvode, poput hijaluronske kiseline ili vitamina C, koji će tako penetrirati u dublje slojeve kože

Kada se radi u dermatološkoj odinaciji, doktor će naneti serum na vaše lice i vrat, pre nego što krene da radi sa microneedling spravicom preko tretmanskog područja, dozvoljavajući dublju penetraciju. Čak i ako se ne koristi nikakav serum, minimalne povrede koje uzrokuju igle će stimulisati proizvodnju kolagena i izgraditi nov elastin.

Anti-aging rezultati microneedlinga su najvidljiviji posle 4-5 tretmana. Tretman jeposebno efikasn za proširene pore, ožiljke od akni,k linije na vratu i bore oko usana.

Povezano: 7 načina da se izborite sa borama na čelu

izgledati mlađe bez opracije

4. Lasersko obnavljanje površine (Laser Resurfacing)

Laserski resurfacing koristi kratke, koncentrisane zrake svetla kako bi uklonio slojeve kože za bolju teksturu. Facijane mane poput staračnih fleka, ožiljaka od akni, krvnih sudova, bora i oštećenja od sunca veoma dobro reaguju na laserski resurfacing jer on izgledaju kožu za ten, koji ne samo da izgleda mlađe, već je i zaista mlađi.

“Veliki sam zagovornik laserskog resurfacing-a, jer smanjuje fine linije i bore, izgrađuje pacijentov kolagen i može, ponekad i zategnuti kožu”, kaže dr Nguyen. “Ovo se postiže kada upregneno prirodnu moć pacijentovog proces zaceljivanja kože koji generiše mlađu i zdraviju kožu.

U nekim slučajevima, jedan tretman već može poboljšati teksturu kože. Ipak, najveći broj lasera zahteva seriju tretmana za najbolje i dugotrajne rezultate.

5. Vitamin A (retinol)

Bore i flekice koje povezujemo sa starenjem se najviše pokazuju na koži koja je izložena suncu. Vitamin A koji ćete često videti pod nazivom retinol, pomaže da tamne fleke izblede i stimuliše proizovodnju novih ćelija kože. I to su samo kreme i serumi koje možete kupiti u prodavnici.

Retinoidi koji idu na recept zapravo mogu obnoviti kožu tretirajući akne, smanjujući pojavu finih linija i izjednačavajući ton kože. Ne samo da retinol pojačava proizvodnju kolagena i tretira znake starenja koji su već tu, ali potencijalno može da spreči buduća oštećenja od sunca.

Eksperti preporučuju nanošenje retinola kao deo noćne rutine nege. Nanosite retinol i na deo oko očiju koji je često prvi pokazatelj znakova starenja. Potrebno je u proseku oko 12 nedelja kako bi proizvodi sa retinolom dali vidljive anti-aging benefite, zato održavajte rutinu nege dovoljno dugo da vidite rezultate.

izgledati mlađe bez opracije

6. BOTOX®/Dysport®/Xeomin®

Među milionima minimalno invazivnih kozmetičkih procedura koje se izvrše svake godine, BOTOX® je najpopularniji – i to sa dobrim razlogom. BOTOX® se koristi da umanji fine linije i bore na licu tako što parališe mišiće koji leže ispod. Kada se mišić ne može pomeriti, koža koja ga prekriva se ne bora, što stvara glatki, mladji izgled kože

BOTOX® se najčešće koristi za tretiranje bora na čelu, lepezastih bora (linije oko očiju) i bora mrštilica. Anti-aging efekati BOTOX®-a  traju izmedju 3 i 6 meseci, u zavisnosti od tretiranog područja. Veoma je važno da zapamtite da BOTOX® neće tretirati bore uzrokovane oštećenjem od sunca. Ali, kada se upari sa drugim tretmanom poput microneedling-a, BOTOX® može dati fantastične anti-aging rezultate.

Povezano: Anti-aging iz bočice – 4 sastojak koje na bore deluju poput botoksa!

7. Radiotalasno zatezanje kože

Ovaj brzi i ugodni anti-aging tretman ima nulto vreme mirovanja i ne ostavlja nikakve ožiiljke, što ga čini popularnim načinom da dobijete mladalčki izgled bez operacije. Radiotalasni (RF) tretman uključuje zagrevanje najdubljih slojeva kože kako bi se podstakla proizvodnja novog kolagena i smena ćelija za čvršću, gušću i mlađu kožu.

Dok laseri rade na poboljšavanju površine kože, radiotalasni tretmani koriste niže frekvencije kako bi bezbedno prodrle u dublje nivoe. Ovo poboljšava ton kože i njenu strukturu, a čak može i da podigne tkivo. Radiofrekventni tretmani se mogu izvodtii u tandmu sa injekcijama, microneedling-om i drugim minimalno invazivnim tretmanima kako bi se postigla kompletno podmlađivanje lica.

izgledati mlađe bez opracije

8. Šminka

Najmanje invazivna opcija na našoj listi je nešto što već imate u neseseru. Kada se nanosi određenom tehnikom, šminka može da transformiše izgled i minimizuje fizičke znake starenja.

Kako biste napravili glatki ten, počnite sa prajmerom. On pomaže smanjenju izgleda finih linija i proširenih pora, tkao što ih popuni pre nego što nanesete ostatak šminke. Nastavite sa toniranom kremom ili tečni puderom korsiteći lagan pokret i sunđer. Izblendajte deo oko vilice, kako biste izbegli vidljivi prelaz.

Kako biste napravili lažan izgled punijih usana, pronađite olovku za usne koja je ista kao vaša prirodna boja usana i lagano precrtajte ivicu usana za puniji izgled. Na kraju dodajte proziran sjaj na usne. Upečatljive i definisane obrve takođe mogu da učine da delujete mlađe. Potražite olovku za obrve koja je kombinacija olovke i praha kako biste popunili sve praznine i kreirali iluziju punijih obrva. Kako biste naglasili oči, uzmite kremastu senku u prirodnoj nijansi i nanesite praškasti iluminator u uglove očiju. Kremasta i silikonska kozmetika najbolje sarađuje sa tenom koji stari jer se “utope” u kožu, kreirajući besprekoran, prirodni finiš. Izbegavajte prah, koji se uvlači u fine linije i dodatno ističe vidljive znake starenja.

9. Microblading

Baš kako se kosa stanjuje kako starimo, vaše obrve mogu izgledati ređe. Microblading je nehirurška kozmetička procedura koja vam može dati izgled punih, luksuznih obrva koje će “podići” lice i učiniti vas mlađim. Ova tehnika se zasniva na napravici koja ima ultrafine iglice koje prave mikroskopske poteze na koži. Ovi potezi se pune semi-permanentnim pigmentom koji je nalik vašoj prirodnoj boji obrva kako bi se napravio prirodni definisan i pun oblik.

Oko 6 nedelja posle vašeg prvog tretmana microbladinga, moraćete posetiti estetičara za korekciju. Pored toga, održavanje je minimalno. Rezultati mciroblading-a traju izmedju 1 i 3 godine, u zavisnosti od tipa kože. Kako bi vaše obrve izgledale sveže i punije, eksperti savetuju da radite korekcije na svakih 12 do 18 meseci.

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na Aedition.

Pročitajte još i: Upoznajte 10 veličanstvenih anti-age sastojaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!