Pazite šta jedete: 5 jela koja su neprijatelj lepe kože

namirnice koje štete koži

Zdravlje i lepota na usta ulaze: to je neosporno. Ipak, vrlo često se pouzdamo samo u kremice i serume, a potpuno zaboravimo na to da ishranom itekako utičemo na izgled i stanje kože. Verovatno ste do sada čule da mlečni proizvodi i slatkiši deluju kao okidač za bubuljice, ali pored ovih namirnica, još neke su veliki neprijatelji lepe kože (a i zdravlja). Zato u nastavku saznajte koje su to namirnice štetne po zdravlje kože!

Ova jela/namirnice nikako nisu dobri po kožu!

#1: Mleko

Možda ste koristili mleko u “uradi sama” maskama za lice, ali kada ga popijete, ne činite ništa dobro svojoj koži. Mleko je puno hormona rasta, koji ostaju biološki aktivmi čak i posle pasterizacije. Ovi hormoni ulaze u krvotok i uzrokuju fluktuacije insulina, naduvavanje i povećanu proizvdonju sebuma, što sve dovodi do akni.

#2: Pomfrit

Ova duboko-pržena grickalica je bogata natrijumom koji dehidrira kožu. Pomfrit kožu takođe čini umornom, a ugljeni hidrati dovode do pojave bora tokom perioda vremena. Zato je najbolje da izbegavate pomfrit, a krompir jedete baren ili pečen na malo ulja.

pomfrit

#3: Kupovne žitarice za doručak

Kutija žitarica koja deluje zdravo može vas itekako zavarati. Iako su žitarice od celog zrna, niže na skala glikemijskog indeksa, one su obično prepune rafinisnog i dodatog šećera. Predoziranje ovim žitaricama, može dovesti do skoka insulina, što sve posledično dovodi do pojave bora.

#4: Pica

Pica je visoko na skali glikemijskog indeksa i može podići nivo šećera u krvi, ali i delovati kao okidač za pojavu akni. Takođe, namirnice koje tako naglo podižu nivo šećera u krvi su poznate po tome što razgrađuju kolagena vlakna.

pizza

#5: Gazirana pića

Gazirani napici su obično prepuni šećera koji dovodi do problema sa kožom. Ipak, ono što ove napitke čini opasnim po zdravlje i izgled kože jeste nedostatak vlakana. Ove promene nivoa šećera u krvi uzrokuju prerano starenje koje se može sprečiti vlaknima. Bez vlakana, bore su neizvesne!

Pročitajte još i: Najbolje namirnice za smuti ako želite blistavu kožu!

error: Content is protected !!