Hrana protiv starenja

Mnogo je razloga koji utiču koliko ćete dugo da živite, ali uz zdrav način života, fizičku aktivnost i hranljivu ishranu, možete usporiti proces starenja, a možda čak i izbeći neke bolesti prouzrokovane starenjem, kao što su dijabetes i bolest srca.

Hrana koja “zaustavlja” starenje

Borovnice
Borovnice sadrže velike količine antioksidanata koji su odgovorni za negu kože i mozga. Ovaj sadržaj vlakana u borovnicama pomaže u proizvodnji vitamina i minerala u organizmu koji sprečavaju starenja.

borovnica

Pistaći
Pistaći su veome hranljive materije, a njihov najbolji deo je da one imaju ljusku preko sebe.  Glavna prednost ovog zrnastog voća je da oni sadrže manje kalorija u odnosu na voće bez ljuske. Bogate su nezasićenim mastima, vitaminima, mineralima, kao i antioksidansima.

pistaci

Riba
Riba je bogat izvor omega-3 masti koje sprečavaju nagomilavanje holesterola u arterijama i štite od nenormalnih srčanih ritmova. Divlji losos sadrži omega-3 masne kiseline, koje pomažu u borbi protiv starenja, utiču na dobro funkcionisanje mozga, kože, očiju, zglobova i srca. Barramundi ili australijska riba, kada se uporedi sa lososom, sadrži manje količine kalorija, ali ima jednake količine omega-3 masnih kiselina, koje će vas podmladiti. Kalifornijska pastrmka sadrži omega-3 masne kiseline. Pastrmka ispržena u maslinovom ulju pomaže u sagorevanju masti.

riba

Surutka
Proteinska surutka ima supstancu u sebi koja se zove otporni skrob, koja pomaže pri radu metabolizma. Starenje dovodi do gubitka mase u mišićima, koji je prouzrokovan zbog usporenog metabolizma, ali to se može sprečiti konzumiranjem proteina iz surutke.

surutka

Jogurt
Jogurt sadrži visok sadržaj šećera i laktoze. Grčki jogurt ima manje količine ovih supstanci kada ga uporedite sa normalnim jogurtom, koji poboljšava zdravstveno stanje i usporava starenje. Takođe je bogat kalcijumom koji sprečava pojavu osteoporoze i sadrži “dobre bakterije” koje pomažu održavanju zdravlja vaših creva.

jogurt

Kafa
Srčana oboljenja mogu biti sprečena konzumiranjem kafe, a dodatna prednost kafe je da vas drži dalje od dijabetesa. Da bi vam kafa pomogla u borbi protiv starenja i za dobro zdravlje, najbolje bi je bilo konzumirati bez puno šećera i šlaga.

kafa

Zob
Vlakna su najvažnija hranljiva materija koju retko ko upotrebljava ovih dana. Zob sadrži velike količine vlakana, koje će vas zasititi i smanjiti vam apetiti za sledeći obrok. Dobijanje na težini u srednjim godinama čini da izgledate starije, ali to možete sprečiti konzumiranjem zobi svakog dana.

zob

Crveno vino
Crveno vino je bogato antioksidansima, a njegove kisele namirnice su veoma dobre za probavu. Resveratrol je poznat antioksidans prisutan u koži/opni grožđa. Koristan je u borbi protiv starenja jer aktivira gene koji usporavaju smrt mozga i srčanih ćelija.

crveno vino

Spanać
Spanać je lisnato zeleno povrće sa visokim hranjivim materijama. Sadrži pigment lutein koji je uglavnom prisutan u zelenom lisnatom povrću i koji sprečava starenje.

spanac

Kukuruz
Kukuruz smanjuje uzroke pojave raka. Sadržaj vlakana prisutan u kukuruzu sprečava rast raka. Komponenta IP6 prisutna u kukuruzu održava dobro zdravlje i ubija ćelije koje uzrokuju rak.

kukuruz

Žitarice
Ugljeni hidrati koji su prisutni u integralnim žitaricama sagorijevaju masti i smanjuju nivo holesterola.

zitarice

Cimet
Cimet sadrži antioksidanse koji pomažu da ostanete u formi i dobrom zdravlju. Dovoljno je da dnevno unesete u organizam samo četvrtinu kašičice cimeta u prahu posle jela.

cimet

Crna čokolada
Crna čokolada podstiče proces metabolizma koji pomaže u sagorevanju masti i kalorija. Takođe, pomaže u borbi protiv starenja smanjenjem kalorija u telu, a dobra je i za srce. Kakao je neobično bogat flavanolom koji pospešuje zdravo funkcionisanje krvnih sudova. Održavanjem krvnih sudova smanjujete rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, bolesti bubrega i demencije.

crna cokolada

Kurkuma
Koristeći kurkumin prah sa povrćem, mesom ili pirinčom sprečićete stvaranje novih krvnih sudova iz ćelije koje izazivaju rak.

[adsense_inserter id=”12825″]

Slatki krompir
Slatki krompir sadrži jedinjenje koje se zove likopen. Likopen poseduje velike količine vitamina koji pomažu da se koža obnovi od UV oštećenja.

slatki krompir

Konoplje
Ulje semena konoplja, koje se može koristiti u redovnoj ishrani, pomaže da hidratizirate vašu kožu. Seme konoplja sadrži omega-3 masne kiseline.

seme konoplja

Lubenica
Vitamini poput likopena i beta-karotena prisutni su u lubenici. Lubenica je korisna u lečenju ćelija kože koje su se oštetile prilikom izlaganja suncu.

lubenica

Zeleni čaj
Proces starenja možete usporiti i sa nekoliko šolja zelenog čaja dnevno. Poboljšaćete DNK strukturu i usporiti proces skraćivanje ćelija tokom starenja. Možete piti ili vruć ili hladan zeleni čaj ili ga možete koristi i kao osvežavajuću osnovu za variva i supe.

zeleni caj

*************************************************************************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*************************************************************************

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!