Srebrni nakit je ponovo u trendu! Evo kako da ga nosite i održavate + predlozi trendy modela

srebrni nakit

Posle duge “ere” zlatnog i rose gold nakita, sezona jesen/zima 2023. donosi povratak srebrnog nakita, u svim oblicima. Aktuelni modni trendovi predstavljeni na Nedeljama mode širom sveta, pokazali su nam da je srebro ponovo IN. Iako mnoge od nas nisu odustajale od srebrnih minđuša, lančića, prstenja i ogrlica ni ranije, smatramo da je sada pravi trenutak da vas uputimo u neka pravila nošenja srebra, njegovog održavanja, kombinovanja i saveta za kupovinu. Kako biste ipak bile u toku sa aktuelnim trendovima, u nastavku možete naći i naše predloge trendy modela kvalitetnog srebrnog nakita. Srebrni nakit je ipak nešto što svaka od nas ima i nosi.

Kako odabrati i prepoznati kvalitetan srebrni nakit?

Srebrni nakit može biti izuzetan i dugotrajan, ali samo ako pronađete komade najboljeg kvaliteta. Danas možete naći široku ponudu lokalnih i online prodavnica srebra, tako da može biti izazovno proceniti kvalitet i autentičnost prezentovanog nakita. Pravo, kvalitetno srebro će imati određenu oznaku, koja se nalazi na veoma diskretnom mestu, i biće veoma sitna. Možda će vam biti potrebna lupa ili jako svetlo da je potražite.

Uvek birajte nakit koji je izrađen od Sterling srebra 925. Nakit izrađen od 925 srebra će na sebi imati ugraviranu oznaku .925 ili reč STERLING. Obe ove oznake su pokazatelj kvalitetnog srebra. Brojka 925 označava da je taj komad nakit izrađen od 92.5% čistog srebra i 7.5% legure nekog drugog metala. Pošto je čisto srebro veoma meko i podložno savijanju, znajte da kvalitetan srebrni nakit mora imati u sebi i mali procenat neke legure, kako bi duže trajao. Najkvalitetniji srebrni nakit je napravljen od najvećeg dela srebra, uz malu količinu nekog izdržljivijeg metala, poput bakra ili cinka.

Ako naiđete na oznaku EPNS, znajte da ovo nije pravo srebrno, već “electro plated nickel silver”, drugim rečima, nakit je izrađen od substituta nikla, koji izgledom podseća na srebro.

srebrni nakit

Trendy modela srebrnog nakita: naši predlozi

Srebrne oglice

Na ovogodišnjim revijama, mogli smo videti popularnost srebrnih privezaka u različtim oblicima, kao i choker ogrlica. Tanani nežni lančići sa interesantnim priveskom su i naš izbor za svaki dan, posebno što se mogu lako kombinovati, i uz poslovne, i uz sportske kombinacije. Srebrna ogrlica je uvek ogledalo vašeg stila, stoga odaberite kvalitetan komad koji će ići uz vaše omiljene srebrne minđuše i narukvice. Predlažemo vam najkvalitetnije ogrlice izrađene od Sterling .925 srebra, italijanskog brenda Azzura vidi više.

srebrni nakit

Srebrne minđuše

Kada kupujete srebrne minđuše ove godine, imajte na umu jedno: što suptilnije, to bolje. Neka minđuše budu samo suptilan ukras vašeg outifta, stoga birajte minimalističke komade, koji neće privlačiti pažnju na sebe. Pronađite oblik za sebe, koji ćete najviše nositi i uparite ga sa lančićem. Azzura minđuše su idealan izbor, jer su izrađene od Sterling .925 srebra, a ponuda sadrži veliki broj trendy modela.

Srebrno prstenje

Aktuelni trendy modeli srebrnog prstenja uključuju dve polarne suprotnosti: krupno prstenje u koktel-stilu, i prirodne oblike koji grle prst, poput “druge kože”. Srebrno prstenje je posebno popularno na društvenim medijama, stoga nabavite barem jedan kvalitetan i elegantan model. Preporučujemo vam prstenje od Sterling .925 srebra, inspirisano italijanskom raskoši ovog brenda.

srebrni nakit

Srebrni nakit + odeća: pravila za kombinovanje

Iako je srebrni nakit nosiv u gotovo svim prilikama, ipak treba obratiti pažnju na boje garderobe koju nosimo. Neke boje jednostavno se bolje slažu uz srebrni nakit, a neke više uz zlatni. Istaknite vaše srebrne komade tako što ćete ih upariti sa odećom u HLADNIM bojama (ljubičasta, plava, zelena). Dobra vest je da se srebro dobro slaže i sa neutralnim bojama, poput crne, bele i sive.

Srebrni nakit možete kombinovati i sa zemljanim i pastelnim tonovima odeće, ali morate pažljivo odabrati garderobu koju ćete obući. Generalno pravilo je da nežnije nijanse bolje idu uz srebrni nakit. Još jedan modni savet jeste da izbegavate nošenje srebrnog nakita uz šarene haljine i printove.

Iako je boja haljine ključna, ona nije jedini element u odabiru srebrnog nakita za outfit. U tom slučaju, poželjno je da u vidu imate i dizajn, stil i šare. Uparite jednostavnu haljinu sa minimalističkim detaljima i pustite da nakit govori za sebe. S druge strane, ako vam je haljina ekstravagantna, držite se jednostavnih, minimalističkih srebrnih detalja. Takođe, nemojte nositi upadljive, krupne srebrne oglice preko haljina sa dosta raznobojnih motiva. Upečatljiva srebrna oglica će se najbolje iskazati na jednostavnoj, jednobojnoj haljini.

Kako se pravilno čisti i održava srebrni nakit?

Srebrni nakit ima tendenciju da pocrni, i to je potpuno normalno. Taj sloj tamne boje na nakitu je zapravo srebro-sulfid – supstanca koja se formira kada srebro dođe u kontakt sa kiseonikom i hidrogen-sulfidom iz vazduha. Ovo čini da srebro izgubi sjaj i potamni. Ali, dobre vesti su da se ovaj sloj lako skida, uz metode koje slede u nastavku.

Kako biste odložili tamnjenje srebrnog nakita, čuvajte ga u kutiji za nakit koja je obložena plišem, jer će on upiti vlažnost iz vazduha. Za neke veće i specijalne komade, plišana vrećica ili posebna kutija će ograničiti izloženost srebrna vazduhu, kako bi se sprečilo tamnjenje i oksidiranje srebra.

srebrni nakit

Specijalne krpice za poliranje srebra su odlično rešenje za redovno čišćenje nakita, jer su obično infuzirane blagim hemijskim čistačima, pa se koriste suve. Videćete kako će tamna crna boja ostati na krpici, a vaš srebrni nakit će sijati kao nov.

Još jedno dobro “uradi sama” rešenje je čišćenje srebra rastvorom tople vode i par kapi deterdženta za sudove. Srebrni nakit treba potopiti u ovaj rastvor i ostaviti oko 5 minuta. Potom, meka četkica za zube će skinuti crnilo sa nakita. Isperite svaki komad u čistoj, toploj vodi i osušite nakit na mekoj krpi, bez brisanja papirnim ubrusom, koji može izgrebati površinu. Kreme za poliranje srebra su pogodne za čišćenje većih površina nakita, poput pozadine medaljona i krupnih debelih narukvica. Izbegavajte je za poliranje delikatnih komada nakita, poput lančića i minđuša.

Da li vi imate da podelite sa nama neki savet o održavanju ili nošenju srebrnog nakita? Pišite nam u komentarima.

error: Content is protected !!