Zašto je važna dobra četka za kosu i kako da smanjite mehanička oštećenja kose?

wet brush srbija najbolja četka za kosu

Sigurni smo da imate pažljivo odabranu kolekciju proizvoda za negu i styling kose. Ali, da li ste ikada razmišljali da je baš ona “kockica” koja fali – kvalitetna četka za kosu? Nekada nismo ni svesne koliko je ova alatka nešto što može uticati na kvalitet i izgled kose, bez obzira na njen tip. Češljanje je radnja koju radimo svakodnevno, poput umivanja, i ne obraćamo previše pažnje na to. Ali, znajte da najveći deo mehaničkog oštećenja dlake dolazi od nepravilnog češljanja neodgovarajućim priborom. Zato smo vam u nastavku pripremili vodič kroz četke za kosu sa predlozima i najboljim “tips & tricks” za pravilno češljanje kose.

Dobra četka za kosu je osnova nege

Znate onaj osećaj kada se češljate i možete čuti pucanje dlake? Ovo je SOS kojim vam kosa poručuje da vam ta četka nikako NE odgovara. Mehaničko oštećenje je jedno od glavnih uzroka oštećene kose, bez obzira na upotrebu svih preparata. Ono se lako može izbeći, uz pravilnu tehniku češljanja, kao i odabir odgovarajuće četke. Baš kao što kremu za lice birate prema tipu kože, na isti način se i četka bira prema tipu dlake. Mi vam predlažemo Wet Brush četke, u nastavku ćemo vas uputiti u modele prema tipu kose.

Četka za kosu prema tipu dlake

Četka za tanku kosu

Tanka dlaka ima manji prečnik od debele, što je čini sklonijom pucanju i mršenju. Ukratko – tankoj kosi je potrebna dodatna pažnja, u poređenju sa gustom i debelom kosom, zato je odabir odgovarajuće četke možda najvažniji kod ovog tipa kose. Ukoliko tanku kosu češljate dok je mokra, ona se lako može rastegnuti preko granice elastičnosti i pući. Zato birajte četke namenjene i suvoj i morkoj upotrebi, poželjno sa kombinacijom najlonskih i gumenih iglica.

Pošto je tanka kosa ujedno sklonija mašćenju i gubitku volumena, sigurni smo da ćete sve učiniti da vam lepršava i čista kosa traje duže. Preporučujemo vam Wet Brush Purifying Flex Brush model, koji sadrži unikatnu tehnologiju sa tri različite vrste iglica, koje su infuzirane česticama uglja. Na ovaj način, smanjuje se frizz, mašćenje kose i poboljšava njeno stilizovanje. Otvori na četki omogućavaju nesmetan prolaz vazduha, tako da se vreme sušenja kose skraćuje.

četka za kosu

Četka za gustu kosu ili debelu dlaku

Kada je kosa gusta ili dlaka debela, veoma je važno da je veličina i broj iglica na četki izbalansiran u odnosu na količinu kose. Ako je četka premala, sa kratkim iglicama, biće doslovno “progutana” od vaše kose. Zato birajte četke koje imaju dugačke iglice, koje mogu dopreti do korena. Za kratku, a gustu kosu se preporučuju iglice dužine barem 2 cm, za kosu srednje dužine oko 2.5 do 3 cm, a za dugu kosu od 3 cm.

Wet Brush Thick Hair četka namenjena za gustu kosu i debelu dlaku ima ekskluzivne ultra-mekane IntelliFlex® iglice, koje klize niz ovaj tip kose sa lakoćom. Iglice se savijaju, a raspoređene su u snopovima, sa nešto dužim iglicama, koje omogućavaju češljanje i najgušće kose bez muke.

wet brush cetka za gustu i kovrdzavu kosu

Četka za talasastu/kovrdžavu kosu

Ako imate prirodno talasastu ili kovrdžavu kosu, ne bi trebalo da je preterano češljate. Vama će biti dovoljan hidratantni styling proizvod koji ćete naneti na vlažnu kosu i potom je stilizovati prstima, dok se sušite fenom sa difuzerom. Ipak, ako želite da zagladite teksturu kose i odmrsite potencijalne čvoriće, predlažemo četke sa proređenim zupcima i otvorima.

Baš takav model je Wet Brush Go Green Detangler četka. Njen unikatni dizajn, inspirisan listom biljke monstera prolazi kroz kosu, poput prstiju, uz nežni komfor za skalp. Osim toga, Go Green četke čuvaju prirodu, uz 50% manje korišćene plastike, koja je izrađena od biljnih materijala.

Četke za dugu kosu

Znate onaj osećaj kada odlažete pranje kose, samo zato što pomišljate na to koliko ćete je dugo sušiti? Dugačka kosa ima ovaj problem, zato je važno da pronađete model koji će vam ubrzati sušenje kose. Dugačka kosa je ujedno sklonija mršenju, posebno ako spavate puštene kose. Zato vam preporučujemo modele četki sa ventilacionim otvorima, koji će ubrzati protok toplog vazduha i tako skratiti vreme sušenja ili feniranja kose. Na taj način se smanjuje i toplotno i mehaničko oštećenje kose.

Wet Brush Flex Dry modeli su upravo takvi, a pored ventilacionih otvora, Intelliflex iglice sadrže i kuglice na vrhu, koje štite kosu od lomljenja tokom češljanja. Njihova fleksibilna glava se lako prilagođava konturama skalpa.

četka za kosu

Četke za normalnu (i dečju) kosu

Ukoliko je vaša kosa normalna, nema nikakve posebne zahteve niti probleme, imate najširi izbor modela u ponudi. Ipak, morate imati neke stvari na umu. Birajte tzv. “wet and dry” četke koje su namenjene češljanju i suve i mokre kose, sa obaveznim kuglicama na vrhu. Isto važi i za češljanje dečje kose – znamo da je ovo noćna mora mamama svih devojčica. Raščešljavanje dečje kose uvek treba započeti leave-in regeneratorom u spreju, kojim ćete poprskasti kosu pre nego što počnete sa češljanjem.

Mi vam preporučujemo Wet Brush Detangler PRO modele koji dolaze u najrazličitijim dizajnima. A za devojčice su u ponudi Wet Brush Disney Princess i Frozen četke.

četka za kosu

Pravilno češljanje kose – saveti i trikovi

Zašto češljamo kosu – da li ste se ikada zapitale? Osim očitog razloga (raspetljavanje umršene kose), svakodnevno češljanje je važno iz više razloga: time stimulišete sklap, jer je češljanje mini masaža kože glave koja poboljšava cirkulaciju. Češljanje ujedno podmazuje dlaku, jer prenosi sebum sa kože glave na dužinu, čime se dlaci daje sjaj i elastičnost. Poslednji razlog je uklanjanje opalih vlasi, i to 50-100 komada na dan.

Češljanje suve kose

  • Počnite od sredine dužine ili par cm od krajeva i češljajte kosu pokretom naniže.
  • Pomerajte četku sa svakim novi potezom oko 2 cm naviše od mesta na kom ste počeli prethodni potez i nastavite češljanje ka krajevima, sve dok ne uklonite sve čvorove u toj sekciji.
  • Nastavite sa češljanjem sve dok ne postavite četku na sklap, i tada iščešljajte celu dužinu više puta.

Češljanje mokre kose

  • Osušite kosu frotirom i manesite po potrebi leave-in regenerator u spreju
  • Koristite četku najpre da odmrsite krajeve kose. Počnite lagano kako biste odmrsili potencijalne zamršene pramenove
  • Mali i kratk pokreti su najbolji. Slobodno odmrsite prstima čvorove ukoliko postoje.
  • Kada ste odmrsili većinu čvorića sa krajeva kose, pomerite četku par cm iznad i počnite sa češljanjem nadole.
  • Ponavljajte ovaj pokret sve dok ne iščeljate celu kosu.

Zapamtite da agresivno i brzo češljanje neodgovarajućim priborom trajno oštećuje vlas i njenu jačinu, a jedino rešenje za takvu kosu su frizerske makaze. Zato negujte krunu koju nosite na glavi svakog dana, i uložite u kvalitetan pribor za češljanje, jer vam može trajati godinama.

Čekirajte i nađite svoju Wet Brush četku na sajtu uvoznika DAMB d.o.o. www.damb.rs ili potražite u finim salonima. 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!