Tamponi – da ili ne?

By  |  0 Comments

Korišćenje tampona u toku menstrualnog ciklusa omogućava ženama da se osećaju komfornije i opuštenije nego kada koriste uloške. Jedina neprijatnost potencijalno može da se javi ako ih do sada niste koristili, pa ne znate kako da ih lako, bezbolno i pravilno postavite. Zato obavezno detaljno pogledajte uputstvo za upotrebu i što je još važnije, opustite se.

Imaju dugu tradiciju

Tamponi nisu nastali u našem vremenu, koriste se jako dugo. Žene širom sveta pravile su ih od najrazličitijih materijala.

  • Egipćanke su ih improvizovale od omekšanog papirusa,
  • Antičke Grkinje od lana obmotanog oko komadića drveta,
  • Rimljanke od vune,
  • Japanke od papira.

Tamponi sa današnjim izgledom pojavili su se u Nemačkoj 1950. i da, zaista ih je dizajnirala žena ginekolog, sa grupom inženjera. Bili su revolucionarni proizvod za menstrualni ciklus.

A danas, nekima od nas su neizostavni svakog meseca, a nekima spas u kritičnim situacijama. Setite se samo onih dana letovanja u kojima niste uživali zahvaljujući ne baš prijatnom iznenađenju. Tamponi omogućavaju da nosite usku odeću i u toku menstrualnog cikusa, da se bavite sportom (mada to u prva dva dana i nije preporučljivo), ali i da plivate.

Bez nelagodnosti

Tamponi se proizvode u više veličina (mini, normal, super, super plus), a biraju se prema danu menstrualnog ciklusa, tj.obimu krvarenja. Mogu se nositi uvek i nisu štetni, ali ginekolozi se slažu da ih jedino ne treba koristiti noću. Ono što je za upotrebu tampona najvažnije je da ih redovno menjate i da ih lepo postavite što znači da nikakva nelagodnost ne dolazi u obzir. Zato ako nemate iskustva u njihovom korišćenju, obavezno pogledajte uputstvo za upotrebu, gde je vrlo detaljno predstavljeno kako se oni postavljaju  u par slika sa objašnjenjem.

Na našem tržištu ranije su postojali američki Tampax tamponi sa aplikatorom koji omogućava lakše i čistije postavljanje. Nažalost, već dugo se ne uvoze, pa nam je preostalo da izaberemo neke od tampona bez aplikatora. Izbor i nije preveliki, svodi se na svega 2 ili 3 proizvođača, a jedini zaista vredani pomena, ako u obzir uzmemo kvalitet materijala i izrade su o.b. tamponi.

Tamponi se svakako još uvek manje koriste od uložaka i verovatno će još dugo to biti slučaj (bar kod nas), što zbog predrasuda o njihovoj bezbednosti a što zbog potencijalne nelagodnosti pri postavljanju. Mi koje ih koristimo znamo da oni imaju prednosti kada je reč o oslobođenosti pokreta i higijenskom momentu u odnosu na uloške, ali to ne znači da su bolji od njih. Svako od nas odlučuje šta će koristiti i šta mu je najudobnije i najsigurnije i to je jedino ispravno.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!