Homeopatija – Šta leči i na koji način?

By  |  0 Comments

Homeopatija je efikasna medicinska metoda lečenja koja stimuliše prirodne sposobnosti čovekovog organizma na putu ka izlečenju. Vodi se time da su sva stanja poremećenog zdravlja odraz poremećene ravnoteže i da je bolesnik taj koji treba da se leči a ne njegova bolest.


Cilj homeopatije je da održava pravilno funkcionisanje organizma koji bi na kraju trebao da „pobedi“ bolest. Od 2005-te godine Zakon o zdravstvenoj zaštiti stanovnika odobrio je ovaj vid lečenja kao jednu od terapeutskih medicinskih metoda. Reč homeopatija nastala je od grčke reči koja u prevodu znači „slično patnji“.

Kako se leči homeopatijom?

Lečenje homeopatijom se odvija po principu lečenje suprotnim sredstvima. Najbolje objašnjenje toga bi bilo da se slično sličnim leči, pa tako ova metoda podrazumeva lečenje sredstvom koje je najsličnije tegobama pacijenta a ne samoj bolesti.

Pre samog početka lečenja svaki pojedinac obavlja dug razgovor sa izabranim homeopatom u kojem odgovara na razna pitanja koja se odnose kako na fizičke tegobe tako i na osećaje, strahove. Čak i misli samog pacijenta, do njegovog načina života, ishrane i slično i dostavlja mu kompletnu dokumentaciju analiza koje je odradio. Razgovor može da potraje i par sati.

Tek kada homeopata prikupi sve te informacije i stvori sliku pacijenta u celini on prepisuje adekvatnu terapiju uz koju često pacijenta stavlja na određeni režim ishrane. Pacijent dobije na papiru spisak stvari koje treba izbegavati tokom terapija, jer određene supstance u hrani ili nekim drugim sredstvima mogu da ponište dejstvo leka, kao na primer mentol. Dužina trajanja lečenja zavisi od pacijenta i od vrsta tegoba od kojih pati.

Homeopatski lekovi su malene okrugle kuglice, čuvaju se u plastičnim kutijicama i umotani u foliju, nikako se ne smeju držati na svetlosti ili blizu bilo kog zračenja (mobilni telefon, lap top, televizor i slično).

Kada se uzima doza to mora biti plastičnom kašičicom i pre primene 15 minuta se ništa ne stavlja u usta kao ni 15 minuta nakon toga. To je jako bitno u procesu lečenja. Lekovi se prave od biljaka, životinja, vitmina, hormona, raznih tkiva. Kada homeopata proceni stanje pacijenta daje mu homeopatsko sredstvo koje je na neki način slika njegovog stanja.

Šta leči homeopatija?

Homeopatija se jako dobro pokazala kod akutnih tegoba, epidemija, infekcija, čak i raznih vrsta zavisnosti. Takođe veliku delotvornost ima u podizanju i jačanju imunog sistema, rešava vrlo uspešno hormonalne tegobe, probleme sa urinarnim infekcijama, sa virusima i bakterijama, alergijama, sa gastritisom i ostalim stomačnim tegobama, čak i razna psihička stanja, kao i napade panike. Dokazano je da homeopatija blagotvorno deluje i na trudnice pred porođaj i nakon porođaja, a mogu se lečiti i deca.

Autor teksta: „Homeopatija – Šta leči i na koji način?“ – Tijana, SJZ

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!