Kako da sačuvate i vratite sjaj kose

Veliki broj faktora može uticati na to da vaša kosa u manjoj ili većoj meri izgubi sjaj. Iako kosa bez sjaja izgleda beživotno i to vas može navesti na pomisao da joj je ponestalo neophodnih minerala i vitamina, to zapravo i na svu sreću nije uvek i tačno. Često i potpuno zdrava i vitalna kosa može da izgubi sjaj, a evo i zašto.

Zašto i zdrava kosa može da izgubi sjaj?

Na gubitak sjaja kose, mogu uticati i faktori na koje nikada ne biste ni pomislili, a koji su itekako prisutni i koji imaju uticaj na kosu. Jedan od takvih faktora je vodeni kamenac.

Konkretno, svaki put kada perete kosu, vaša kosa dolazi u dodir sa određenom količinom vodenog kamenca, koji se i uprkos sušenju kose ipak na njoj zadržava. Upravo taj zadržani kamenac na kosi, stvara nevidljive naslage koje vremenom postaju primetne i manifestuju se kroz gubitak sjaja bezličan izgled kose. Kada se to desi, vi često za takav nepoželjan izgled kose, osuđujete nepravilnu negu ili brigu o kosi, nepravilnu ishranu i slično.

Evo kako da kosi vratite stari sjaj:

1. Jabukovo sirće

Ukoliko ste primetili da se sjaj vaše kose izgubio, nemojte očajavati jer za vas postoji rešenje i to ono koje vam se nalazi na dohvat ruke – jabukovo sirće! Verovali ili ne, jabukovo sirće ima moć da vam efikasno i potpuno povrati prvobitan sjaj kose i to samo nakon nekoliko tretmana korišćenja.

Kako bi ste na pravilan način upotrebili jabukovo sirće, potrebno je samo da dve do tri supene kašike ovog sirćeta, pomešate sa oko pola litra umereno tople vode i da tu mešavinu upotrebite za poslednje ispiranje prilikom svakog pranja kose. Nakon toga, kosu nemojte dodatno ispirati novom količinom vode, već je samo dobro iscedite, očešljajte i oblikujte na uobičajen način. Jabukovo sirće sadrži alfa hidroksilne kiseline, koje uklanjaju naslage kamenca na kosi, ali i sve tragove nataloženih ostataka preparata za oblikovanje kose kao što su pena ili lak za kosu, koji takođe utiču na gubitak sjaja kose.

[adsense_inserter id=”12825″]
2. Limunov sok

Ono što je korisno da znate, jeste da kao zamenu za jabukovo sirće, možete koristiti i limunov sok, koji takođe deluje na kosu tako što joj vraća izgubljen sjaj i blistavost. Ukoliko se odlučite za upotrebu limunovog soka, princip korišćenja je gotovo isti. Sok od jednog sveže isceđenog limuna, pomešajte sa oko pola litra umereno tople vode i tu mešavinu upotrebite za poslednje ispiranje prilikom svakog pranja kose.

3. Maske za kosu

Na čuvanje i vraćanje sjaja kose, dodatno ćete uticati ukoliko kosu redovno negujete hranljivim prirodnim preparatima, kao što su maske na bazi prirodnih ulja i ukoliko izbegavate čestu upotrebu preparata za farbanje kose.

4. Pravilna ishrana

Takođe, nemojte zaboraviti ni to da kvalitetna i raznovrsna ishrana takođe ima bitan uticaj na očuvanje sjaja kose. Svi vitamini i minerali koje putem ishrane unesete u organizam, direktno ulaze i u sastav kose i utiču na njen kvalitet i lepoti, a samim tim i na njen sjaj. Zato, što češće u ishrani koristite sveže sezonsko voće i povrće, ali i žitarice koje su prepune brojnim mineralima i gotovo svim vitaminima B grupe, koji su najznačajniji za kvalitet kose.

*****************************************

7 Namirnica za zdravu kosu – Ubacite ih u ishranu!

*****************************************

Sjajna kosa = lepa kosa!

error: Content is protected !!