Napravi sama: Lak za kosu

Lak za kosu, samo je još jedan u nizu preparata koji su namenjeni za oblikovanje kose, a koji kosu isušuju. Ipak, ako vam je upotreba laka za kosu ipak neophodna, u nastavku ovog teksta, otkrićemo vam kako da sami napravite lak za kosu.


Stalnom upotrebom laka za kosu, vlasi prestaju da dišu, kosa postaje slabija, isušena, neotporna na uticaje sredine, pa kao takva ubrzo puca i opada. Na taj način, celokupno zdravlje i izgled kose se drastično pogoršava i jedino što vam u tom slučaju preostaje jeste da se ošišate ili prepustite često dugotrajnim procesima lečenja i regeneracije kose.

Svi ti problemi sa zdravljem kose, koji usled upotrebe laka za kosu nastaju, javljaju se zbog agresivnih sastojaka koje lakovi za kosu sadrže. Evo recepta po kome ćete brzo i jednostavno napraviti lak za kosu, a pritom sačuvati zdravlje, svežinu i elastičnost njenih vlasi.

Da napravite same lak za kosu potrebno vam je:

  • 130 ml vode,
  • dve i po do tri ravne kafene kašičice šećera,
  • pet do šest kapi eteričnog ulja sa mirisom po želji (nije neophodan sastojak),
  • jedna manja šerpica u kojoj ćete pripremiti lak za kosu,
  • jedna manja bočica sa pumpicom za raspršivanje u kojoj ćete čuvati i iz koje ćete koristiti lak za kosu.

Način pripreme laka za kosu:

Da bi ste počeli sa pripremom laka za kosu, najpre obezbedite sve neophodne sastojke. Zatim, u manju šerpicu sipajte 130 ml vode i prokuvajte vodu. Kada primetite da voda ključa, šerpicu pomerite sa vatre i u nju dodajte dve i po do tri ravne kafene kašičice šećera. Mešajte sadržaj vode i šećera, sve dok se šećer potpuno ne rastopi. Kada se šećer potpuno rastopi, sačekajte da se mešavina ohladi.

Prilikom hlađenja, važno je da šerpicu ne stavite odmah u frižider, već da se voda i šećer hlade na sobnoj temperaturi. Tek kada dođe do polovine procesa hlađenja, tada možete staviti šerpicu u frižider i sačekati oko pola sata  da se hlađenje završi.

Kada se hlađenje završi, u mešavinu vode i šećera ukoliko želite dodajte pet do šest kapi eteričnog ulja sa mirisom po želji. Nakon toga sadržaj iz šerpice prelijte u bočicu sa pumpicom za raspršivanje, u kojoj ćete čuvati i iz koje ćete koristiti lak za kosu.

Upotreba laka za kosu:

Ovako napravljen lak za kosu, koristite tako što ćete ga u jednom ili u nekoliko slojeva naprskati na kosu prilikom oblikovanja frizure. Što više slojeva nanesete, to će vam frizura biti čvršća.

Pritom, ukoliko nanosite dva ili više slojeva laka, bitno je da sačekate da se pojedinačno svaki naneti sloj laka na kosi osuši, pre nego što na nju naprskate novi sloj.

Trajnost ovog laka za kosu je oko nedelju dana. Ukoliko procenite da vam je za taj period neophodna veća količina laka, možete učestalije ponavljati njegovu pripremu ili u trenutku pripreme povećati meru sastojaka. Prilikom povećanja mera sastojaka lak za kosu, važno je da sve sastojke srazmerno povećate.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!