Kako da obnovim oštećenu kosu?

ispravno korišćenje maske za kosu

Kosa je ukras svake žene i treba da je uvek zdrava i negovana. Frizura, kao i nokti i šminka, doprinosi da žene izgledaju lepše i privlačnije. Ponekad joj je potrebna pomoć da bi bila sjajna i lepršava.

Naša kosa je svakodnevno izložena različitim negativnim uticajima. Puno toga utiče na kvalitet naše kose, kao što su genetski faktor, stetni uticaji spoljašnjeg okruženja i slobodni radikali, hrana…

Ali, za stanje naše kose najviše smo odgovorni mi sami. Korišćenje brojnih preparata za kosu, hemijski i toplotni procesi kojima svakodnevno izlažemo našu kosu, mogu dovesti do toga da ona nakon izvesnog vremena postane suva, beživotna i proređena. Zato je potrebno da je stalno negujemo i povremeno počastimo nekim tretmanom koji će je dubinski obnoviti.

Kako da sačuvate i obnovite svoju kosu?

1. Koristite kvalitetan šampon

Šamponi treba da sadrže nimalo ili minimalnu količinu štetnih sastojaka koji se inače nalaze u kozmetici. Izbegavajte sulfate, oni isušuju kosu i spiraju boju. postoje i tretmanski šamponi za lečenje oštećene kose, ali se oni zbog svoje jačine ne smeju koristiti svakodnevno.

Šampon izaberite prema svom temenu, a ne prema krajevima. Prema krajevima birate balzame i maske a šampon se brine o korenu vaše kose. Šamponi kremaste strukture nisu pogodni za kosu koja se brzo masti. Takvom tipu kose potrebni su šamponi čistači, koji će produžiti vreme između dva pranja kose i dati joj volumen koji je ovom tipu kose neophodan.

Predlozi:

za suvu kosu i oštećenu kosu: Revlon UniqOne Conditioning shampoo         
za sve tipove kose (bez sulfata, parabena, pogodan posle brazilskog ispravljanja): Marrakesh šampon original
za tanku i beživotnu kosu koja se masti: Subrina Professional šampon za veći volumen VOLUME

2. Redovno koristite masku za kosu

Danas postoje maske i pakovanja koji se drže na kosi koliko i regenerator, tako da vam neće oduzeti puno vremena a jako će pomoći vašoj kosi i suvim krajevima. Ako vam je kosa masna, pazite da vam maska ne dođe do korena jer će je još više izmastiti.

Predlozi:

Revlon UniqOne Superior hair mask                  
Serical maska za kosu PLACENTA

3. Dubinsko pranje kose

Dubinsko pranje kose je tretman kojim se uklanjaju nagomilani ostaci preparata za kosu, koji su se godinama taložili na kosi. Sastoji od nekoliko koraka i radi se u seriji od 4 do 8 tretmana. Jedan tretman malo znači. Nakon ovog tretmana kosa i koža glave naprosto “prodišu”.

Dubinsko pranje kose preporučuje se osobama kojima se kosa brzo masti jer sa temena i kose uklanja nagomilane ostatke preparata koje guše kosu i čine je beživotnom a običnim pranjem se ne mkogu ukloniti. Dakle, ako primetite da vam je kosa beživotna i više joj ništa ne možete, ovo je tretman za vas.

4. Brazilsko ispravljanje kose

Tretman kojim se kosa “puni” keratinom, vraća joj se sjaj i elastičnosi i pošto dlaka postaje jača i teža samim tim se i ispravlja. To je odličan tretman koji olakšava feniranje (nekome čak ni to nije potrebno), kosa je lepršava i lako se raščešljava. Da bi efekat ovog tretmana bio dugotrajniji, neophodno je da koristite šampon bez sulfata.

Što je kosa kovrdžavija i oštećenija, to je efekat ovog tretmana bolji. Ipak, ukoliko imate lokne a ne želite da ih se trajno rešite, razmislite da li da uradite ovaj tretman jer ćete se sa njima pozdraviti dok kosa ne izraste ponovo. Naravno, moći ćete da je ukovrdžate, ali ni izbliza efikasno kao pre brazilskog tretmana.

Predlozi za kućni tretman:

Subrina Professional Keratin Perfect Therapy ampule                 
Serical maska za kosu KERATIN
Marrakesh Kahm šampon 355 ml

5. Botoks za kosu

Slično brazilskom keratinu, botoks tretman popunjava oštećenja na kosi, s tom razlikom da u njemu osim keratina postoje i drugi aktivni sastojici koji utiču na poboljšanje strukture dlake. Preporučuje se ženama koje imaju dugu kosu i često se feniraju ili koriste toplotne alate (presa i figaro). Jeftiniji je od brazilskog keratina i sam postupak kraće traje, pa se može raditi pre standardnog feniranja.

6. Olaplex tretman

Olaplex povezuje prekinute disulfidne sumporne veze u kosi. Te veze se lome kao posledica termičkih, mehaničkih i hemijskih tretiranja. Ukoliko ste ljubitelj čestog bojenja kose i promena boje kose ili ukoliko često kosu tretirate blanšem, ovo je nega za vašu kosu!

Olaplex sistem se sastoji od 3 faze. Prve dve faze dostupne su samo frizerima i koriste se isključivo u frizerskim salonima. Olaplex No. 3 Hair Perfector predstavlja deo Olaplex paketa koji se koristi kod kuće i sadrži isti aktivni sastojak kao No. 1 i No. 2. Klijenti su tako u mogućnosti da održavaju zdravlje i jačinu svoje kose između tretmana zato što će No. 3 nastaviti da jača i obnavlja mostove u kosi.

olaplex broj 3 za kucnu upotrebu
klik na sliku za info

7. Koristite preparate za zaštitu od toplote

Ako se često fenirate, peglate ili uvijate kosu, termalna zaštita je obavezna. Dejstvo maske za kosu i tretmana za regeneraciju potpuno će biti neutralisano direktnim uticajem toplote. Zato je jako važno da kosu dodatno zaštitite pre svakog termalnog uticaja. 2-3 doze preparata zaštitiće dlaku i omogući će vam da se bez griže savesti peglate i fenirate svaka dva-tri dana.

Predlozi:

uniqone kokos frizz fighter

Na kraju, negujte i hranite svoju kosu, skraćujte iskrzale krajeve i pronađite dobrog frizera, jer i to čini razliku između kvalitetne i oštećene kose.

error: Content is protected !!