UV ili LED lampe?

By  |  3 Comments

LED tehnologija u proizvodnji lampi za sušenje gela je novijeg datuma, dok su UV lampe prisutne dugi niz godina. Osnovna razlika, iz koje proizvilaze sve ostale, odnosi se na različite opsege talasnih dužina svetlosti koje proizvode.

Sličnosti i razlike

UV lampa ima širi, a LED uži opseg, to znači, najprostije rečeno, da UV lampe mogu da suše sve UV gelove, dok LED lampe mogu da osuše samo gelove koji su u njihovom opsegu. Ali, sa druge strane, efikasnost i brzina sušenja pod LED lampom su veće, baš zbog veće fokusiranosti opsega svetlosti.

UV lampe

Jeftinije su, gel i gel lak se u njima suši 2-3 minuta i mogu da suše svaki gel za nokte. Sa druge strane, troše više energije i nisu efikasne kao LED lampe. Iako su u stratu povoljnija kupovina, na svakih 6 meseci potrebno je menjati sijalice, pa je veliko pitanje šta se više isplati.

LED lampe

Skuplje su od UV lampi, mada im cene padaju. Ne mogu da suše sve vrste  UV gelova, već samo one koji su napravljeni za LED tehnologiju. Gel se pod njima suši 30-60 sekundi, a ima onih koji se suše i samo 10 sekundi. Troše manje energije, pa su energetski efikasnije od UV lampi. Sijalice im se nikada ne menjaju. Traju koliko i lampa.

Većina proizvođača gelova, prodaju ujedno i lampe koje mogu da suše njihove gelove i gel lakove. Ukoliko koristite proizvode različitih proizvođača, verovatno je bolje da koristite UV lampu, da biste bili sigurni da će se gel osušiti. LED lampe ne suše svaki gel. One su svako budućnost, ali za ukliko ne koristite isključivo gelove koji imaju oznaku da se suše pod LED lampom, bolje je da izaberete UV lampu.

Zabluda je da LED lampe ne emituju UV zrake, tako da su obe podjednako „bezbedne“ po pitanju izlaganja UV zracima. UV zraci koje lampe emituju nisu jaki, ali dobro je da se zaštitite, a kako to da učinite možete pročitati ovde.

Zaključak je da ćete izabrati lampu zavisno od gela. Ako niste opredeljeni za jednog proizvođača birajte UV lampu. Ako već koristite gelove za nokte koji mogu da se suše pod LED lampom, zašto da to ne iskoristite, one su ipak efikasnije.

3 Comments

  1. Pingback: Nail art za Dan zaljubljenih | Nokti | Manikir | Lepotica.rs

  2. Pingback: Greške nail dizajnera - najčešćih 7 - TopNokti

  3. Pingback: Gel lak - profesionalni manikir - TopNokti

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!