Uradi sama – Maske za laminaciju kose

By  |  8 Comments

Da bi ste dobili efekat laminirane kose, više ne morate ići kod frizera, niti izdvajati puno dragocenog vremena i novca. Od sada, laminaciju kose možete da obavite sami i to kod kuće.

Laminacija kose je “ubacivanje” određenih sastojaka u kutikulu kose pri čemu se povećava volumen kose, ona postaje zdravija i sjajnija. Dlaka je zaglađena i otpornija na spoljašnje uslove. Laminacija je namenjena kako ravnoj tako i kovrdžavoj kosi.

2 načina kako da uspešno uradite laminaciju kod kuće

Maska za laminaciju kose br.1:

Potrebno vam je:

 • 3 supene kašike vode,
 • 1 ravna supena kašika goveđeg želatina,
 • 1 supena kašika balzama bez silikona,
 • 1 žumance,
 • nekoliko kapi eteričnog ulja po želji.

Način pripreme i upotreba maske:

Jednu ravnu supenu kašiku goveđeg želatina, najpre pomešajte sa tri supene kašike vode. Pomešani sadržaj, na nekoliko minuta zagrejte na vodenoj pari, kako bi se sve grudvice želatina rastvorile i postale kompaktne sa sadržajem vode. Kada se mešavina goveđeg želatina i vode ohladi (za to je potrebno samo nekoliko minuta), u to dodajte jednu supenu kašiku balzama za kosu bez silikona, jedno žumance i nekoliko kapi eteričnog ulja po želji. Sve to dobro promešajte još jednom, kako bi masa postala glatka i kompaktna.

Na kraju, ovu mešavinu ravnomerno nanesite i dobro utrljajte na prethodno opranu, ispranu i isceđenu kosu, od korena do vrhova. Zatim, kosu umotajte najpre u najlonsku kesu, a zatim i u peškir i sačekajte sat vremena da maska deluje. Nakon sat vremena, kosu isperite čistom vodom, bez upotrebe šampona, regeneratora ili bilo kog trećeg sredstva za negu kose. Iscedite kosu, pažljivo je očešljajte i oblikujte.

Maska za laminaciju kose br.2:

Potrebno vam je:

 • 1 supena kašika čičkovog ulja,
 • 1 supena kašika suncokretovog ulja,
 • 1 supena kašika ricinusovog ulja,
 • 5 kapi AD kapi,
 • 5 kapi tečnog vitamina E (prodaje se u ampulama).

Način pripreme i upotreba maske:

Sve navedene sastojke, jednostavno dobro promešajte i sjedinite, a zatim ih i nanesite i temeljno utrljajte u prethodno opranu, ispranu i isceđenu kosu. Važno je da prilikom utrljavanja ove maske u kosu, ne izostavite nijedan njen deo, počev od korena do vrhova. Kada dobro utrljate masku na kosu, umotajte kosu najpre u najlonsku kesu, pa zatim i u peškir.

Ostavite da maska deluje sat vremena, a zatim je isperite uz upotrebu male količine šampona za kosu, ali ne i uz upotrebu regeneratora nakon pranja. Na kraju dobro isperite kosu, iscedite i oblikujte.

Rezultat, sastojci, koliko često koristiti maske za laminaciju kose…

Ono što je važno reći, a vezano je i za jednu i za drugu masku za laminaciju kose, jeste to da one istovremeno jako povoljno utiču na kvalitet kose, tako što je snabdevaju hranljivim elementima, koji su sadržani u sastojcima maske. Zbog toga, nakon samo nekoliko tretmana ovom maskom, vaša kosa će postati vidno lepša i zdravija. Neće vam biti potrebna nikakva dodatna nega izuzev uobičajene nege koja podrazumeva redovno pranje kose.

Navedene maske za laminaciju kose, možete koristiti koliko god često želite, pa čak i nakon svakog pranja kose, bez straha da će na bilo koji način nepovoljno i negativno uticati na kvalitet vaše kose. Takođe, možete naizmenično kombinovati i smenjivati njihovu upotrebu i svaki drugi put koristiti istu masku.

Sastojke koji su vam potrebni za pripremu i prve i druge maske za laminaciju kose, možete pronaći u svim prodavnicama zdrave hrane kao i u apotekama.

8 Comments

 1. Jelena

  27.12.2014. at 01:58

  Jel mozete napisati koji balzami nemaju silikone u sebi? Za nekog ko se u to ne razume a probao bi masku je korisno. Hvala 🙂

  • GospodjicaJ

   27.12.2014. at 18:33

   Postovana Jelena,

   U sastavu ne sme da pise da sadrzi silikon. Evo ovako, svaka citateljka koja zna balzam koji ne sardzi silikon, neka napise njegov naziv. Mi cemo se takodje potruditi da ih popisemo 🙂

 2. Ivana

  01.01.2015. at 23:05

  Balea mango i aloe vera balzam ne sadrzi silikon, kao i svi koji imaju oznaku ohne silikone.

 3. Marija

  10.01.2015. at 00:37

  Da li ovaj tretman sme da se primenjuje na masnoj kosi i da li će se posle toga kosa još više mastiti? Pozdrav!

  • GospodjicaJ

   12.01.2015. at 18:24

   Draga Marija,

   Ako Vam se kosa bas puno masti, savetujemo upotrebu 1. maske.

   Pozdrav 🙂

 4. Pingback: 8 saveta kako da vam kosa ostane zdrava i lepa tokom zime | Lepotica.rs

 5. violeta

  15.03.2015. at 11:32

  Ko ima bas dugu kosu, do struka, moze li da koristi duplu koliinu sastojaka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!