Najčešće greške prilikom pranja kose

By  |  5 Comments

Čak i da niste toga svesni, u velikoj meri svoju kosu možete oštetiti tokom pranja. Razlog za to, leži u činjenici da je mokra vlas kose, najosetljivija i najneotpornija, a samim tim i najosetljivija na oštećenje i pucanje.

Šta ne treba raditi prilikom pranja kose?

Zato, kada perete kosu, nikada nemojte stvarati prekomerno trenje između vlasi tako što ćete kosu predugo trljati između dlanova. Umesto toga, obratite pažnju na to da koren kose, odnosno teme dobro istrljate, a sredinu kose i njene vrhove perite tako što ćete kosu skupiti uz teme i trljati je kružnim pokretima.

Ukoliko redovno i temeljno perete kosu, ne morate je dva puta šamponirati. Time ćete je poštedeti štetnog uticaja koji šampon eventualno može imati na nju.

Nakon svakog pranja, kosu dobro isperite. Pritom, vodite računa o tome da temperatura vode bude prilagođena. Previše topla ili previše hladna voda, mogu predstavljati izvor stresa za kosu i oštetiti je. Takođe i ostaci šampona na kosi ukoliko ih ne isperete, mogu negativno delovati na kosu.

I regenerator može da ošteti kosu

Kada je trenutak da nakon ispiranja na kosu nanesete regenerator ili masku za kosu, važno je da ga ne nanosite na teme i da ga nakon vremena delovanja dobro isperete. Regenerator koji ostane na temenu ili kosi, može sprečiti da koren kose i vlasi dišu i samim tim može uzrokovati oštećenje.

Kada cedite kosu, cedite je blagim pokretima, nikako je ne vucite i ne dovodite u oblik koji može izazvati pucanje vlasi. To se odnosi i na postupak brisanja kose peškirom i češljanje. Dakle, nežnim pokretima obrišite kosu dobroupijajućim peškirom, a zatim pramen po pramen je očešljajte. Ukoliko grubo češljate mokru kosu, povlačite rizik da se vlasi istegnu i puknu.

Ukoliko na odgovarajući način perete kosu, uštedećete sebi trud i vreme koje će vam biti neophodno da lečite oštećenu kosu.
To se odnosi, posebno u slučaju kada je vaša kosa dodatno izložena mogućnosti oštećenja, usled farbanja, upotrebe blanša i drugih brojnih tretmana za ulepšavanje kose.

5 Comments

  1. Pingback: Rešite se peruti - trajno! | Koža glave | Kosa | Lepotica.rs

  2. Pingback: Zašto su tako dobri šamponi bez sulfata? | Lepotica.rs

  3. Pingback: Uradi sama - Regenerator za kosu | Nega kose | Lepotica.rs

  4. Pingback: Kako da sačuvate i vratite sjaj kose | Lepotica.rs

  5. Pingback: Nadogradnja kose brazilskom metodom - VIDEO | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!