Ovih 6 stvari nikako ne smete stavljati na teme glave!

By  |  0 Comments

Ključ lepe kose je zdrava koža temena. Ipak, ne zaboravite da je i skalp – koža, a kao takvom moramo mu priuštiti odgovarajuću negu kroz čišćenje i izbegavanje komedogenih proizvoda koi će zapušiti pore. Zato saznajte šta sve NE SMETE stavljati na teme – kako biste imali lepu i zdravu kosu.

Ove stvari neće direktno uticati na rast kose, ali stvoriće nezdravu sredinu za teme glave, uzrokujući probleme poput peruti, suvog skalpa i ljuspanja i crvenila kože. Sledeći put pre nego što utrljate farbu za kosu na teme, dvaput ćete razmisliti da li ćete to uraditi.

Šta ne smete stavljati na teme glave?

1. Regenerator ili maska

Ovo ste već čuli – regeneratori i maske su puni ulja, silikona, prirodnih putera i hranljivih faktora koji im daju masnu i hranljivu teksturu. Ovo je potrebno kako biste hidrirali i nahranili dužinu kose, ali nikako i teme! Svi ovi sastojci su komedogeni za kožu temena. Što znači da ćete regeneratorom zapušiti pore na koži skalpa, uzrokujući naslage, pojačano lučenje sebuma, perut i mnoge druge probleme.

Povezano: Prolećni DETOX kose – DIY + preporuke proizvoda

2. Veoma vruća voda

Za mnoge od nas, najbolji način opuštanja je vrelo tuširanje. Iako nikako nije dobro ni po kožu tela, često odvrnemo vruću vodu. Ipak, toplota deluje traumatizujuće za vašu kožu glave. Zato kosu perite uvek toplom ili mlakom vodom, i pustite je da se osuši prirodno ako je ikako moguće. Ukoliko je sušite fenom, najpre je dobro prosušite peškirom.

teme

3. Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje poseduje bogata svojstva hidratacije. Ipak, ono je veoma gusto i viskozno, tako da se u upotrebi najčešće meša sa drugim uljima koja nisu toliko teška. Nanošenje ricinusovog ulja na teme će samo zarobiti prljavštinu na koži. Ukoliko ga ne skinete pročišćavajućim šamponom, uzrokovaće naslage na temenu.

Ako već nanosite ulje kao tretman – neka to uvek bude pre pranja kose. Nakon masaže uljem, dobro ga isperite jačim detox šamponom.

4. Čist limunov sok

Ovde ne mislimo na različite DIY recepte za čišćenje skalpa kod kuće, u kojima se limunov sok nalazi kao jedan od sastojaka koji ga razblažuju. Koncentrovan limunov sok je jaka kiselina, koja skida prirodne masnoće kože, uzrokujući osećaj zatezanja, iritaciju, i suvoću temena.

Mnogo bolje rešenje za teme koje se masti je Revlon Intragen Sebum Balance šampon, namenjen kosi koja se pojačano masti.

5. Farba za kosu

Ako se farbate u kućnoj radinosti, onda znate da farba često završi i na našem temenu. Ako je to u minimalnoj količini – niišta strašno, ali ukoliko se nespretno zamažete po celom temenu farbom, znajte da time štetite koži skalpa.

Uostalom – pre svake promene farbe za kosu sprovedite test da li ste alergični. Samo nanesite malo farbe iza uha ili na podlakticu i ostavite je tako dva dana. Ako nema iritacija, niste alergični i možete bezbedno da se ofarbate.

teme

6. Ekstenzije za kosu

Kao lak način da od kratke kose dobijete dugu i zanosnu – ekstenzije su popularnije nego ikada. Ipak, nemojte se previše pouzdati u njih, jer mogu uzrokovati više štete vašem temenu glave, nego što ste svesni. One vuku kosu i oslabljuju je. Osim što vrše pritisak na koren, ekstenzije sprečavaju dotok vitalnih nutrijenata do kože glave, zbog lepka koji se nanosi na koren.

Pročitajte još i: Rešenje za 5 problema kože glave – REVLON Intragen linija

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!