Kako izabrati šampon?

količina proizvoda za kosu

Ovo nije tekst o tome koji šampon da kupite i koji je proizvođač bolji. Ovde će biti reči o tome kako se šampon bira, šta je to važno i u odnosu na koje kriterijume pravimo izbor.

Kod šampona je jako bitno da on bude za vaš tip kose, tj.da odgovara vašem temenu i kosi. To znači da ako se vaše teme masti a kosa vam je suva od hemijskih tretmana, najbolje je da koristite šampon za masno teme i suve krajeve. Na našem tržištu postoje takvi šamponi, koji čiste teme a hidriraju krajeve. Ako je vaša kosa tanka i beživotna, koristite šampone za volumen. Šamponi za suvu kosu su hranljiviji, pa samim tim i masniji, pa nije dobro da ih koristite ako vam se teme masti.

Kod hemijski tretirane, tj.bojene kose čest problem je ispiranje boje. To je posebno uočljivo kod crvenih i bakarnih tonova. Korišćenjem šampona koji čuvaju boju i sprečavaju njeno ispiranje produžićete period između dva bojenja.

Za plavuše su od posebnog značaja šamponi koji toniraju, tj.neutrališu žuti i narandžasti ton nakon farbanja. Jako je bitno da takav šampon koristite odmah posle farbanja, kako bi u startu izbegli neželjenu nijansu. Takođe, ovakav šampon tonira kosu i sprečava da se boja vremenom ispere i požuti.

Danas na tržištu postoje šamponi za različite nivoe oštećenje, pa je jako važno odrediti koliko vam je kosa oštećena jer korišćenjem neodgovarajućeg, tj.prejakog šampona možete narušiti ph ravnotežu kose, tj.kosa se može još više isušiti a koren izmastiti.

Takođe, imamo i šampone koji ispravljaju kosu, tj.olakšavaju njeno ispravljanje. Zaista su efikasni, ali oprezno sa njima, dobro ih ispirajte jer mogu da maste kosu.

Na kraju treba reći, dobro je da koristite šampone bez sulfata, jer upravo sulfati isušuju vašu kosu. Ovi šamponi malo manje pene, ali se njihovim korišćenjem zaista primeti razlika na kosi.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!