Zašto je moja plava kosa žuta?

Omiljena mnogim ženama, a svakako i muškarcima, svetlo plava kosa je oduvek sinonim za nežne, ali i jako seksipilne žene. Ipak, do tih divnih pepeljastih, platinastih i bisernih nijansi teško se dolazi.

Razloga za to je više, a na prvom mestu svakako je pigment žena sa ovih prostora. Priroda nije predvidela da budemo platinasto plave, pa je to kod nas teže nego recimo kod Nemica ili Britanki i skandinavskih žena, bez konkurencije.

Uvek pročitajte uputstvo na boji za kosu

Druga jako bitna stvar je da ukoliko se same bojite, obavezno pročitate na ambalaži koliko tonova boja posvetljuje. Upravo tu nastaje ona “mala” razlika između bojenja kod kuće i kod frizera. Boje za profesionalce posvetljuju i do 6-7 tonova, one za kućnu upotrebu 2-4, a i postojanost im je kraća od profesionalnih.

Šta to znači?

To znači da ako kupujete boju na kojoj piše da posvetljuje do 4 tona, a vi ste tamno smeđi, ne očekujte da budete jako svetlo plavi jer vam je za to potrebna plava boja koja posvetljuje bar 6 tonova ili posvetljena kosa pre bojenja. Kako god da izgleda na ambalaži, ako boja ne nosi oznaku specijalno ili ultra svetlo plava (obično označena nijansama 11 i 12), ona to neće ni biti.

Postoji više načina

Plavuše, obično, imaju svetle krajeve i žućkast koren i zato mnoge izvlače i pramenove, mnoge se blajhaju pa se farbaju ili stavljaju preliv, ali za one koje bi da izbegnu blanš evo nekoliko saveta:

 • kupite profesionalnu boju za kosu. One su skuplja investicija u prvom trenutku, ali obično su bar duplo veće pa su isplativije, a rezultat neuporedivo bolji.
 • koristite razvijač (hidrogen) i boju istog proizvođača. To su jedino komplementarne formule i samo tako se postižu najbolji rezultati.
 • ne čekajte da vam izrastak bude veći od 1 do 1,5cm, što je manje vaše prirodne boje za farbanje, rezultat je bolji. Ali, ne preterujte. Za plavuše je optimalno da izrastak farbaju na 2-3 nedelje.
 • obratite pažnju na odnos boje i hidrogena. Kod specijalno plavih (ultra svetle boje) on je najčešće 1:2, što znači da koliko god boje da stavite, hidrogena stavljate duplo. Ništa ne radite otprilike. To važi i za vreme delovanja.
 • natopite boju, ne štedite. Plava boja treba da posvetli kosu i da je tonira. Ako ne nanesete dovoljno boje, nećete dobiti očekivani rezultat.
 • stavite kapu za farbanje. Toplota ne treba da odlazi, jer ona pomaže razvijanje boje. Najlonsku kesu svi imamo kod kuće.
 • postoje posebni šamponi i regeneratori za plavuše, koji se koriste odmah nakon farbanja da fiksiraju i dodatno istoniraju kosu matirajući žut i narandžast ton kose. Marrakesh Color Care šampon je idealan za svakodnevnu upotrebu na svim tipovima kose – blag je a pri tome i jača i štiti kosu prirodno. Marrakesh conditioner štiti boju kose da ne bledi i od UV oštećenja, hrani oštećenu kosu, olakšava raščešljavanje kose, produžava trajanje boje, daje briljantan sjaj i mekoću kosi.
 • predpigmentacija. Pošto manje-više sve imamo ozloglašeni crveni pigment, dobro je uraditi “uklanjanje” tog pigmenta. Postoji tzv “suvo” farbanje, a to znači da se boja bez hidrogena nanosi na kosu,drži na kosi bar pola vremena farbanja,  a zatim se kosa prefarba željenom bojom. To dosta dugo traje, pa to retko ko radi.
 • korektori i toneri. Beli korektor služi za dodatno posvetljivanje već jako svetle boje, dok su toneri specijalne boje za podsticanje ili dodatno isticanje nekog pigmenta. U plavu boju je moguće dodati plavi, sivi ili ljubičasti korektor, zavisno od prirodnog pigmenta i željene boje, ali to nemojte raditi kod kuće. Dovoljan je trenutak nepažnje i pogrešno izmerena boja, da vam kosa poplavi ili pozeleni!!! Sami jedino možete koristiti beli korektor, uvek prema uputstvu proizvođača.
 • preliv za kosu. Ako vam je boja žuta, a ipak dovoljno posvetljena potrebno je taj neželjeni ton neutralisati prelivom. On se pravi tako što se manja količina boje razmuti sa hidrogenom i u to se dodaju šampon i mlaka voda. Prelivom se, takođe, može osvežiti isprana boja. Kako se pravi preliv za kosu možete pogledati ovde.
 • kombinujete nijanse. Boje bez nijansi (obično 12/0, 11/0), najviše posvetljuju i zato ih je odlično kombinovati sa bojama koje manje posvetljuju a više toniraju. Tako se dobijaju najlepše pepeljaste i biserne boje.
 • odgovarajući hidrogen. Jako svetlo plave nijanse postižu se uz pomoć 9% i 12% hidrogena.Retke su žene koje to mogu sa 6%. Sa 12% se obično postiže 1-2 tona svetlija nijansa od boje sa 9% hidrogena.

Kod farbanja plave kose jako je bitno da nanesete dovoljno boje. Nikada nemojte štedeti boju  jer ako je ne nanesete dovoljno, neće se dovoljno ni razviti. Takođe, držite je onoliko koliko proizvođač kaže, ne kraće, jer je plavoj boji potrebno vreme da kosu prvo posvetli, a zatim i tonira. Za plavuše je, takođe, jako bitno kakav im je prirodni pigment da bi znale da izaberu boju koja će neutralisati neželjene tonove, a postići željenu nijansu.

Možda izgleda komplikovano, zapravo ume da bude, dok ne pronađete nijansu za sebe. E pa sad, biti plavuša nije uvek lako, zaista nije. Ali je lepo, zaista jeste.

error: Content is protected !!