Base coat i top coat – Dugotrajnije lakiranje noktiju

Verovatno ste već puno puta čuli za ove proizvode za nokte. Ipak, dosta ljudi ipak ne zna šta su tačno base i top coat, čemu služe, kao i da postoje određene razlike među njima.

Base i top coat – čemu služe?

Base coat – Baza za lak za nokte

Base coat ili podloga za lak (podlak) ima jako važnu ulogu kod prevencije nokta od žutila usled često nanošenja, naročito, tamnih lakova. Takođe, njegova funkcija je da produži postojanost i trajanje laka, tako što napravi podlogu na koju boja bolje prijanja.

Osim ovoga, postoje i baze koje služe i za regeneraciju noktiju, sa kalcijumom ili proteinima, kao i one za brži rast, protiv listanja i za ojačavanje prirodnih noktiju. Ako imate neravnu nokatnu ploču, pomoći će vam tzv.ridgefiller, tj.pologa za izjednačavanje strukture nokta. On se dosta koristi kod noktiju na nogama. Base coat obično nema boju i momentalno se suši.

Top coat – Fiksiranje laka za nokte

Nakom nanošenja laka za nokte potrebno je naneti top coat ili završni sloj (nadlak) čija su osnovne funkcije da fiksira boju, omogući da lak za nokte duže traje i da ima sjaj.

Neki od njih služe i da brzo osušite lak. Drugi opet daju jako visoki sjaj. Treći imaju filtere za UV zaštitu, da nokti ne požute, kako od sunca,tako i od solarijuma. Postoje i oni protiv grickanja.

Kao što smo ranije više puta napominjali, manikir je potrebno raditi jednom nedeljno, pa ukoliko lakirate nokte, jako je bitno da koristite top coat i base coat. Ovi preparati će vam omogućiti veću postojanost laka, nahraniće nokte i sprečiti da požute, što će dugoročno doprineti lepšem izgledu i zdravlju vaših noktiju.

Ne treba posebno napominjati da se i base i top coat nanose kako na nokte ruku, tako i stopala.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!