Uradi sama: Eterično ulje

Opšte je poznato da eterična ulja u velikoj meri pozitivno doprinose efektu masaže. Konkretno, ne samo što pokreti masera lakše i bolje klize po koži, već uz upotrebu eteričnog ulja možete uživati u  čarima aroma terapije, koja će opustiti sva vaša čula. Možete ga i same napraviti.

Ukoliko sami želite da se prepustite procesu pravljenja eteričnog ulja, treba da znate da vam za to treba samo malo umeća i truda i nekoliko dana strpljenja.

Eterično ulje sa aromom pomorandze:

Da bi ste napravili eterično ulje sa aromom pomorandže, proces je veoma jednostavan. Sve što vam je potrebno, jeste kora od tri sveže oljuštene pomorandže i oko 200 ml maslinovog ulja.

Proces pravljenja eteričnog ulja je sledeći:

Tri pomorandze pre ljuštenja dobro operite. Zatim, kada ih oljuštite, koru iseckajte na što tanje i sitnije komadiće ili trakice. Tako iseckane komadiće ili trakice, stavite u staklenu teglicu i prelijte sa 200 ml maslinovog ulja. Teglicu zatvorite i ostavite da na tamnom i suvom mestu, na sobnoj temperaturi odstoji tri dana.

Nakon tri dana i dalje zatvorenu teglicu izložite 30 minuta delovanju tople vodene pare ili je potopite u ključalu vodu i ostavite u vodi sve dok se voda ne ohladi. Zatim, kada se teglica ohladi, otvorite je i kroz gustu gazu nekoliko puta procedite ulje, sve dok ne postane narandžasto prozirno, bez komadića kore i bez taloga. Proceđeno ulje, sipajte u odgovarajuću bočicu i koristite ga kao eterično.

Osim za masažu, eterično ulje možete upotrebiti i kao osveživač prostora ili dodatak toploj penušavoj kupki za opuštanje.

Šta još od kozmetike, osim eteričnog ulja, možeš na napraviš sama pogledaj OVDE.

error: Content is protected !!