10 najpopularnijih masaža

Na svetu postoji jako veliki broj masaža za koje verovatno najveći broj nas nikada i nije čuo. U ovom tekstu pokušaćemo da predstavimo popularne vrste masaže.

Masaža je lek

1.Relaks masaža je najčešće primenjivana vrsta masaže. Terapeut, uz pomoć ulja ili losiona za masažu, masira površinske spojeve misića dugim glatkim i kružnim pokretima. Ova vrsta masaže je nežna i opuštajuća i savetuje se osobama koje prvi put idu na masažu. Traje 1 sat.

2.Sportska masaža je namenjena sportistima i osobama koje se aktivno bave sportom jer joj osnovna funkcija nije opuštanje, već sprečavanje povreda i povećanje sportskih mogućnosti. Koristi se kombinacija više tehnika, a pokreti su brži i intezivniji od relaks masaže. Najviše su orijentisani na istezanje mišića što povećava njihovu elastičnost. Masaža traje 60 minuta, parcijalna 30 minuta.

3.Šijacu je japanska masaža gde maser pritiska niz akupunkturnih tačaka i kao takva deluje ispod nivoa kože i misića, na unutrašnje organe. Pritiskanjem svake tačke poboljšava se protok energije i telo vraća u balans. Njom se stimuliše protok životne energije, tj, Či i sa njenim povećanjem povećava se i mogućnost samoizlečenja. Šiacu povoljno deluje na stres, migrenu, bol u leđima, gojaznost, hronični umor…Radi se preko odeće i na tvrdoj podlozi. Tretman traje oko 45 minuta.

4.Masaža vulkanskim kamenjem radi se tako što se toplo kamenje poređa po telu da bi se ono opustilo i regenerisalo. Terapeut, takođe, može toplim kamenjem masirati napete misiće i ligamente. Masaža vulkanskim kamenjem je odlična za detoksikaciju, protiv stresa i napetosti, reumatskih problema, nesanice, PMS-a… Ne preporučuje se trudnicama, srčanim bolesnicima i osobama sa visokim pritiskom. Tretman traje 90 minuta.

5.Aromaterapija je masažna terapija u kojoj se koriste aromatična ulja koja biraju prema problemu, odnosno potrebi koja se tretira masažom. To su obično opuštanje i anti-stres, jer se ova vrsta masaže preporučuje u vezi sa stresom i emocionalnim problemima. Masaža traje 60 minuta.

6.Anticelulit masaža. Ah taj celulit! Anticelulit masaža je jedan od, ako ne i najefikasniji način uklanjanja celulita. Njom se poboljsava cirkulacija, izbacuju toksini i ojačava tkivo. Masaža traje od 30 do 40 minuta i sprovodi se u seriji od 10 vezanih tretmana, koji započinju nakon menstruacije. Jedna serija nije dovoljna i savetuje se da to budu 3 serije. Anticelulit masaža je intenzivna masaža i zato je potrebno da prve masaže budu blaže da klijent ne bi dobio modrice. Za ovu masažu koriste se ulja, gelovi i kreme. Nakon masaže, klijent se uvija u foliju i pokriva ćebetom i tako ostaje 30 minuta.

7.Ayurveda je zasnovana na indijskom medicini i ima jako povoljno dejstvo na prevenciju opadanja kose, nesanicu, migrenu, ispravljanje bora i pročišćenje kože i celokupnog organizma. Razlikuju se masaža glave i tela. Masaža glave traje 10-15 minuta, a masaža tela najduže 1sat i 30 minuta. Najbolje je uraditi 7 masaža u nizu.

Kako izgleda ayurvedska masaža glave?

8.Refleksologija je masaža koja se sprovodi na stoplima, pri čemu se pritiskaju određene tačke kojima se stimuliše rad određenih unutrašnjih organa. Vrlo je opuštajuća i povoljno deluje na stres, poremećaje u varenju, hormonsku ravnotežu, nesanicu, bolove u leđima, PMS, lošu cirkulaciju.. Traje od 30 do 50 minuta. Kako da kod kuće uradite masažu stopala pogledajte OVDE.

9.Limfna drenaža je namenjena povećanju cirkulacije limfe, venske cirkulacije, detokcikaciji i izbacivanju viška tečnosti. Kao takva pogodije osobama sa proširenim venama i kapilarima, otklanja simptome “teških” nogu , dobra je u prevenciji i otklanjanju celulitai jačanju imunog sistema. Pokreti su nežni i prate limfni sistem, tj.simuliraju kretanje tečnosti kroz organizam. Limfna drenaža nije masaža kojom se tretiraju mišići, već poseban postupak za obnavljanje tkivne tečnosti u organizmu zato je jako bitno da se pravilno izvodi. Može se sprovoditi manuelno ili sa aparatom. Tretman traje u proseku 35 minuta, a koliko ih je potrebno uraditi zavisi od stanja, nekad je dovoljno svega par tretmana, a ako je stanje složenije i više od 10.

10.Kraljevska masaža ili tzv.masaža u 4 ruke odnosi se na istovremeno masiranje od dva terapeuta pri čemu jedan od njih kreira pokrete a drugi ga prati. Tako se postiže balans protoka tečnosti u organizmu i istovremeno opuštanje obe strane tela. Ova masaža objedinjuje relaks masažu, šijacu,aromaterapije, refleksologije…Povoljno utiče na opuštanje i uklanjanje stresa, detoksikaciju i traje 60 minuta.

Masaža opušta i uklanja probleme

Kažu da je bol naš prijatelj zato što nam telo tako signalizira šta sa njim nije u redu. Ne čekajte da se bol poveća, pronađite svog masera kao što imate svog frizera, manikira, kozmetičara i prepustite se rukama profesionalca koji će ukloniti probleme koje imate, bilo da su oni zdravstvene ili estetske prirode.

Masaža je zaista čudotvorna i posle svake masaže telo je opušteno i preporođeno. U tradicionalnim žemljama masaže, ona je svakodnevna čovekova aktivnost i većina ljudi je upražnjava po dolasku sa posla.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!