Kako se radi masaža stopala

By  |  0 Comments

Kao što je svima već dobro poznato, postoje brojne vrste i metode relaks masaže, kojima je zajedničko da relaksiraju i dovedu do stanja opuštenosti i duh i telo. Baš takav efekat, ukoliko se na pravilan način sprovodi, daje masaža stopala.

Kako se izvodi masaža stopala?

Kada je u pitanju ova masaža, dokazano je da je ona delotvorna do te mere da 20 min. kvalitete masaže stopala, opušta i odmara organizam kao čak sat vremena kvalitenog i čvrstog sna. Ta činjenica, objašnjava se time što se na površini stopala nalaze nervni završeci i tačke koje su spojene sa gotovo svim spoljnim i unutrašnjim vitalnim organima. Tokom masiranja stopala, delovanjem na te nerve i određene tačke na stopalima, deluje se i direktno na organe sa kojima su te tačke povezane.

Ono što je važno prilikom masaže stopala, jeste da se nijedan pokret prilikom masiranja ne izvodi agresivno i grubo, već umerenim pritiskom i blago. Konkretno, ono čemu treba posvetiti pažnju, jeste da se stopala masiraju tako što se na njima smenjuju umereni pritisci palčevima, koji bi trebalo da počinju od korena prstiju, preko sredine stopala, pa sve do korena pete, a zatim obrnutim smerom, od korena pete, preko sredine stopala sve do korena prstiju. Takav postupak tokom masiranja, treba ponavljati naizmenično više puta, a zatim pritiskom sklopljenom pesnicom, takođe više puta, treba prelaziti preko područja unutrašnjeg luka na stopalu.

Na pomenutim regijama stopala, koje treba obuhvatiti prilikom masiranja, nalazi se najveći broj nervnih završetaka i tačaka koje su povezane sa spoljnim i unutrašnjim, vitalnim organima u organizmu, pa se pritiscima na njih, deluje na uklanjanje osećaja napetosti i umora, ali i na smanjenje simptoma bolesti koje su prisutne u određenim unutrašnjim organima.

Za šta je sve dobra ova relaks masaža

Recimo, redovnim masiranjem stopala, mogu se znatno smanjiti učestali i hronični bolovi u kičmi, osećaj glavobolje, simptomi hroničnog stresa i umora, problemi sa cirkulacijom u nogama, osećaj napetosti mišića nogu, pojava grčeva u mišićima i slično.

Kako bi pokreti prilikom masiranja stopala bili lakši, a time i efekti masaže bolji, preporučuje se da stopala i ruke namažete uljem za masažu. Poseban efekat opuštanja, postiže se ukoliko ulje ima eterične osobine zahvaljujući kojima će masaža dodatno opustiti um i telo.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!