Briga o stopalima

Briga o stopalima, ne podrazumeva samo način na koji sprovodite higijenu. Briga o stopalima, predstavlja mnogo više. Na prvom mestu, vezana je za izbor čarapa i obuće koju nosite.

Čarape i obuća od prirodnih materijala

Čarape, po pravilu, trebalo bi da vam uvek budu od prirodnog materijala, a to se odnosi i na obuću. U takvim materijalima, koža diše i nije izložena pojačanom znojenju. Znojenje stopala, ne samo što može uzrokovati pojavu neprijatnih mirisa, već ukoliko je često i intezivno može izazvati i pojavu gljivičnih oboljenja, koja se kasnije veoma dugotrajno i uporno moraju lečiti.

Sintetički, neprirodni materijali idealan su preduslov za pojavu gljivica, posebno onda kada su vaša stopala dugo obuvena i onemogućena da imaju kontakt sa vazduhom. Zato, uvek birajte prirodne i pre svega zdrave materijale sa kojima će vaša stopala biti u direktnom kontaktu.

Pored vrste materijala od kojih je vaša obuća, ukoliko brinete o svojim stopalima, obratite pažnju i na oblik obuće. Ukoliko je oblik obuće anatomski prilagođen vašim stopalima, to će biti preduslov da imate lak i zdrav svaki korak. Na taj način, stopala, pa i celo telo, neće vam se umarati tokom dugog stajanja, sedenja ili hodanja. Nepravilan oblik obuće i visoke štikle, osim što može izazvati osećaj zamora, moge uzrokovati i pojavu bolnih žuljeva, otečenosti stopala, grubih peta, pa i pojavu uraslih noktiju, uvećanih, estetski nedopadljivih čukljeva i drugih nepravilnosti koji se mogu direktno reflektovati na vaše celokupno zdravlje.

Nega stopala

I onda kada ispunite preduslov za zdrava stopala i odaberete odgovarajuću obuću i tada, posvetite pažnju dodatnom opuštanju i nezi stopala. Što češće, stopala opuštajte u toploj i blagotvornoj mešavini vode i eteričnih ulja ili soli.  Na taj način, vaša stopala nikada neće biti otečena i napeta ili bolna. Nakon ovakvog tretmana, uradite pedikir i namažite stopala odgovarajućom, hranljivom i hidrantnom kremom.

Poželjno je da dok spavate, vaša stopala budu bosa, kako bi bila u dužem direktnom kontaktu sa vazduhom. Naravno, nikada nemojte zaboraviti i zapostaviti redovnu i odgovarajuću higijenu stopala.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!