Ako imate osetljivu kožu, ove kozmetičke sastojke treba da izbegavate!

osetljiva koža

Ako patite od osetljive kože, onda sigurno znate koja je muka naći odgovarajuće proizvode. Verovatno više ne verujete proizvodima na kojima piše: “za sve tipove kože”, “nežno”, “hipoalergenski” zbog lošeg iskustva. Isprobali ste gomilu proizvoda za negu kože, a svi su vam izazvali reakciju. Ne treba da budete hemičar da biste utvrdili da imate osetljivu reaktivnu kožu. To samo znači da treba da izbegavate iritirajuće sastojke poput onih koji se nalaze na ovoj listi.

Izbegavajte ovih 5 sastojaka ako imate osetljivu kožu

Kada kupujete kozmetički proizvod, a patite od osetljive kože, dobro pripazite da ne sadrže neki od sledećih sastojaka, koji su potencijalni iritansi!

#1: Veštački mirisi

Veštački (a čak i prirodni) mirisi su sastojci za koje će vam svaki ekspert i dermatolog reći da se klonite ako imate osetljivu kožu. Cvetni gel za umivanje koji tvrdi da će latice ruže pomoći zapravo nemaju ni gram tog retkog sastojka. Uglavnom se radi o veštačkom mirisu ruže. Zato potražite “fragrance-free” proizvode za negu kože.

Kako ih prepoznati u sastavu: Fragrance, Parfume, Linalool, Geraniol…

osetljiva koža

#2: Denaturisani alkohol

Postoje dve vrste alkohola koje se koriste u kozmetici: denaturisani i masni alkoholi. Dok su masni alkoholi dobri i hidrirajući, denaturisani alkoholi isušu kožu i skidaju njena prirodna ulja. Na taj način oštećuju ćelije kože i njenu barijeru, čineći je podložnijom daljim oštećenjima. Čine da koža deluje dehidrirano i da vas zateže.

Kako ih prepoznati u sastvu: Alcohol Denat, Methanol, Ethyl Alcohol, Methyl Alcohol…

Povezano: 8 znakova da morate da posetite dermatologa

#3: Natrijum-lauril sulfat (SLS)

Natrijum lauril sulfat, uz ostale sulfate predstavlja molekule koji su zasluži za formiranje pene u svim kozmetčkim proizvodima. Ovaj sulfat je najabrazivniji od svih i svojim delovanjem oštećuje zaštitni sloj kože, rezultujući crvenom, isušenom i upaljenom kožom. Zato uvek birajte kremasta sredstva za umivanje bez sulfata.

Kako ih prepoznati u sastavu: Sodium Lauryl Sulphate, Sodium Laureth Sulphate, Ammonium Lauryl Sulphate, Sodium Cetearyl Sulphate…

osetljiva koža

#4: Sapun

Svi smo odrasli sa čvrstim sapunom, kao osnovnim sredstvom za higijenu, zato se pitamo: kako on može biti loš po našu kožu? Istina je da sapun ima viši pH u odnosu na našu kožu, i na taj način skida prirodna ulja kože, čineći je suvom i iritiranom. Zato uvek birajte čistače za kožu koji ne sadrže sapun, jer ćete tako očuvati njenu barijeru.

Kako ga prepoznati u sastavu: često se nazivaju “sindeti”, u prevodu čvrsti deterdžneti, sadrže sulfate i sredstva za zgušnjavanje: Stearic Acid, Cetyl Acid, Cetearyl Acid

Ako imate osetljivu kožu, predlažemo vam Skinology umirujuću kremu za lice.

#5: Veštačke boje

Da li volite kada je vaša krema za lice pastelne boje? Znajte da ta boja potiče od veštačkih pigmenata koji su puni iritirajućih hemikalija. Ovi sastojci ostavljaju toksine ne koži, zato često osetljiva koža burno reaguje nakon aplikacije obojenog proizvoda.

Kako ih prepoznati u sastavu: obično se oznavačaju oznakama FD&C or D&C (npr. FD&C Blue No.1), ili kao engleski naziv boje i broj (Yellow 6).

osetljiva koža
Pročitajte još i: Štetni sastojci u kozmetici i kozmetičkim proizvodima

error: Content is protected !!