8 znakova da morate da posetite dermatologa

dermatolog

Iako brigu o nezi kože često prepuštamo sebi ili u najboljem slučaju kozmetičaru, nekada nije loše posetiti i dermatologa. Posebno ako patite od određenih problema kože, koje samo lekar može da reši. Zapamtite da je koža fokusna tačka vaše lepote i održavanje njenog zdravlja je zadatak koji nas prati celog života. Zato u nastavku saznajte koji su to znakovi da morate posetiti dermatologa!

Dermaotlog vidi sve o vašoj koži – od lica, preko tela, do noktiju i kose. Znaci i simptomi koje osećate mogu biti bilo šta – od akni koje se pogoršavaju, ožiljaka, osipa, preko mladeža i flekica, do rozacee i ljuspanja kože. Zato pažljivo pratite vašu kožu i ako prepoznate vaše simptome – pravac kod dermatologa!

8 razloga da posetite dermatologa

1. Uporne akne koje ne prolaze

Mnoge devojke pate od akni koje su vezane za ciklus ili neadekvatnu negu lica i to najčešće u tinejdžerskim godinama. Ali ukoliko vam se akne vraćaju i u odraslom dobu, uporne su, upaljene i dubinske – vreme je za efektivniji tretman kod dermatologa, koji će vam preporučiti rutinu nege i pregledati vašu kožu.

Povezano: 4 razloga zbog kojih imate akne

Dermatolog

2. Ožiljak koji vam smeta

Ako ste imali povredu na licu ili duboke akne koje su ostavile trag – onda vam upravo dermatolog može pomoći da posvetlite ožilljak ili da ga skinete, uz pomoć estetskog zahvata. Ne stidite se da potražite pomoć, jer ožiljci mogu ostaviti duboki psihološki trag i uzrokovati da se povučete u sebe.

3. Ranica koja ne zaceljuje

Ako ste primetili ranicu na licu koja nikako da prođe, obratite pažnju na to koliko dugo je imate. Ako je imate više od nekoliko nedelja, obavezno zakažite kod dermatologa. Nažalost, ovo može biti čak i simptom kancera kože, jer svakoj povedi, ujedu insekta ili bubuljici treba do mesec dana najviše da prodju. Sve što traje duže od ovog roka, je razlog za posetu lekaru.

4. Promena mladeža

Ako ste primetili bilo kakvu promenu vašeg mladeža – ako se povećava, menja boju, svrbi ili krvari, obavezno se morate javiti dermatologu! Svaki mladež koji je veći od 6 mm u prečniku mora pregledati lekar. Što pre primetite ove promene, to je bolje. Jedan od ranih znakova kancera kože je upravo promena na mladežu, zato dobro pregledajte sve veće mladeže na telu.

dermatolog

5. Konstantno crveni obrazi

Ako se često zarumenite i imate stalno crvene obraze, obratite pažnju na kožu – možda patite od rozacee. Ona se manifestuje crvenom upaljenom kožom, pokidanim kapilarima, i crvenim kuglicama, poput akni. Ne zna se šta tačno izaziva ovo stanje kože, ali mnogi faktori ga pogoršavaju – vetar, hladno vreme, alkohol, stres, začinjena hrana, izlaganje suncu. Zato obavezno posetite dermatologa

6. Veće hiperpigmentacije

Ako je vaša koža tamnija u nekim delovima tela ili lica, radi se o pojačanom lučenju pigmenta melanina, što može biti uzrokovano na više načina. Ili niste koristili adekvatnu zaštitu od sunca, ili je to simptom nečeg komplikovanijeg, što dermatolog mora istražiti.

Povezano: Ovi kozmetički sastojci brišu fleke od sunca – efikasno!

7. Prerano starenje kože

Starenje je naravno prirodni proces, ali ako ste primetili da imate puno bora i da vaša koža prerano stari – dermatolog vam može pomoći. Takođe, dobro je da porazgovarate sa njim pre nego što uložite u skupe tretmane ili kreme. On bi vam mogao pomoći da uštedite dosta novca, jer će vas pravilno posavetovati da li da uložite u skupu kremu. Takođe, posavetovaće vas koji anti-age tretman je najbolji za vaše stanje kože.

dermatolog

8. Pojačano opadanje kose

Opadanje kose je normalno u odredjenoj meri – svakog dana opadne nam oko stotinu dlaka. Ovo može biti pojačano u stanjima kao što su trudnoća, menopauza, kod uzimanja odredjenih lekova ili bolesti,  ili sezonska promena. Ipak, ako ste najednom primetili da vam kosa opada u pramenovima, da imate ćelavi deo na skalpu – poseta dermatologu je obavezna. On će odrediti uzrok opadanjakose i rešiće vaš problem iz korena.

Pročitajte još i: Anti-aging za početnike – Baby botoks

error: Content is protected !!