Mali vodič kroz turpije za nokte – Kako da odaberete pravu?

turpije za nokte

Turpija je nezamenljiv pribor za oblikovanje i skraćivanje noktiju, i apsolutno svaka žena poseduje bar jednu u svom kozmetičkom neseseru. Sa toliko mnogo oblika, vrsta, materijala i stepena granulacija, ponekad je veoma teško odabrati savršenu turpiju za nokte. Prevelika ponuda na tržištu može da oteža naš izbor, posebno ako ne poznajemo prednosti i mane svake vrste turpije. Zato vam donosimo ovaj mali praktični vodič kroz turpije za nokte!

Vrste tupija za nokte prema materijalu

Metalne turpije

Ovo je verovatno najstariji i najpoznatiji tip turpija za nokte. One se izrađuju od metala i obično nisu previše grube. Njihova prednost je što dugo traju i lako se čiset, ali velika mana je što njihova česta upotreba oslabljuje nokte i uzorkuje listanje i pucanje ivica noktiju. Zato se ne preporučuju.

Papirne šmirgl turpije

Ovaj tip turpija za nokte se koristie naširoko u salonima i u kod kuće. Često ih možete naći u vidu dvostranih turpija sa dve različlite vrste stepena granulacije – niži broj granulacije za skraćivanje noktiju i viši za zaglađivanje ivica. Prednost je što se lako nalaze, veoma su jeftine, a mana je da se ne mogu čistiti ili sterilizovati jer im je baza kartonska.

turpije za nokte

Staklene turpije

Staklene turpije su dosta skuplje i obično se koriste u salonima, a teže se nalaze – jedino u profesionalnim radnjama za manikir opremu. Ovo je najbolji tip turpije za nokte, jer zaglađuje ivicu nokta i zapečaćuje je, kako ne bi bilo listanja i pucanja noktiju. Lako se čiste i sterilizuju, pa su zato veoma higijensko rešenje. Mana je da se lako mogu razbiti, zato pazite da vam na ispadne na pod.

Blok turpija za bafiranje

Blok tupija obična ima 4 različite strane sa različitim stepenom granulacije, za sve vrste rada na noktima – od skraćivanja, preko poliranja i uglačavanja površine. Prednost je što sa jednom turpijom možete da ujedno i skratite nokte, uklonite brazde i ispolirate njihovu površinu. Mana bafer turpija je što ne traju dugo i što su kabaste i samim tim nezgodne za upotrebu.

Povezano: DIY trikovi za manikir kao iz salona lepote

turpije za nokte

Granulacija turpije

Ovo je možda najvažniji parametar prilikom kupovine tuprije za nokte. Granulacija predstavlja nivo finoće površine turpije. Ona se izražava u brojevima abrazivnih zrnaca koji se nalaze na površini od 1 cm2. Jednostavno pravilo je – što je brojka granulacije manja – turpija je grublja. Ovo je jako važno da znate kako ne biste kupili turpiju namenjenu veštačkim noktima koja nikako nije za priorodne!

Turpije koje NISU BEZBEDNE za prirodne nokte

  • granulacija 80 – ovo je izuzetno gruba turpija sa većim komadićima zrnaca i nikada ne bi trebalo da se koristi na prirodnim noktima. Neki je koriste na veštačkim noktima, ali je čak i tad pregruba.
  • granulacija 100 – takođe gruba turpija, ali se može koristiti samo na veštačkim noktima. Ova dva tipa mogu se koristiti za skidanje gela ili slojeva akrila.

Povezano: Istine i zablude o akrilu

turpije za nokte

Turpije koje su bezbedne za prirodne nokte

  • granulacija 180 – srednje gruba i srednje oštra turpija, koristi se za pripremu nokatne ploče pre aplikacije gela ili akrila, kao i za oblikovanje veštačkih noktiju. Ujedno je je i najniži broj koji je pogodan za priorodne nokte.
  • granulacija 240 – ne tako oštra i gruba, koristi se za finalno turpijanje ivica prirodnog nokta ili za bafiranje veštačkih noktiju.
  • granulacija 500 – ova turpija je veoma nežna i koristi se za uglačavanje površine akrilnih ili gel noktiju. A takođe je odlična turpija da izglačate ivice prirodnog nokta nakon turpijanja jačim turpijama. Ove turpije se smatraju baferima za dobijanje visokog sjaja prirodnog nokta.

Preporuka za turpiju za kućnu upotrebu

Najbolja multipraktik turpija je je klasična dvostrana 180/240 turpija. Sa stranom 180 ćete lako oblikovati čvršće nokte i nokte na stopalima, a sa 240 oblikovaćete priordne nokte i izglačati oštre ivice. Birajte dakle onu koju nija pregruba da ne ošteti vaše nokte i zanoktice. Kada ste u dilemi, uvek izaberati onu nežniju turpiju, sa višim brojem granulacije.

Predlažemo Top Choice turpiju za nokte granulacije 200, idealnu za prirodne nokte.

Pročitaje još i: Kako pravilno turpijate nokte i kakve turpije postoje?

error: Content is protected !!