Istine i zablude o akrilu

By  |  10 Comments

Akril tehnika podrazumeva dve komponente, prah (puder) i likvid. Materijal se suši na vazduhu, pa je potrebno da manikir poseduje stručnost jer nema neograničeno vreme za oblikovanje nokta, kao što je to kod noktiju od gela. Akril se naziva materijalom vrhunskih nail dizajnera.

Nokat se oblikuje tako sto se četkica umoči u likvid i tako navlaženom četkicom dotakne se prah. Formirana kuglica materijala se nanese na nokat i oblikuje.

Samo dve komponente

aktraktivni ukrasi od akrila

Dok se gel nanosi kružnim, cik-cak ili lakirajućim pokretima, akril se tapka. Za razliku od UV gelova, svaki akril je builder, tj. svakim se može graditi nokat. I samo formiranje nokta sa akrilom je drugačije. Kod gela se nanosi sloj po sloj i svaki se suši pos lampom. Kod akrila se sve radi istovremeno.

Kada se postavi šablon i na njega nanese npr. french beli akril, kojim se produži nokat, odmah zatim se nanosi druga boja akrila samo na nokatnu ploču, pa preko svega sloj kristalnog ili providnog akrila. Kada se nokat osuši (a to se proverava udaranjem četkicom u nokat), nokat se turpija i oblikuje i nakon toga se nanosi top coat ili još bolje završni visoko sjajni gel da bi akril ostao sjajan do korekcije.

Zašto strani manikiri vole akril

Preko akrila slobodno se može naneti lak za nokte, koji se neće podvući pod akril ukoliko je nokat dobro urađen. Eto ideje,ako želite da znate da li neko dobro radi, nalakirajte urađeni nokat. Ne bi trebalo da lak prođe ispod materijala. To važi i za gel. Čini se da je akril jednostavniji za rad!

mašta nema granice

I čemu onda sva loša priča o akrilu, naročito ako se zna da je on bolji za slabe nokte i one koji nokte grickaju? Stvar je u tome da je akril teže oblikovati, upravo zbog načina nanošenja i zbog prirodnog sušenja. Gel nanesete, ali se on neće sušiti dok god ga ne izložite UV zracima. Akril se suši na vazduhu, pa je vreme za oblikovanje ograničeno. Međutim, danas na tržištu postoje likvidi koji omogućavaju sporije i brže sušenje, jer oni koji imaju rutinu u nanošenju akrila ne žele da gube vreme zbog sušenja, a opet početnicima, kao i za nail-art potrebno je sporije sušenje.

Takođe, mnoge kompanije proizvode likvid sa smanjenim ili potpuno bez mirisa. I, kod akrila ima više turpijanja, pa samim tim više prašine. Zato, ako radite akril neophodne su vam su vam četkica za prašinu od materijala, a najbolje da imate i aspirator.

Gel ili akril? Ipak je samo stvar izbora.

10 Comments

 1. Pingback: Akrilne boje vs gelovi u boji | lepotica.rs

 2. Pingback: Gelovi u boji vs gel lak | lepotica.rs

 3. Pingback: Top coat- završni sjaj za nokte | lepotica.rs

 4. Pingback: Prirodni ili veštački nokti? | Lepotica.rs

 5. Pingback: Jeste li za gel ili akrilne nokte?| UV gel| Akril| Nokti | Lepotica.rs

 6. Pingback: Kako da oporavite nokte od gela ili akrila | Lepotica.rs

 7. Pingback: Gel, akril, gel lak i šta ako je materijal za nokte loš | Lepotica.rs

 8. Pingback: Nokti od akrila - Stiletto izlivanje sa nail artom | Nokti | Lepotica.rs

 9. Lana

  08.06.2015. at 21:44

  Poštovanje,zanima me zašto mi akril traje samo 5-10 dana,vidim na sajtovima kod drugih piše da tako treba a kod profesionalaca traje više nedelja?jel to do stručnosti ili materijala?poručila sam na sajtu gde poručuju ti isti profesionalci..molim vas odgovor

 10. Gordana Jeftic

  26.05.2017. at 20:25

  To je I do strucnosti I do materijala. Trebalo bi akril da traje, ukoliko je dobro nanesen, do samog izrastanja nokta kada se vrsi korekcija I moze opusteno da izdrzi do sledece korekcije.
  Izuzetak su jaki udarci ili losa/nedovoljna priprema nokatne ploce kao I suvoca kuglice. Odnos tecnosti I praha je veoma bitan kod nanosenja akrila.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!