Šta vam se može desiti zbog lošeg manikira?

Nestučan manikir može vašim noktima naneti oštećenja od kojih se nokti oporavljaju i godinu dana. Pažljivo odaberite ko će ulepšavati vaše nokte jer nisu svi manikiri i nail dizajneri osposobljeni za svoj posao.

Koje posledice mogu nastati?

Postoji dosta toga što vam se u nail salonu može dogoditi zbog nestručnosti, ali svakako biste voleli da izbegnete:

  • pretanjene i preturpijane nokte
  • gljivice
  • oštećene zanoktice

Ako se nokti previše isturpijaju dolazi do oštećenja nokatne ploče za čiju regeneraciju je nekad potrebno i godinu dana. Najčešća oštećenja ovog tipa javljaju se prilikom uklanjanja materijala sa noktiju, bilo gela ili akrila, kao i kod korekcija. Manikiri često vole da koriste električnu turpiju koja im štedi vreme, iako je za njeno rukovanje potrebno veliko iskustvo i osećaj i ona se nikada ne koristi na prirodnim noktima.

Kada se nokti od gela ili akrila ne urade kvalitetno i materijal počne da se odvaja od nokatne ploče, lako mogu da se pojave gljivice. To se dešava jer u taj međuprostor prodire voda i tu se zadržava, praveći toplu i vlažnu sredinu, idealnu za pojavu gljivica. Zato je neohodno da gel ili akril dobro prionu na nokat i tako ostanu do korekcije. Ako primetite da vam se ispod gela, akrila ili tipse pojavljuju mrljice zelene ili braonkaste boje, odmah uklonite matrijal sa noktiju. Što pre reagujete umanjićete posledice i lečenje nokta će kraće trajati. U ozbiljnijim slučajevima lečenje traj i duže od 6 meseci.

Postoje preparati koji kod nadograđenih, izlivenih i ojačanih noktiju sprečavaju pojavu gljivica, ali ih nažalost ne koriste svi nail dizajneri. Ti preparati naravno nisu garant da su nokti kvalitetno urađeni, jer ako se gel odvoji od nokta gljivice se lako mogu pojaviti.

Zanoktice imaju svoju funkciju

Zanoktice predstavljaju odbranu nokta od bakterija i kao što smo ranije na Lepotica.rs opširnije pisali o njima, njih ne treba seći već potiskivati, osim u slučaju kada su pukle i pokidane. Izbegavajte manikire koji vam bolno i duboko guraju zanoktice. Ništa kod sređivanja noktiju ne sme da vas boli, jer to je siguran znak da manikir nema strpljenja i ne radi svoj posao kako treba. Dakle, zanoktice se redovno potiskuju i tretiraju kremama i uljima, kao što su Nail Therapy Piling krema za ruke ili  Nail Therapy Serum za negu zanoktica. Što ih više sečete one će brže rasti. Zato nemojte, one štite vaš nokat.

Često se dešava da se sa izlivanja ili nadogradnje noktiju vratite sa “pokidanim” zanokticama. To se obično dešava kada nail tehničari žustrim pokretima turpijaju vaše nokte, pa još ako je i turpija nova, teško vašim zanokicama. Strpljenje manikira je presudno, zato se nokti ne rade za sat vremena. To je proces koji ima svoje korake i pravila. Turpija se samo u jednom smeru bez dodira sa zanokticama.

Odlepljivanje i pucanje noktiju

Kod veštačkih noktiju, tzv. tipsi dešava se da loše urađena nadogradnja otpadne. Razlog tome nije samo u lepljenju nokta, već u celokupno loše odrađenom postupku od odmašćivanja nokta do nanošenja gela ili akrila. To se može dogoditi i kod izlivanja noktiju.

Takođe se dešava da nokat na koji nije naneto dovoljno materijala ili je pretupijan pukne jer je nema bazu koja ga drži. To je tzv stresna tačka na C krivoj koja je najosetljiviji deo noktiju od gela i akrila. Ako ona nije dobro oblikovana i na nju naneto dovoljno materijala, može se očekivati da se nokat polomi.

Izaberite svog manikira pažljivo i nemojte se voditi samo cenom. Nokti su, kao i kosa, ukras svake žene i oni treba da budu zdravi i negovani bez obzira da li su dugi ili kratki, prirodni ili nadograđeni.

error: Content is protected !!