Šta vam se može dogoditi zbog lošeg frizera?

By  |  0 Comments

Kosa je ukras svake žene, bilo da je duga, kratka, plava, crna,… Ipak, neretko se dešava da po izlasku iz frizerskog salona budemo nezadovoljne frizurom, bojom, šišanjem. Da li je zaista bitno ko nas šiša i farba?

Koju štetu može izazvati nestručan frizer?

Zavisno od toga da li govorimo o hemijskim, toplotnim tretmanima ili šišanju i stepen štete se razlikuje. Ako ste nezadovoljni feniranjem ili uvijanjem kose, posledice gotovo da ne postoje. Promenite fizera i to je sve. Kosa prilikom nestručnog feniranja može pretrpeti oštećenje i postati suva, ali to se da rešiti. Bitno je da frizer ne prislanja fen na četku usmeravajući topao vazduh direktno na dlaku. Dobro je i da koriste preparate za zaštitu od toplote i da se kosa redovno tretira preparatima za negu kose, kao što su maske, pakovanja i regeneratori, koji će doprineti lepoti i zdralju vaše kose.

Termalna oštećenja nastaju od upotrebe fena, prese ili figara za kosu. Direktna toplota koja dolazi do dlake ima temperaturu i do 400 stepeni. Zato je jako bitno da koristite preparate koji kosu štite od toplote kako vaša kosa ne bi trpela oštećenja a da pri tom možete da koristite pomenute toplotne alate. Ove preparate možete pronaći u obliku spreja, kreme i losiona.

Najteža su hemijska oštećenja

Kada je reč o hemijskim oštećenjima, tu se stvari malo komplikuju. Hemijska oštećenja kose su trajnijeg karaktera od toplotnih i sa većim posledicama. Prilikom nestručnog farbanja kose, a na prvom mestu posvetljivanja i blajhanja, a zatim i skidanja boje sa kose, javljaju se oštećenja koje ne tako često za posledicu imaju „hemijsko šišanje kose“. To znači da se kosa bukvalno preseče na mestu oštećenja i otpada gotovo iz korena. Manje hemijsko oštećenje od ovoga na kosi se prepoznaje kada se kosa nakon pranja, dok je mokra, razvlači i kida. Kosa je bez sjaja i teško se češlja i oblikuje.

I kada je kosa hemiski oštećenja, moguće je spasiti je. Tretman brazilskim keratinom je spas za sve oštećene kose. Ovaj tretman „puni“ dlaku keratinom koji je potrošen, dlaka postaje zdravija, sjajnija i jača. Postoje i brojni tretmani koji vam takođe mogu pomoći da spasite svoju kosu. To su obično pakovanja koja se toplotno aktiviraju i na taj način sastojci za regeneraciju ulaze u dlaku i oporavljaju je.

Kada je u pitanju šišanje, za žene to je mozda i najveci problem. Na prvom mestu to je zbog toga što frizeri imaju običaj da kosu skrate malo više nego što je to klijent želeo. I umeju da daju frizuri neki lični pečat, koji mušterija i nije tražila :). Sa druge strane, često se dešava da i sami klijenti ne znaju u potpunosti šta žele ili da ono što zamisle i dobiju na kraju nije ono što im se zaista dopada.

Kosa raste i zato se ne treba opterećivati previše ni ako boja ili šišanje nisu u potpunosti ono sto smo očekivali. Ono sto je bitno je da negujemo svoju kosu, da redovno skraćujemo krajeve i pažljivo odaberemo ko će da nam „radi o glavi“. Najbitnije je da frizuru i boju kose ne menjate zbog trenutnog  nerapoloženja i nezadovoljstva jer to svakako vodi ka kajanju. Ali, ako želite promenu, svakako to uradite. One su uvek dobrodošle.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!