Kako izabrati četku za feniranje?

Izbor četke za oblikovanje frizure zavisi od njenog oblika, debljine dlake, gustine kose, da li je ravna ili kovrdžava, kao i od toga kakvu frizuru želite (volumen, potpuno ravnu, lokne,…).

Ravna i kovrdžava kosa

Ako je kosa tanka i ravna četka ne treba da bude pregusta i ne previše čvrsta (poželjno od prirodne dlake), jer takvom tipu kose ne treba puno ni toplote ni vazduha da bi se oblikovala. Kod kovrdžave kose situacija je upravo suprotna, pa ako imate ovaj tip kose i uz to je i gusta, četka treba da je gušća da bi rezultat bio bolji i u tom slučaju možete koristiti i četku od sintetičke dlake.

Četke od dlake, sintetike, metala

Osim po veličini i gustini iglica, četke se razlikuju i po materijalu izrade. Tako imamo one od metala (alu i termal), keramičke, plastične, od prirodne dlake(životinjske), od sintetike.

Termal četke su odlične, kao i alu za frizure sa volumenom a posebno za lokne i čvrste frizure, mada više oštećuju kosu od prirodne dlake ili keramike.

Keramičke četke su nešto novijeg datuma, ali od tad su omiljene i nezaobilazne. Usuđujem se da kažem, najbolje. Pogodne su za oblikovanje svih frizura, tj.i za ispravljanje i uvijanje, upravo  jer se zahvaljujući keramici ravnomernije i više zaržava toplota pa se kosa lakše oblikuje i dobija glatkoću i sjaj, a manje oštećuje.

Četke od prirodne dlake su dobre za pravljenje ravnijih frizura, dok se za uvijanje slabije koriste jer se ne greju kao metalne i keramičke pa se kosa slabije uvija. Najbolje su one koje imaju rupice gde može da prođe vazduh i kod kojih dlaka nije premekana.

Profesionalni frizeri jako obraćaju pažnju na to kako im četka “leži” u ruci, pa četke za profesionalnu upotrebu obično imaju okruglu gumiranu dršku. Ukoliko pronađete kvalitetnu četku sa drvenom četvrtastom drškom, a to vam smeta, jednostavno stavite na nju dve gumice za teglu i napravite mali razmak između njih. Videćete da je bolje!

error: Content is protected !!