6 načina na koje praznična sezona može naštetiti koži lica

praznična sezona

Praznici su divno vreme da uživate u društvu prijatelja i porodice, isprobavate praznična jela ili otputujete negde na divan godišnji odmor. Ipak, praznična sezona može imati loš uticaj na izgled vaše kože. U nastavku delimo 6 načina na koje praznična sezona može naštetiti vašoj koži i najbolje savete kako to da sprečite.

Kako sve praznici utiču na izgled kože?

#1: Manjak sna sprečava obnavljanje kože tokom noći

Između pripreme hrane i ugošćavanja gostiju, dobar i dugačak san tokom praznika može biti pravi luksuz Zašto je san važan za kožu? Naš mozak kontroliše limfni sistem – koji ispira neurotoksine iz tela. On se uglavom “pali” tokom spavanja. Ne samo to, mozak proizvodi hormone koji repariraju telo (a i kožu) dok spavamo, poput hormona rasta, koji obnavljaju ćelija i tkiva. Deprivacija sna takođe uzrokuje povećane nivoe kortizola, čime je telo u konstantnom stnaju stresa. Kao najveći ljudski organ, koža je prvo mesto na kojem se pojave oštećenja. Zato je potrebno da sebi obezbedite 7-8 sati kvalitetnog sna.

Savet: Ako imate problem da zaspite, poprskajte jastučnicu rastvorom destilovane vode i eteričnog ulja lavande.

praznična sezona

#2: Slatkiši uzrokuju glikaciju, koja ubrzava starenje kože

Hajde da budemo iskrene: najbolji deo praznika su poslastice! Ali, doktori upozoravaju da previše slatkiša vodi do procesa koji se zove glikacija. To je kada se šećer vezuje za ostale molekule u telu, poput proteina i lipida. Šećer tako sprečava ćelije da normalno funkcionišu, i potom tako stvara slobodne radikale, koij dalje oštećuju ćelije. Kao rezultat, koža gubi kolagen i elastin, a postajete podložniji sredinskim faktorima zagađenja, poput UV zraka, zagađenja i dima cigareta.

Savet: Kada vam se jede slatko, uzmite šaku bobičastog voća, ono će zadovoljiti potrebu za slatkišima, uz antioksidativna svojstva.

Povezano: 4 napitka za brzi detox posle praznika

#3: Alkoholna pića prouzrokuju slobodne radikle koji štete koži

Uz dodatak slatkišima, efekti alkohola na kožu mogu biti značajni i nimalo dobri. Znate ono kada se zarumenite od previše čaša vina? To se dešava zbog akumulacije acetalaldehida (na koji se rastavara alkohol) u krvi. On stimuliše otpuštanje histamina. Osim toga, acetalaldehid takođe proizvodi reaktivne slobodne radikale i oštećuje DNK. Ovo dovodi do pucanja kolagenih vlakana, upale kože, hipergpimentacija i nastanka bora.

Savet:  probajte špricer koji sadrži kiselu vodu i samo malo crvenog vina. Ovako ćete zadovoljiti želju za zdravicom, bez preterane konzumacije.

praznična sezona

#4: Nagomilavanje šminke na licu bez skidanja može zapušiti pore

Dok jača šminka tokom praznika neće nužno uzrokovati bubuljice, ako zaboravite da je uklonite pre odlaska u krevet, možete završiti sa zapušenim porama, aknama i učiniti kožu pogodnim tlom za razvoj bakterija. Žene se često kasno vraćaju sa novogodišnjih žurki i zaboravljaju da skidaju šminku.

Savet: Iako nisu najbolje rešenje za skidanje šminke, za ove “hitne” situacije, poslužiće vlažne maramice za skidanje šminke, koje možete držati pored kreveta.

#5: Stres ugrožava prirodnu barijeru kože

Praznici su stresno vreme, a stres može imati veoma loš uticaj na kožu. Od bubuljica, do preteranog lučenja sebuma, neželjeni efekati stresa su ogromni. Stres povećava otpuštanje kortizola, hormona koji zadebljava ćelije foliula dlake i pojačava lučenje sebuma. Hronični negativni stres takođe oslabljuje barijeru kože, koja sprečava neželjene supstance da prodru u kožu. Oštećena barijera takođe omogućava ispravanje vlage iz kože, a ovo dovodi do iritirane i dehidrirane kože.

Savet: Tokom praznika, pojačajte negu proizvodima koji jačaju barijeru kože (a sadrže ceramide, hijaluronsku kiselinu, niacinamid, probiotike…).

praznična sezona

#6: Zauzet raspored ugrožava normalnu rutinu nege kože

Tokom praznika, svi su super-zauzeti. Zbog toga često trpi i naša skincare rutina, posebno kada je reč o nedeljnim tretmanima kože, kao što su maske i pilinzi. Zato se dešava da odumrle ćelije ostaju na površini kože, čime se otežava kremama i serumima da prodru unutar kože. Šminka se teže nanosi, lošije izgleda, a sama koža deluje grubo i beživotno.

Savet: nabavite 2 u 1 piling-masku za lice, koju ćete naneti dok čekate da se kolači ispeku ili kada svi gosti odu kući.

Pročitajte još i: 8 skincare saveta za prazničnu sezonu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!