10 stvari koje nikako ne smete da radite na suncu!

sunce

Sunce jeste izvor života, ali ukoliko preterate sa izlaganjem UV zracima ili radite određene stvari – itekako se može pokazati kao neprijatelj kože! Određene supstance u kontaktu sa suncem mogu izazvati fotodermatitis – reakciju kože na UV zrake, stoga vam u nastavku donosimo koje su to stvari koje nikako ne smete raditi dok ste na suncu!

Šta sve ne smete raditi na suncu?

#1: Ne smete cediti limun

Ako ste na plažu poneli flašice hladne vode i svež limun, kako biste “smućkali” domaću limunadu – savetujemo vas da ovo ipak obavite u zatvorenom prostoru. Ako vam malo limunovog soka kapne na kožu, uzrokovaćete hemijsku reakciju, koja će na koži ostaviti osip, zvan fotodermatitis. U najboljem slučaju, završićete sa tamnim flekama, kojima će biti potrebni meseci da izbleden, a u najgorem – očekujte plikove posle hemijske opekotine!

#2: Ne smete nanositi SPF kremu

Da – dobro ste pročitali! SPF krema se nanosi 15 do 30 minuta PRE izlaganja suncu, prema preporuci Američke dermatološke akademije. Za ovo vreme, proizvod će imati dovoljno vremena da se upije u kožu, i zaista pruži zaštitu. Naravno, dozvoljeno je da obnovite SPF zaštitu dok ste na suncu ili nanesete na mesto koje ste prekočili.

spf krema

#3: Ne smete ostaviti SPF kremu na suncu

Toplota sunčevih zraka može uništiti određene hemijske formulacije vaše kreme za sunčanje, što znači da će proizvod biti manje efikasan. Zato je SPF krema proizvod koji definitivno treba da čuvate u frižideru, kada je ne koristite.

Povezano: Bliži se leto – Istine i zablude o kremama za sunčanje!

#4: Zaboravljate da zaštitite skalp

Kada napravite razdeljak u kosi, tako izlažete kožu glave nefiltriranim sunčevim zracima. Kako biste je zaštitili, nanesite četkom mineralni SPF puder u prahu, duž razdeljka i linije kose. Ili – razblažite malo SPF kreme za lice sa vodom u sprej-bočici, i naprskajte skalp (ovo funkcioniše na mokroj kosi posle plivanja).

#5: Ne smete koristiti određene kozmetičke sastojke

Proizvod koji sadrže kozmetičke sastojke poput salicilne kiseline, retinola, tretinoina, adapalena, retinola ili AHA kiselina, mogu kožu učiniti ekstra osetljivom na sunce. Ako se sunčate nakon nanošenja ovih proizvoda, rizikujete opekotine i fleke po licu! Zato ove tretmane nanosite uveče, pred spavanje, i sledeći dan budite jako obazrivi! Određeni sastojci stanjuju kožu, što dodatno uzrokuje osetljivost na sunce.

#6: Ne smete koristiti određene lekove

Određeni lekovi koji se daju na recept, a tretiraju akne, bakteriske infekcije i druge zdravstvene probleme, stimulišu upijanje štetnih UV zraka, čineći kožu podložnijom opekotinama. Pre izlaska na sunce, ukoliko pijete određene lekove, dobro pročitajte uputstvo. Ako vaš lek pojačava osetljivost koža na sunce – izbegavajte produženi boravak na suncu i zaštitite se maksimalno uz SPF kremu, šešir i laganu odeću.

lekovi i sunce

#7: Ne smete trčati po jakom suncu

Kada je sunce jako, a temperature visoke – to znači da se vaše telo dodatno trudi da reguliše svoju temperaturu. Takođe – na ovaj način se lako dehidrirate, a usled znojenja, SPF krema će mnogo brže “spasti” sa kože, što rezultira opekotinama od sunca. Zato uvek trčite unutra ili u hladu, i ograničite boravak napolju van intervala 10-16 h.

Povezano: Pripremite kožu za sunčanje za zdrav bronzani ten!

#8: Ne smete izlagati sveže ožiljke suncu

Pošto sunce pigmentira kožu, sunčanje svežih ožiljaka može uzrokovati da oni potamne, i da odloženo zacele. Naravno da SPF krema pruža zaštitu, ali najbolja zaštita za sveže ožiljke jeste da ih pokrijete odećom.

Zaštitite kožu uz pomoć Skinology Hidratantne SPF 25 kreme za lice.

#9: Ne nosite naočare za sunce

Sunčevi zraci mogu bukvalno spaliti delove očne jabučice, uzrokujući zamagljen vid, crvenilo, otok, vodene oči i tokom vremena – gubitak vida. Još je važnije da nosite zaštitne naočare za sunce pored reflektujućih površina (snega, vode i peska)!

naočare za sunce

#10: Ne ostavljajte flašicu vode na suncu

Kada ostavite flašicu vode na direktnom suncu (ili u vrelom autu, mikrotalasnoj ili mašini za sudove), vlažna toplota može uzrokovati da plastika otpusti hemikalije, koje podsećaju na estrogen (ovo važu za svu plastiku, čak i onu BPA free). Ako redovno pijete ovakvu vodu, na kraju možete imati potencijalen reproduktivne probleme, povećan rizik od kancera i druge neželjene efekte.

Pročitajte još i: 8 zlatnih pravila za efikasno i bezbedno sunčanje

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!