Pripremite kožu lica za sunčanje za zdrav bronzani ten!

sunčanje lica

Iako smo svesni štetnog dejstva preteranog izlaganju suncu, posebno tokom leta – ko ne želi bronzani ten i poljubac sunca na koži? Iako lako potamnimo na telu, lice često zna da ostane belo i neujednačeno sa kožom tela. Osim toga, znaci dehidratacije i suve kože posle sunčanja su česti. Kako da najbolje pripremite kožu lica, kako biste zdravo pocrneli i sačuvali optimalni nivo hidratacije kože?

Koža lica je veoma delikatna i nežna, zato joj morate posvetiti posebnu pažnju kada je reč o letnjem periodu. Negujte je na poseban način, i dobićete ujednačenu boju.

Sunčanje lica: 9 koraka do zdravog tena

1. Piling kože

Prvi korak ka ujednačenom letnju tenu je piling lica. Na ovaj način uklonićete suve delove, mrtve ćelije kože i dobićete glatko platno koje će lepo potamniti. Pre sunčanja izbegavajte enzimske ili hemijske pilinge, kao i tonike na bazi kiselina, jer ćete dobiti fleke. Zato se oslonite na dobar stari mehanički piling sa sitnim zrncima koji će ispolirati kožu.

Kada je mrtva koža otklonjena sa površine, omogućićete UVB zracima daa prodru u kožu kako bi se podstakla proizvoda melanina za super letnju boju.

Naš predlog je Skinology Piling sa kafom, za optimalnu pripremu kože.

piling

2. Hidratacija

Očišćenu kožu lica hidrirajte slojem tonika, seruma, i na kraju sve to “zaključajte” laganom kremom. Ne zaboravite i regiju vrata. Nežno umasirajte proizvode, jer ćete ih tako dublje utisnuti i hidrirati kožu dubinski. Birajte lagane teksture koje neće opteretiti i zapušiti pore jer sve što se nalazi u porama će blokirati lučenja melanina i usporiti tamnjenje.

Hidrirajte kožu dubinski uz Skinology Hydrofeel serum sa hijaluronskom kiselinom.

3. Ne nosite šminku

Osim toga što vam je šminka apsolutno nepotrebna na plaži i visokim temperaturama, ona sadrži jake hemikalije koje se teško “razbijaju”, tako da UV zraci neće ući u kožu dovoljno kako bi ona pocrnela. Zato preskočite tečni puder ili BB kremu, odnosno bilo šta od šminke što ide na lice.

4. SPF krema za lice

Obavezna stavka za bezbedno sunčanje lica je – SPF krema za lice. Nanesite količinu kovanice na celo lice – istačkajte po jednu tufnu kreme na svaki obraz, čelo, most nosa i bradu. Nežno razmažite kremu po celom licu, i pustite je da se upije. SPF krema će isfiltrirati većinu UVA i UVB zraka, ali će omogućiti ipak da pocrnite – na zdrav način! Ako lako gorite ili ste jako svetle puti – birajte visoki SPF 30 ili 50.

Povezano: Da li ste sigurni da pravilno koristite kremu za sunčanje?

sunčanje

5. Zona oko očiju

Koža oko očiju je najtanja i najosetljivija na celom licu, zato je hidrirajte pre sunčanja antiridom. Ne preporučuje se nanošenje SPF kreme na ovu nežnu zonu, zato je zaštitite fizički uz pomoć naočara za sunce sa UV filterom. Što veće – to bolje!

6. Ograničite vreme!

Koža lica je osetljivija u odnosu na kožu tela. Zato ograničite sunčanje lica i eksponiranje direktnom suncu na ne više od 30 minuta za svetlije puti, i 45 minuta za tamnije. Izbegavajte sunčanje u zenitu sunca, od 12 do 15 h. Idealno zdravo sunčanje je ono do 10h ujutru i od 17h popodne.

Povezano: Osetljivost kože na sunčeve zrake i čemu služi beta-karoten?

7. Hidrirajte se iznutra

Izloženost suncu + vrućina = dehidratacija. Osim što ste hidrirali kožu kremom pre sunčanja, održavajte optimalni nivo vlage u koži i iznutra, tako što ćete konzumirati barem dve čaše vode tokom i posle sunčanja. Sunčanje uzrokuje da spoljašnji sloj kože izgubi vlagu, zato se hidrirajte tečnostima.

hidratacija na plazi

8. Nega posle sunčanja

Kako biste povratili koži izgubljenu vlagu, nanesite umirujuću hidratantnu masku za lice, koju ćete držati bar 15 minuta. Instant rešenje su i popularne sheet maske, natopljene hidratatnim serumom. Birajte maske na bazi aloje, pantenola, alantoina, kamilice, umiruju nadrženu kožu posle sunčanja.

Mi vam predlažemo Skinology Aloe vera gel masku, sa efektom umirivanje kože, i MBeauty Sheet masku sa hijaluronskom kiselinom – idealne pratioce morski neseser.

9. Ponavljajte korake

Kako bi vam se razvila lepa boja na licu, ponavljajte ove korake svakog dana tokom 8 dana.

Pročitajte još i: Nega kože lica nakon letovanja

serumgel maskasheet maska

error: Content is protected !!